Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
  • Jääkiekkokierros
  • Mestaruusliiga: Tiikerit - Hurrikaani
  • Taitoluistelun EM, parien lyhytohjelma
  • Närbild
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Eksoottisten maiden hiihtäjät avaavat MM-kisat – osa ei ole nähnyt lunta koskaan aiemmin

Viiden ja kymmenen kilometrin karsintakisoissa nähdään Lahdessa urheilijoita muun muassa Venezuelasta ja Chilestä.

Hiihdon MM 2017
MM-Lahti 2017 stadion
MM-kisat alkavat Lahdessa keskiviikkona karsintakilpailuilla.Lehtikuva

LAHTI. Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen avauspäivänä Lahdessa ei vielä kisata mitaleista, mutta laduille päästään jo ennen keskiviikkoillan avajaisia. Naisissa hiihdetään viiden kilometrin ja miehissä kymmenen kilometrin karsinta. Karsintaan osallistuvat kilpailijat, joilla ei ole tarpeeksi FIS-pisteitä MM-matkoille osallistumiseen.

- On rajattu varsinaisen kisan osallistujamäärää, eikä ole haluttu kaikkia hiihtäjiä niin sanotusti häiritsemään mitaleista taistelevien kilpailua. He saavat hiihtää keskiviikkona kunnon kisan keskenään, Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piirainen kertoo.

Koska keskiviikon kisailijat lähtevät matkaan ilman tarvittavia FIS-pisteitä, on luvassa melkoisen eksoottinen lähtöluettelo. On useampia hiihtäjiä esimerkiksi Etelä-Amerikasta, Chilestä, Brasiliasta ja Venezuelasta muun muassa.

Miehissä lähtölistan kärjessä on heti kaksi venezuelalaista, Adrian Solano ja Bernardo Baena. Solanon pääsy Suomeen estettiin jo kerran, mutta suomalaisten joukkorahoitushankkeen myötä hiihtäjä saataneen lopulta lähtöviivalle keskiviikkona.

Baena kertoi maanantaina Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei hänen joukkuekaverinsa Solano ole koskaan nähnyt lunta, mutta on harjoitellut hiihtoa rullasuksilla.

Piirainen ottaa karsinnan kautta kisaan pyrkivät vastaan innolla, mutta muistuttaa myös toisesta puolesta.

- Varmasti näille maille ja hiihtäjille on hieno kokemus päästä hiihtämään näihin maisemiin ja olosuhteisiin.

- Siellä on varmasti ihmisiä, jotka haluavat jossakin urheilulajissa päästä kansainvälisen huipun kanssa kilpailemaan. Ehkä jossakin muussa lajissa se ei olisi heiltä onnistunut. Kovasti mielestään urheilijoita ovat, ja olisi se mahdollisuus ehkä vähän helpommin päästä kisoihin.

Naisten karsinta käydään keskiviikkona kello 14 ja miesten karsinta kello 15.30. Karsintojen kymmenen parasta miestä ja naista saavat osallistumisoikeuden henkilökohtaisille normaalimatkoille.

Ylen kisalähetykset alkavat keskiviikko-illan avajaisista kello 18 Yle Puheessa ja kello 18.30 TV2:ssa. Katso tarkempi ohjelma Ylen Kisaoppaasta.

Suosittelemme

Tuoreimmat