Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Jääkiekkokierros

Suomen mitalitili auki: Pärmäkoski upeasti MM-hopealle!

Krista Pärmäkoski otti Lahdessa ensimmäisen henkilökohtaisen MM-mitalinsa.

Hiihdon MM 2017
Krista Pärmäkoski
Katso kisan kohokohdat!

Norjan Marit Björgen juhlii Lahdessa naisten yhdistelmäkilpailun maailmanmestaruutta. Mitali on 36-vuotiaalle hiihtokuningattarelle uran 15. MM-kulta. Suomen Krista Pärmäkoski hiihti MM-hopeaa, ja se on hänelle ensimmäinen henkilökohtainen mitali arvokisoissa.

- Perinteinen oli minulle todella helppoa tänään. Hiihdin itse asiassa sellaisella suksella, joka on ollut minulle koko alkutalven treeniparina. Siinä oli todella varma pito ja hiihdin luottavaisena. Yllätyin, että nousut tulivat todella helposti. Tänään oli todella hyvä päivä, Pärmäkoski kertoi kisan jälkeen tyytyväisenä.

Pärmäkoski kertoi kilpailun aattona, ettei aio lähteä perinteisen osuudella vetojuhdaksi. Hän pysyi alusta lähtien Björgenin, Ruotsin Charlotte Kallan ja Norjan Heidin Wengin vauhdissa.

Lähdön häntäpään hiihtäjien kolaroinnin lisäksi törmäilyjä nähtiin myös vajaan kymmenen minuutin hiihdon jälkeen. Ensin Kalla kaatui laskussa ja putosi hetkeksi kärkitaistosta, ja heti perään Laura Mononen kolaroi japanilaiskonkari Masako Ishidan kanssa.

Pärmäkosken perinteisen suksi luisti erittäin hyvin ja hän nousi kisan kärkipaikalle 4,9 kilometrin kohdalla. Väliaikapisteen jälkeen Pärmäkoski, Kalla, Björgen ja Weng karkasivat muilta.

Pärmäkoski onnistui suksien vaihdossa mainiosti ja lähti vapaalle ensimmäisenä ennen Kallaa ja Wengiä. Björgenillä kesti vaihdossa ja hän lähti lumelle muutaman sekunnin kärkikolmikkoa myöhemmin.

Muista suomalaisista Anne Kyllönen lähti toiselle osuudelle viidentenä, Laura Mononen 11:ntenä ja arvokisadebytantti Johanna Matintalo 25:ntenä.

Huikea taistelu MM-kullasta

Pärmäkoski ja Björgen karkasivat Kallalta ja Wengiltä heti vapaan alussa. Ero kasvoi kymmeneen sekuntiin jo ennen ensimmäistä väliaikapistettä.

Björgen yritti pudottaa Pärmäkosken vauhdistaan kymmenen kilometrin kohdalla, mutta 26-vuotias ikaalilainen piti pintansa. Toisella väliaikapisteellä alkoi olla selvää, etteivät Kalla ja Weng pystyneet enää haastamaan kärkikaksikkoa – Björgen ja Pärmäkoski olivat karanneet yli 15 sekunnin päähän.

Puolen tunnin hiihdon jälkeen Kalla pudotti Wengin perästään ja tarttui MM-pronssiin. Björgen taktikoi samaan aikaan kisan kärjessä ja pakotti Pärmäkosken kärkeen peesaamaan häntä. Hetken päästä Björgen kysyi valmennukseltaan neuvoa ja otti tämän jälkeen ykköstilan uudestaan haltuunsa.

Pärmäkoski haki ratkaisua pari kilometriä ennen loppua ja lähti nousussa raivokkaasti hiihtämään eroa Björgeniin. Kokenut norjalainen ei kuitenkaan päästänyt suomalaista karkuun ja teki oman irtiottonsa viimeisessä nousussa vajaa kilometri ennen maaliviivaa.

Pärmäkoski sinnitteli norjalaisen perässä mutta joutui taipumaan toiseksi. Pärmäkoski jäi Björgenistä lopulta 4,8 sekunnin päähän. MM-hopea on viisinkertaiselle arvokisamitalistille uran ensimmäinen henkilökohtainen mitali.

Charlotte Kalla otti Lahdessa pronssia ennen Sveitsin Nathalie von Siebenthalia, joka ohitti Heidi Wengin lopussa. Kärjen takana Anne Kyllönen oli 12:s, Laura Mononen 13:s, Johanna Matintalo 29:s.

Naiset, 7,5 km (p) + 7,5 km (v)

1) Marit Björgen NOR 37.57,5
2) Krista Pärmäkoski FIN + 4,8
3) Charlotte Kalla SWE + 32,0
4) Nathalie V. Siebenthal SUI + 1.05,0
5) Heidi Weng NOR + 1.05,1
6) Teresa Stadlober AUT + 1.05,4
7) Julia Tshekaleva RUS + 1.05,7
8) Astrid Jacobsen NOR + 1.11,1
9) Anastasia Sedova RUS + 1.15,3
10) Masako Ishida JPN + 1.21,8

12) Anne Kyllönen FIN + 1.39,3
13) Laura Mononen FIN + 1.39,4
29) Johanna Matintalo FIN + 3.04,3

Suosittelemme

Tuoreimmat