"Iso D tuli ovesta sisään" – Näistä asioista Lahden 2001 MM-kisat muistetaan

Lahden 2001 MM-kisojen taksikuski, ohjelmapäällikkö ja kisatyttöjen ryhmäpäällikkö kertovat, jäikö kisoista muuta käteen kuin surullisen kuuluisa doping.

Hiihdon MM 2017
Vuoden 2001 kisojen ohjelmapäällikkö Vesa Ruotonen
Vielä vuonna 2001 mentiin kisoihin pienemmällä budjetilla. Pian järjestettäviä kisoja Vesa Ruotonen kuvailee budjetin puolesta suuremmiksi. – Se kuvastaa siirtymää, mikä tapahtuu urheilutapahtumien järjestämisen puolella. Vuosi 2001 oli kuitenkin kansanjuhla.Tanja Kröger / Yle

– Täytyy sanoa, että oli hyvin myönteisiä perhosia vatsan pohjassa.

Näin muistelee vuoden 2001 MM-kisoja ohjelmapäällikkö Vesa Ruotonen.

Vaikka doping varjostikin kisoja, muistaa Ruotonen elävästi myös tekijät ohjelmien takana.

– Hyvin ylpeänä puhun tekijöiden puolesta. Eihän yksi ohjelmapäällikkö tee yhtään mitään. Yhteen hiileen puhallettiin ja vain hyvät muistot jäivät kaikista tekijöistä, jotka olivat kisoissa mukana.

Avajaisista Ruotonen muistaa kymmenet ilvekset eli kisamaskotit tanssimassa.

– Kisa-alueen mäki räjäytettiin suorastaan kahtia, Ruotonen kertoo.

Ruotoselle jäi mieleen erityisesti palkintojenjako, avajaiset ja päättäjäiset, vaikka dopingista hänellä onkin yksityiskohtaisia muistoja. Se oli tilanne, kun pääsihteeri Seppo Innanen juoksi käytävää pitkin huoneeseen.

Gian Franco sanoi rauhallisesti, että sinun täytyy siirtää tämän illan palkintojenjaot, jotka olivat silloinkin torilla.

Vesa Ruotonen

– Ajattelin, että mitä tuo Innanen nyt tuossa juoksee. Eihän järjestäjän koskaan sovi juoksennella, vaan senhän pitää kävellä aina rauhallisesti.

Innanen pyysi Ruotosta huoneeseensa. Siellä seisoi muun muassa Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n puheenjohtaja Gian-Franco Kasper.

– Gian Franco sanoi rauhallisesti, että sinun täytyy siirtää tämän illan palkintojenjaot, jotka olivat silloinkin torilla.

Huoneeseen tuli hiljaista.

– Iso D eli Doping tuli silloin ovesta sisään.

Ruotosen täytyi ohjelmapäällikkönä kertoa 20 000 stadionkatsojalle, miksi palkintojenjakoa siirretään. Hänellä oli mielessään yksi ajatus.

– Mietin, että enpäs anna mitään syytä, vaan totean, että ne on siirretty seuraavalle päivälle. Tämä oli ehkä semmoinen eräänlainen highlight kisoissa.

Piti tulla mahtava Suomen lippu 2000 ihmisen muodostamana, mutta siellä näkyivätkin peitetyt sponsorilogot mustalla.

Vesa Ruotonen

Ohjelmasta Ruotonen muistaa erityisesti avajaisten 2001-päisen kuoron, joka oli puettu sinivalkoisiin asuihin. Katsomossa he tekivät Suomen lipun. Tätä ruotsalaiset tiedotusvälineet kuitenkin hyödynsivät dopingmylläkän jälkipyykissä.

– Ruotsin televisiokanavalla näytettiin, että "piti tulla ohjelman mahtava Suomen lippu 2000 ihmisen muodostamana", mutta siellä näkyivätkin peitetyt sponsorilogot mustalla ja teksti, että "tätä tuli kisoista".

Laulava taksikuski: "Oli ratsia ja ajoin sivuun"

Taksiautoilija Hannu Saavalainen toimi taksikuskina vuoden 2001 MM-kisoissa. Hänkin muistaa päällimmäisenä dopingkuviot, mutta jäi kisoista käteen muutakin.

– Kisat onnistuivat järjestelyiltään huippuhyvin. On ikävää, että mahtavat kisat saivat niin ikävän leiman.

Saavalainen on talviurheilumiehiä.

– Nuorena tuli hypättyä ja jonkun verran lajista tietävänä asiantuntemustakin löytyy.

Leidit halusivat välttämättä päästä autosta ulos tervehtimään poliiseja.

Hannu Saavalainen

Saavalainen muistelee seuranneensa kisoja kolmena tai neljänä päivänä paikan päällä. Hänelle jäi kisoista mieleen hyvät fiilikset ja hiihtäjä Pirjo Mannisen hyvät suoritukset.

