Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Matintalo luuli, että nuorten MM-hopea olisi kauden huipennus: "Tuli vähän isompia kisoja tälle kaudelle"

Lahden MM-kisoihin valittu Johanna Matintalo on tulevaisuuden hiihtolupaus, joka hiihti nuorten kisoissa palkintokorokkeelle jalka puudutettuna.

Hiihdon MM 2017
MM-Lahti, päivän tapahtumat: Matintalo ensi kertaa mukaan aikuisten MM-kisoihin
MM-Lahti, päivän tapahtumat: Matintalo ensi kertaa mukaan aikuisten MM-kisoihin

Kun Johanna Matintalo reilut kaksi viikkoa sitten juhli lähes täydellistä kauttaan, hän ei osannut vielä aavistaa, mitä vielä oli luvassa. Tuore nuorten MM-hopeamitalisti oli saavuttanut kauden päätavoitteensa. Takki alkoi olla tyhjä.

- Nuorten kisojen jälkeen tuntui, että tämä kausi on ollut parempi kuin hyvä. Ei ollut edes mitään tavoitteita loppukaudelle. Sitten tuli se kutsu, että haluanko lähteä hiihtämään Ritun tilalle Otepäähän, Matintalo kertoi.

Konkarihiihtäjä Riitta-Liisa Roponen joutui selkäleikkaukseen, jonka vuoksi Lahden MM-kisat jäivät häneltä väliin. Päävalmentaja Reijo Jylhä ilmoitti Matintalolle, 20, että nyt olisi paikka näyttää.

Matintalo pääsi mukaan Otepään maailmancupin naisten 10 kilometrin (p) kisaan. Tarjolla oli paikka Lahteen, jos hiihto kulkee. Ja hiihto kulki. Matintalo sijoittui uransa ensimmäisessä aikuisten mc-kisassa sensaatiomaisesti 12:nneksi.

- Se meni sitten paremmin kuin hyvin. Sen kisan jälkeen aavistin itsekin, että pääsen jotain hiihtämään, Matintalo sanoi.

- Nuorten kisat oli kauden päätavoite, mutta nyt tuli vähän isompia kisoja tälle kaudelle.

Matintalo valittiin Suomen joukkueeseen Lahden MM-kisoihin. Tiistaina kerrottiin, että tulevaisuuden lupaus hiihtää ainakin yhdistelmäkisan ensi lauantaina.

En osaa asettaa Lahteen mitään tiettyä sijoitustavoitetta.

Johanna Matintalo

Jalka vaivaa yhä

Yhdistelmäkisassa Matintalo saavutti alle 23-vuotiaiden MM-hopeaa jalka puudutettuna. Matintalon kehräsluun alue kipeytyi tammikuun alussa, eikä hän ole sen jälkeen juuri harjoitellut vapaata hiihtotapaa.

- Nuorten kisojen jälkeen en ole hiihtänyt yhtään vapaata ennen tätä päivää (tiistaita). Olen antanut sen jalan rauhoittua ja se on mennyt parempaan suuntaan. Ei se vieläkään ole sataprosenttisessa kunnossa.

Vapaa hiihtotapa on Matintalon heikkous, mutta se kulki helmikuun alussa Yhdysvalloissa nuorten kisoissa. Ehkä harjoittelun lopettaminen hetkeksi avasi jotain lukkoja, Matintalo mietti.

- Perinteinen on minulla ihan selvästi parempi hiihtotyyli. Vapaalla on ollut vähän vaikeuksia ja tulokset ovat olleet heikompia.

- Yhdistelmäkisa on sinänsä sopiva, että tilanne on erilainen, kun vapaalle lähdetään perinteisen jälkeen. Joillekin se vaihto on tosi vaikea, mutta minulla se vapaa lähtee kulkemaan suhteellisen hyvin pertsan jälkeen.

Johanna Matintalo kuvassa
Johanna Matintalo lähtee Lahteen ilman sijoitustavoitetta.Tomi Hänninen

Nuorten MM-kisoissa Matintalo tuli perinteisen osuuden jälkeen suksienvaihtoon kärjessä. Vapaalla Matintalo pysyi kärkikamppailussa loppuun asti, mutta viimeisessä nousussa maailmanmestari Lotta Udnes Weng pääsi karkuun.

- En osaa asettaa Lahteen mitään tiettyä sijoitustavoitetta. Onhan tämä ainutkertainen tilaisuus olla mukana. Vaikka urastani tulisi pitkä, kotikisoja ei välttämättä tule toista kertaa.

Yleisurheilu jäi hiihdon tieltä

Ura aikuisten tasolla olisi voinut itse asiassa jäädä hyvinkin lyhyeksi, jos Matintalo olisi valinnut toisin. Hän oli myös lupaava yleisurheilija, jonka palkintokaapista löytyy muun muassa 800 metrin SM-kultaa.

Hiihto vei lopullisesti voiton reilu vuosi sitten.

- Minulla oli pari vuotta jalkavammoja, jotka vaikeuttivat harjoittelua yleisurheilussa. Jos ei pysty harjoittelemaan, ei pysty kehittymäänkään. En mennyt pariin vuoteen eteenpäin.

- Se oli yksi iso syy, mutta kyllä siinä oli taustalla sekin, että hiihto on vähän varmempi laji, jos haluaa maailman huipulle. Tarvitsee aikamoisen tuurin, että yleisurheilussa pääsee suomalaisena juoksijana huipulle.

Matintalolta heltiää terävää kritiikkiä yleisurheilua vaivaavasta ostourheilija-ilmiöstä.

- EM-kisoissakin menestyminen on vaikeaa, kun on näitä muka-turkkilaisia, jotka ovat jostain ihan muusta maasta, Matintalo sanoi.

Toki hiihdossakin on omat riskinsä.

- Vähän tässäkin mietityttää se, kun talvet ovat menneet tähän suuntaan, että mihin tässä pitää muuttaa, Matintalo viittasi lumitilanteeseen pilke silmäkulmassa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat