1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Nikkanen ei jäänyt kauas EM-mitalista - Ennätyskorkeus oli erittäin lähellä

Minna Nikkasen ja Wilman Murron tuomisina Belgradin EM-hallien seiväshypyn finaalista oli jaettu kuudes ja kahdeksas sija.

Minna Nikkanen Amsterdamin EM-kisoissa 2016. Kuva: AOP

Suomalaiskaksikon sijoitukset heltisivät tuloksin 455 ja 440. Pistesijaan ylsi myös kahdeksanneksi kolmiloikassa sijoittunut Kristiina Mäkelä.

Nikkanen sivusi omaa kauden parastaan, mutta yritykset omasta ennätyskorkeudesta 465 eivät onnistuneet. Niistä kolmas oli erittäin lähellä. Se olisi onnistuessaan tuonut EM-pronssia.

- Olen yrittänyt muuttaa tekniikka läpi hallikauden. Se vaihtelee vielä, mutta jos silti pääsee noin lähelle 465:n ylitystä, kesäksi kun saa vaihtelun pois, niin hyvin menee, Nikkanen sanoo.

Nikkanen on keskittynyt rakentamaan juoksuasentoa sellaiseksi, että pääsisi irti selkävaivoista.

- Oikeastaan hypyn tekniikka on jo kunnossa, mutta en ole vielä päässyt hyppäämään sillä tarpeeksi isoilla seipäillä ja siksi hyppääminen menee helposti jäykäksi isommilla seipäillä.

Nikkanen oli lähellä mitalia. Siihen riitti 455 ensimmäisellä. Nikkanen meni sen toisella. Kilpailun voitti  Kreikan Ekaterini Stefanidi ylitettyään 485. Saksan Lisa Ryzih oli toinen (475). Pronssi meni jatkoon Ruotsin Angelica Bengtssonin ja Ukrainan Marina Kylypkon kesken (455).

Murto keskittyy ylioppilaskirjoituksiin

Murto oli kilpailuunsa pettynyt. Hän harmitteli, että ruutia olisi ollut hypätä korkeammalta, mutta tekniikka on heitellyt läpi talven, eikä se 455:n hypyissä toiminut. Edellinen korkeus 440 meni vaivatta.

- Kilpailun kaksi ensimmäistä korkeutta meni ihan niin kuin piti. Sitten 455:n yrityksissä askelmerkki jäi kahdessa ensimmäisessä hypyssä vähän kauas. Korjasin sitä, ja kolmas yritys oli jo parempi, muttei tarpeeksi, Murto sanoi.

- Pettynyt olen. Ei tämä sijoitus sitä ollut mitä tulin hakemaan. Nyt keskitän ajatukset vähäksi aikaa ylioppilaskirjoituksiin, Murto sanoi.

Mäkelä: Jalat oli ihan puhki

Flunssa herkisti Kristiina Mäkelän kropan EM-hallien kolmiloikan karsintakilpailussa. Päivä myöhemmin loppukilpailussa, se söi tehot hypyistä. Mäkelä uusi Belgradissa kahden vuoden takaisen EM-hallien kahdeksannen sijan 13,73 kantaneella hypyllä.

- Jalat oli ihan puhki. Karsinnassa oli hyvä ja helppo hypätä. Nyt pää ei pystynyt korjaamaan flunssan jaloista viemää tehoa, Mäkelä harmitteli.

Karsinnassa Mäkelä loikki talven parhaansa 14,18. Se olisi finaalissa riittänyt neljänteen sijaan. Mitaleille kilpailussa olisi vaadittu uusi halli-SE.

Mäkelän kisa alkoi rahtusen tahmeasti. Ensimmäinen kantoi 13,56, toinen 13,70. Kolmas painui yliastutuksi ja vaikeutti sitten myös kilpailun seuraavia hyppyjä.

- Minulla katkesi siinä hypyssä piikkarista kolme piikkiä. Ne jäivät lankkuun kiinni ja katkesivat juuresta, joten niitä ei voinut vaihtaa. Piti hypätä niillä piikkareilla kisa loppuun asti, Mäkelä kertaili.

Neljäs yritys toi sitten kisan parhaaksi jääneen 13,73.

Voittoon kilpailussa loikki saksalainen Kristin Gierisch tuloksella 14,37.

Rantalan kausi päättyi välieriin

Eetu Rantalan hallikausi päättyi EM-hallien 60 metrin välierissä Belgradissa. Hän oli britti Richard Kiltyn voittamassa erässä kuudes ajalla 6,75. Se jää viisi sadasosaa Rantalan aiemmin tänä talvena juoksemasta ennätyksestä.

- Harmittaa, kun ei olisi tarvinnut juosta edes ennätystä, että olisi päässyt finaaliin, Rantala totesi.

Rantalan erästä neljäntenä jatkoon meni Ruotsin Sulayman Bah ajalla 6,72. Rantalan ennätys on 6,70.

- Loppujuoksu ei jostain syystä toimi. En oikein pääse lopussa niin sanotusti juoksun päälle, Rantala totesi.

Lähde: Urheiluliiton tiedote