Yksi lauantai-ilta jäi Saavalaisen mieleen kisojen ajalta. Hän haki lahtelaisen yrityksen vieraita suurhallista. Saavalainen oli lähtenyt viemään naisia Riihimäelle, Järvenpäähän ja Korsoon. Riihimäellä tunnelmasta tuli hilpeä ja poliisit pysäyttivät taksin.

– Oli ratsia ja ajoin sivuun. Leidit halusivat välttämättä päästä autosta ulos tervehtimään poliiseja ja sitten ilmoitin poliisille, että "nyt teitte virheen, kun pysäytitte". Kesti puoli tuntia, ennen kuin saimme leidit takaisin autoon ja leidit takaisin kotiin.

Hannu Aukusti Saavalainen
Hannu Saavalainen aikoo käydä katsomassa kisoja parina päivänä paikan päällä. - Naisilta odotan eniten. Heikkinen ja Jauhojärvi ovat myös kovassa vedossa. Toivotaan, että mäkihypyssä saadaan yksi kymmenen joukkoon. Se olisi hyvä. Hannu Kinnunen / Yle

Saavalainen muistaa erityisesti ruotsalaiset ja saksalaiset turistit. Heitä Saavalainen kuvailee kokeneiksi kisakävijöiksi.

– Teimme matkaa hilpeissä tunnelmissa. Asiakaskunta on kansainvälisempää ja ihmiset, jotka kisoissa käyvät, kiertävät kisoja muutenkin. He ovat tottuneet kisatunnelmaan.

Esitimme asiakkaille yksinlauluakin. He tykkäsivät ja palvelurahaa tuli.

Hannu Saavalainen

Saavalainen tunnetaan laulavana taksikuskina. Myös 2001 MM-kisojen aikana laulettiin taksimatkoilla.

– Asiakkaat lauloivat ja lauloimme välillä yhdessä. Esitimme asiakkaille yksinlauluakin. He tykkäsivät ja palvelurahaa tuli. Ulkomaalaisten kanssa harjoittelimme vain kannustushuutoja.

Saavalainen kertoo, että 2001 vuoden MM-kisat lisäsivät myyntiä 10–15 prosenttia. Saavalainen tekee töitä myös tulevien kisojen aikaan.

– Tietysti lauantai- ja perjantai-illat ovat erikseen. Ne ovat vilkkaita. Pyritään lepäämään väliajat kunnolla ja olemaan mahdollisimman pirteänä.

Kisatyttöjen ryhmäpäällikkö: Muutakin kuin seisomista ja kertomista

Monica Kokko toimi vuoden 2001 MM-kisoissa kisatyttöjen ryhmäpäällikkönä. Lisäksi hän työskenteli tätä ennen kisatyttönä. Kokolle jäi kisoista mieleen erityisesti huippu-urheilijoiden arjen näkeminen.

– Oli mieleenpainuvaa, kun kävimme kisakylän urheilijoiden ruokalassa aamupalalla, päivällisellä tai lounaalla, että näimme itse kisatapahtuman huippu-urheilijoita ja mitä siihen liittyi.

Kokolle kisoista jäi mieleen erityinen tunnelma. Hän kertoo olevansa ylpeä 2001 vuoden kisoista, vaikka ne muistetaankin surullisista asioista.

– Stadionilla liput liehuivat ja yleisö kannusti ja kun tiesi taustaorganisaation, kuinka paljon he ovat tehneet työtä kaiken eteen, se tuntui vielä merkityksellisemmältä.

Monica Kokko
Monica Kokko on mukana myös tulevissa kisoissa VIP-ryhmän päällikkönä. Hän kertoo kannattavansa paikallisia urheilijoita. - Tietenkin aina vedän kotiinpäin. Meillä on Ahosen Janne ja näin, että en voi ketään yksittäistä urheilijaa sanoa. Arvostan kaikkia urheilijoita. Hannu Kinnunen / Yle

Kokon mukaan vuoden 2001 MM-kisoihin valmistauduttiin huolella. Kisoissa oli erilaisia esityksiä tanssin, laulun ja soiton muodossa. Samalla oli tilaisuuksia, joissa edustettiin ja kerrottiin kisoista.

– Oli tanssia, laulua ja soittoa sekä tilaisuuksia, joissa kävimme. Oli vähän muutakin kuin sitä, että vain seistään ja kerrotaan asioista.

Se oli myös hyvin rankka rupeama.

Monica Kokko

Lahden 2001 MM-kisoista saatiin tehtyä elävä tapahtuma, jonka kisafiilistä tekijät luotsasivat aamusta iltaan.

– Se oli myös hyvin rankka rupeama. Ei vain kahden viikon, vaan siihen liittyy koulutuksia ja edustuksia ennen varsinaista huipentumaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat