Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu

Lentoperämies Hannu Manninen: "Yhdistetyn joukkuemitali täysin realistinen"

Kuudentoista vuoden jälkeen paluun Lahden MM-kisoihin tekevä kuusinkertainen MM-mitalisti Hannu Manninen uskoo, että Suomella on mahdollisuudet joukkuemitaliin.

urheilu
Hannu Manninen
Hannu ManninenTomi Hänninen

Yhdistetyn maailmanmestari Hannu Manninen laittoi sukset naulaan ensimmäisen kerran vuonna 2008. Vuonna 2009 hän jatkoi uraansa ja oli vielä maailmancupissa ykkössijoilla. Hän lopetti kilpailemisen uudelleen vuonna 2011 ja keskittyi luomaan uraa liikennelentäjänä.

- Molemmat lopettamiskerrat minulla ovat olleet sellaisia, että se on niin kun siinä se homma. Mutta jostain kuitenkin se into on taas tullut pintaan. Ehkä siihen vaikuttaa se elämäntilanne missä on, mietiskelee Manninen Ylen haastattelussa.

- Silloin 2008 kun lopetin, niin meiilä syntyi esikoinen ja sitten ilmailuopisto alkoi kesän aikana. Se oli hyvin tiivis vuosi. Siinä ei olisi ollut mitään mahdollisuutta harjoitella ja kilpailla samaan aikaan. Sitten kun se tilanne muuttui, niin se antoi mahdollisuuden, että nyt olisi aikaa harjoitella, kertoo yhdistetyn kolminkertainen olympiamitalisti Manninen.

Manninen halusi taivaalle

Manninen valmistui ilmailuopistosta vuonna 2011 ja sai heti töitä. Nyt hän on työskennellyt Finnairilla lentoperämiehenä viime vuoden alusta lähtien.

- Tällä hetkellä lennän Euroopan liikennettä sekä kotimaan reittejä. Olen kyllä viihtynyt tässä ammatissa erittäin hyvin, enkä voisi ajatella että tekisin jotain muuta työkseni.

Myöhemmin urallaan Manninen haaveilee lentokapteenin virasta.

- Vuosien saatossa on mahdollisuus hakeutua kaukoliikenteeseen. Siellä on pidempää lentoa ja isommat koneet. Ehkä jossakin vaiheessa siirtyminen kapteeniksi tulee eteen. Kyllä se urakehitysnäkymä on aika hyvä Finnairilla, kuvailee 38-vuotias Manninen.

"Paluu tuli yllytyksen kautta"

Manninen teki paluun kilpaladuille vuoden 2016 yhdistetyn SM-kisoissa.

- Ehkä se tuli pienen sellaisen yllytyksen kautta. Viime keväänä minut houkuteltiin mukaan Taivalkosken SM-kilpailuihin ja olin siellä vähän PR-mielessä mukana. Sen kisan jälkeen minulle tuli vähän sellainen fiilis, että voisiko sitä kilpailla vähän lisää.

Manninen oli yhdistetyn SM-kisojen neljäs ja hävisi pronssin vain muutamalla sekunnin kymmenyksellä. Silloin hänellä alkoi itää ajatus jopa Lahden MM-kisoista. Hänen oli kuitenkin vaikea tietää pysyisikö hän myös kansainvälisessä vauhdissa mukana ja jos pysyisi, niin pystyisikö hän harjoittelemaan tarpeeksi töiden ja perheen ohessa.

- Ennen kauden alkua ei oikein uskaltanut kovin pitkälle tehdä suunnitelmia tai tavotteita, koska olin hyvin epävarma mikä se oma kunto on ja miten se riittää maailmancupissa nykyhuippujen mukana.

Manninen on joutunut taiteilemaan harjoituksien ja perheen kanssa pitkien työvuorojen ohessa.

- Aika hyvin tässä on nyt saanut rytmitettyä tätä harjoittelua. Mutta kyllä tässä on viimeisien kuukausien aikana kalenteri kädessä aika monta päivää istuttu, naurahtaa Manninen. Onneksi työnteon tulokset alkoivat näkyä heti alkukaudesta.

- Lahdessa heti avauskisassa tuli hyvä sijoitus, niin se antoi uskoa siihen että olisi mahdollisuuksia myös MM-kisoihin.

"Mitalimahdollisuudet realistiset"

Vuonna 2001 Lahden MM-kisoissa Suomi nappasi MM-pronssia yhdistetyssä. Silloin joukkueessa olivat mukana Jari Mantila, Hannu Manninen, Jaakko Tallus ja Samppa Lajunen. Nyt 16 vuotta myöhemmin Manninen haluaisi jälleen olla mukana Suomen mitalijoukkueessa. Paluu Lahden MM-näyttämölle vuosien jälkeen herättää vahvoja tunteita.

- Nyt on vielä vähän vaikea analysoida, mutta voisin kuvitella että sitten kun kisat alkavat, niin fiilis on aika nostalginen, maalailee Manninen.

Maailmancupin perusteella Saksa on tällä kaudella aivan ylivoimainen porukka yhdistetyn joukkuekilpailussa. Heillä on maailmancupissa kolmoisjohto. Mutta sen jälkeen tulevat suht tasaisena rintamana Itävalta, Norja ja Suomi. Ehkä myös Japani. Manninen pitää mitalia mahdollisena.

- Olen täysin sitä mieltä, että mahdollisuudet mitaliin ovat ihan realistiset.

- Saksa on erittäin kova tällä hetkellä. Niillä on kova nelikko laittaa tohon. Ei tarvitse edes mitään venymistä, vaan he ovat ylivoimainen kultamitalisuosikki ihan normaalisuorituksella. Sitten ovat Norja, itävalta ja Suomi ehdolla muille mitalille, uskoo Manninen.

Suomella on viisi miestä mukana, mutta todennäköinen kokoonpano on joukkue Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru ja Hannu Manninen.

- Uskon että hiihtovauhtia Suomen joukkueelta löytyy aika tasaisesti, mutta mäessä pitää onnistua hyvin. Ja henkilökohtaisella puolella siellä on Herolan Ilkka ja Hirvosen Eero, joilla on mahdollisuudet kolmen sakkiin, jos kaikki onnistuu.

Lahden MM-kisat alkavat 22. helmikuuta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat