Hyppää sisältöön

15-vuotias suomalaistyttö upotti hienon donkin – NBA jakoi suorituksen 55 miljoonalle silmäparille

Maailmalla kohistaan suomalaisesta koripallon superlupauksesta.

Naisten koripallon 15-vuotias superlupaus, suomalainen Awak Kuier on herättänyt suurta ihastusta kansainvälisillä koripalloareenoilla.

NBA jakoi sunnuntaina Kuierin donkkauksen Facebook (siirryt toiseen palveluun)- ja Twitter-tileillään. NBA:lla on yli 22 miljoonaa tykkääjää Facebookissa ja yli 32 miljoonaa seuraajaa Twitterissä.

– Tuollaisen näkyvyyden saaminen tarkoittaa sitä, että hän on oikeasti säväyttänyt. Jos kaiken nähneet ihmiset innostuvat tästä, ei olla vain Suomessa vaan globaalisti poikkeuksellisen asian äärellä, arvioi koripallon nuorten maajoukkuevalmentaja Jussi Räikkä.

Räikän mukaan NBA:n huomionosoitukset ovat ylipäänsä suomalaisittain harvinaista herkkua.

– Lauri Markkanen on tietysti ollut esillä. Sitä edelliset huomionosoitukset ovat menneet varmasti Hanno Möttölän vuosiin.

Kuusi tyttöä Euroopasta

Donkkausvideo kuvattiin Yhdysvalloissa nuorten lupausten Basketball Without Borders -maailmanleirillä, jolle osallistui kaikkiaan kuusi tyttöä Euroopasta.

Donkkaavat naiset ovat jo sinällään harvassa, mutta 15-vuotiaana moinen temppu on jotakuinkin ennenkuulumaton. Leirillä nähty taidonnäyte ei ollut edes Kuierin ensimmäinen, sillä kotona Kotkassa se on nähty jo viime syksynä.

– Ei kukaan donkkaa naisten SM-sarjassa. Maailmalla donkkaavia naisia on, mutta en ole kuullut enkä nähnyt, että 15-vuotias tyttö pystyy tuollaiseen, sanoo Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä.

Hän on aivan huikea tapaus. Hänen sylivälinsä sormenpäästä sormenpäähän on yli kaksi metriä.

Jussi Räikkä

Kuier pelaa nyt PeKan B-tytöissä, mutta on päässyt pelaamaan myös viisi ottelua naisten pääsarjassa. Hän voitti viime kauden päätteeksi B-tyttöjen vuoden pelaajan palkinnon, vaikka oli valtaosaa kanssakilpailijoistaan vuoden nuorempi. Roope Mäkelän mukaan kyseessä on kaikella tapaa poikkeuksellinen lahjakkuus.

– Kun hän tuli neljä vuotta sitten ensimmäisiin harjoituksiin, näki heti, että hän oppii tosi nopeasti ja on monipuolinen. Nyt hän on todella taitava ja hallitsee vartalonsa loistavasti, vaikka takana on kova pituuskasvupyrähdys, Mäkelä sanoo.

Syliväli yli kaksi metriä

Kuier on yksi pisimmistä suomalaisista naispelaajista. Nuorten maajoukkuekuvioissa Kuier on ollut mukana noin vuoden ajan. Hän on 194 senttiä pitkä, ja hänen täydellinen koripallopelaajan olemuksensa on herättänyt runsaasti huomiota Euroopassa.

– Hän on aivan huikea tapaus. Hänen sylivälinsä on sormenpäästä sormenpäähän mitattaessa yli kaksi metriä. Kun hän laittaa kädet sivuille tai ylös, ulottuvuus on valtava, sanoo nuorten maajoukkuevalmentaja Jussi Räikkä.

Ei kukaan donkkaa naisten SM-sarjassa.

Roope Mäkelä

Räikän mukaanKuierilla on nopeuden ja ponnistusvoiman lisäksi pallonkäsittely- ja heittotaitoa.

– Pitkät pelaajat tottuvat joskus pelaamaan lähellä koria, jolloin heittotaito kehittyy usein myöhemmin. Awakilla on se taito jo, hän pystyy heittämään kolmen pisteen koreja. Lisäksi hän on todella hyvä syöttäjä.

Maailman huipulle muutamassa vuodessa

Kuierin ainoa "puute" on Räikän mukaan se, että kyseessä on hyvin nuori pelaaja. Nyt eletään niitä aikoja, kun oikeasti pitäisi alkaa tähdätä huipulle. Yleensä se tapahtuu 15–16-vuotiaana.

– Se on iso asia, että hurahtaako korikseen vai ei. Jos seuraavat kymmenen vuotta laittaa tähän kiinni, tuon tason lahjakkuus voi päästä vaikka mihin. Mutta se vaatii paljon töitä, ja myös epämukavuusalueella pitää käydä. Lopulliset päätökset ja valinnat hän tekee itse.

Ainakin asenne on nyt kohdallaan. Räikkä arvioi, että samaan malliin jatkamalla nuori nainen voi päästä maailman huipulle muutamassa vuodessa.

– Hän on tarttunut tosi rohkeasti mahdollisuuksiin, joita hänelle on tarjottu. Ja vaikka kaikki ymmärtävät, millainen talentti kyseessä, hän ei mitenkään nosta itseään toisten yläpuolelle vaan auttaa kaveria, on vaatimaton ja nöyrä. Hänellä on kaikki eväät hienolle tarinalle.

Basketball Without Borders -maailmanleirille osallistui neljä nuorta suomalaispelaajaa. Kuierin lisäksi positiivista huomiota herätti Helmi Basketia edustava Lotta-Maj Lahtinen, joka valittiin koko leirin parhaaksi pelaajaksi.

Kaikkiaan leirille osallistui noin 60 nuorta ympäri maailman.

.
.