1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ampumahiihto

Pronssi kirkasti Mäkäräisen kisat: "Mitali pyyhki pois monta kyyneltä"

Kaisa Mäkäräinen onnistui tänäkin vuonna ottamaan mitalin MM-kisoista.

Kuva: AOP

Kaisa Mäkäräisen MM-kisat huipentuivat pronssimitaliin yhteislähtökilpailussa. Kisojen aikana Suomen ykköstähdellä oli kuitenkin vaikeita hetkiä.

- Mitali pyyhki pois monta kyyneltä, mitä kisojen aikana on tullut hotellissa itkettyä. Enemmän se on sitä, että harmittaa omat pienet virheet, mitä ei vain saisi tulla. Taso on kova varsinkin ampumapaikalla. Virheitä ei saisi tulla, luet tuulia pikkuisen väärin tai sormi toimii vähän liian aikaisin tai jalat on vähän levottomat, Mäkäräinen kertoi.

Epäonnistumiset ottavat siis koville kilpailun jälkeen illalla, mutta tiiviissä kilpailuohjelmassa niihin ei voi pitkäksi aikaa jäädä kiinni, ei MM-kisoissa eikä maailmancupissa.

- Pitääkin olla pettynyt, mutta siitä pitää koota itsensa nopeasti. Ilta siinä kärsii mennä, mutta seuraavana aamuna pitäisi pystyä aloittamaan puhtaalta pöydältä.

- Rutiineista täytyy pitää kiinni. Ruokaa, juomaa, hierontaa ja iltalenkkiä. Urheilijan arki on paljon karumpaa kuin ulkopuoliset varmaan ymmärtävät. Pettymyksistä pääsee yli keskustelemalla. Silloin tarvitaan joukkuekavereita ja kavereita puhelimen päässä. Valmentajat ovat myös tärkeitä, Jarmo (Punkkinen) varsinkin on minulle iso keskustelukumppani.

Mäkäräinen otti siis näistäkin kisoista lopulta mitalin.

- Olen pystynyt kuitenkin hyvin monena vuonna sen ottamaan. Se ei ole koskaan mikään itsetäänselvyys. Arvokisat ovat kuitenkin aina vähän erilaiset kuin maailmacup. Panokset ovat aina vähän kovemmat. Toisaalta en halua laittaa täällä tehtyjä virheitä sen piikkiin. Niissä oli konkreettiset syyt taustalla.

Mitali oli tärkeä kokeneelle urheilijalle, vaikka miitä paljon oliskin jo ennestään.

- On se tärkeä, sitä varten tätä hommaa tehdään.