Saarinen aloittaa viestinaisten mitalijahdin iltapäivällä: "Ihan sama kuka siellä on vastassa"

Aino-Kaisa Saarinen osaa viestireitin jokaisen nousun ja mutkan ja osaisi hiihtää sen vaikka silmät kiinni. Taistelu mitalista on kova, ja Saarinen muistuttaa, että kaikkien on oltava hereillä, jotta kolmen parhaan joukkoon päästään.

Hiihdon MM 2017
Saarinen ja Niskanen Lahti 2017
Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kisaohjelman, suorat lähetykset, kisauutiset ja kuumimmat videot löydät Kisaoppaasta.

LAHTI. Aino-Kaisa Saarisen valinta naisten viestin avausosuudelle ei ollut mikään yllätys. Vaikka Saarinen ei MM-kisoissa ole ollut viestiavaajana kuin Falunin kisoissa ja olympialaisissa 11 vuotta sitten Torinossa, on hän osoittanut maailmancupin viesteissä olevansa tähän tehtävään erittäin hyvä.

Saarinen on erityisesti perinteisen hiihtotavan taitaja ja hänet tunnetaan sinnikyydessään. Tätä ominaisuutta tarvitaankin, jos ja kun ennakkosuosikki Norja yrittää karkuun heti ensimmäisellä osuudella.

- Minulla on rautaiset hermot. Olen ollut aika monessa kiirastulessa ja selvinnyt niistä hengissä, Saarinen kertoi lehdistötilaisuudessa, kun häntä pyydettiin kertomaan, miksi juuri hän on hyvä avausosuuden hiihtäjä.

Hollolassa asuva Saarinen uskoo, että hän on kiertänyt viestin perinteisen osuuden lenkkiä useammin kuin yksikään muu, joten yllätyksiä ei vastaan tule.

- Tiedän tasan tarkkaan, mitä siellä on odotettavissa ja tiedän sen radan metkut. Se on piirtynyt minulle verkkokalvoille ja osaan hiihtään sen vaikka silmät kiinni.

"Sitä kutsutaan kokemukseksi"

Saarinen oli päävalmentaja Reijo Jylhän ykkösvalinta osuudelle, mutta muitten hiihtäjien – Kerttu Niskanen, Laura Mononen ja Krista Pärmäkoski – osuuksia mietittiin aina viimeisille minuuteille asti. Jylhä ilmoitti asian Saariselle heti naisten 10 kilometrin kilpailun jälkeen. Hollolalainen otti tehtävän vastaan tyynesti, ja hän uskookin tuovansa joukkueeseen rauhallisuutta ja luottavaisuutta.

- Tiedän, miten homma hoidetaan ja toivon, että pystyn myös välittämään sen joukkueelle. Sitä kutsutaan myös kokemukseksi.

Saarinen onkin urallaan saavuttanut useita arvokisamitaleita viesteistä. Olympialaisista hän on saanut Sotshissa hopeaa ja Vancouverissa pronssia ja MM-kisoista hänellä on Liberecin kisoista kultaa sekä kaksi pronssia Oslon ja Falunin kisoista.

Nyt oman mausteensa keitokseen tuo se, että kyseessä ovat kotikisat.

- On todella hienoa päästä esiintymään kotiyleisölle. Se on sellainen asia, mitä urheilija ei monta kertaa elämässä pääse kokemaan. Once in a lifetime todellakin. Siksi haluan antaa kaiken viestissä.

Nukahtamiseen ei ole varaa

Jylhä arvioi Suomen kilpailevan mitaleista Norjan lisäksi Ruotsin, Yhdysvaltojen, Saksan ja Venäjän kanssa. Saarinen taistelee siis todennäköisimmin koviten Maiken Caspersen Fallan, Anna Haagin, Kikkan Randallin, Katharina Hennigin ja Polina Kalsinan kanssa. Avausosuudella myös Puolan Justyna Kowalczyk voi olla kova luu.

- Ihan sama kuka siellä on, mutta minä ainakin aion olla tosi kova! Maritin (Björgen) kanssa olisi varmasti ollut tekemistä, mutta muiden kanssa luotan siihen, että toimeen tullaan, Saarinen vakuutti.

- Kaikkien joukkueesta pitää pystyä hiihtämään se kaiken paras hiihto, jos haluamme olla mitaleilla. Siinä pitää koko ajan olla hereillä, eikä nukahtamiseen ole varaa.

Kaikkien onnistumiseen tarvitaan myös onnistunutta huoltoa ja kympin kisaa lukuunottamatta Suomen huoltotiimi on ollut rautaisessa iskussa. Saarinenkin sanoi jo odottavansa innolla, että pääsisi lentämään suksillansa. Hän kertoi varmistaneensa, että joukkue saa hyvät voitelut suksiinsa, mutta ei tällä kertaa ole ainakaan vielä leiponut huoltomiehille kakkua.

- Olen yrittänyt olla kannustava ja olenkin ollut. Hyvällä joukkuetsempillä, myös huoltojoukkueen tsemppaamisella, saadaan paras tulos ja heidän ammattitaidostaan kaikki irti, Saarinen vakuutti.

Naisten viesti 4x5 km klo 14.55 TV2, Areena, Yle Puhe

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat