Suora

  • Urheiluruutu

Lari Lehtonen mitalitaistelussa loppuun asti - Ustjugov mestari

Venäjän Sergei Ustjugov voitti miesten yhdistelmäkilpailun maailmanmestaruuden. Lari Lehtonen oli hienosti yhdeksäs. Matti Heikkisen kilpailu epäonnistui.

urheilu
Lari Lehtonen

Matti Heikkinen lähti yhtenä suosikeista Lahden MM-hiihtojen miesten yhdistelmäkilpailuun (15 km p + 15 km v). Heikkisen voimat eivät kuitenkaan riittäneet mitalikamppailuun ja lopulta Lari Lehtonen nousi yllättäen parhaaksi suomalaiseksi. Lehtonen oli pronssikamppailussa lähes loppuun asti ja sijoittui yhdeksänneksi.

Kultamitalista muodostui lopulta samanlainen kahden hiihtäjän kamppailu kuin naistenkin kilpailussa. Maailmanmestaruudesta kilpailivat Martin Johnsrud Sundby ja Sergei Ustjugov. Mestaruus ratkesi viimeisessä nousussa Intiaanikukkulalla, kun Sundby lähti pistämään lisää vauhtia, mutta kompastui ja katkaisi sauvansa. Ustjugov karkasi maailmanmestaruuteen. Pronssin otti kirikamppailussa norjalainen Finn Haagen Krogh.

Kilpailu hiihdettiin kauniissa pakkassäässä. Perinteisen 15 kilometrin osuudella kärkipaikkaa pitivät muun muassa Martin Johnsrud Sundby, Finn Haagen Krogh ja Jevgeni Ustjugov. Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen pysyivät hyvin kärkiryhmässä ensimmäiset 7,5 kilometriä. Jono piteni hiukan perinteisen osuuden toisen 7,5 kilometrin aikana.

Suksien vaihdosta ensimmäisenä väliaikapisteeseen tuli Kanadan Alex Harvey ennen Norjan Sjur Röthea. Heikkinen oli väliajoissa neljäntenä. Lari Lehtonen oli tässä vaihteessa 16:s ja hänellä oli eroa kärkeen 11,5 sekuntia. Ville Nousiainen oli 21:s reilut 13 sekuntia. Perttu Hyvärinen oli 28:s reilun minuutin kärjestä.

Vapaan osuudella Sergei Ustjugov lähti kärkipaikalle. Välillä eroja näytti tulevan, mutta sitten porukka tuli jälleen kasaan. Noin 20 kilometrin kohdalla alkoi tapahtua. Ustjugov ja Sundby karkasivat muilta. Heikkinen oli irtiottohetkellä kolmantena, mutta ei pysynyt vauhdissa mukana. Muitakin miehiä meni ohi.

21 kilometrin kohdalla Sundby ja Ustjugov olivat kymmenen sekuntia muita edellä. Heikkinen oli seuraavassa ryhmässä, jossa oli kahdeksan miestä. Stadionilla 22,5 kilometrin kohdalla Heikkisen sijoitus oli kymmenes ja hän alkoi pudota edellä menevien vauhdista. Seuraavalla 3,75 kilometrin kierroksella Lehtonen nousi Heikkisen ohi.

Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Lehtonen oli jo samassa ryhmässä kolmannella sijalla olleen Alex Harveyn kanssa. Ryhmässä oli toistakymmentä hiihtäjää. Lehtonen pysyi ryhmässä loppukirivaiheeseen asti ja sijoittui lopulta yhdeksänneksi. Lehtonen hävisi Ustjugoville 37,2 sekuntia. Pronssimitaliin jäi eroa reilut viisi sekuntia.

Heikkinen putosi lopulta sijalle 18. Eroa kärkeen tuli 1.16. Perttu Hyvärinen oli 30:s ja Ville Nousiainen 38:s.

Miehet, 15 km (p) + 15 km (v)

1) Sergei Ustjugov RUS 1.09.16,7
2) Martin J. Sundby NOR + 6,7
3) Finn Hågen Krogh NOR + 31,8
4) Sjur Röthe NOR + 33,1
5) Alex Harvey CAN + 33,3
6) Didrik Tönseth NOR + 33,5
7) Marcus Hellner SWE + 33,7
8) Andrei Larkov RUS + 36,1
9) Lari Lehtonen FIN + 37,2
10) Giandomenico Salvadori ITA + 37,3

18) Matti Heikkinen FIN + 1.16,3
30) Perttu Hyvärinen FIN + 3.40,4
38) Ville Nousiainen FIN + 4.41,4

Suosittelemme

Tuoreimmat