Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

Suomalainen antidopingpomo FIS:n päätöksestä: Ainoa oikea päätös

Suomen urheilun eettisen komitean pääsihteeri Harri Syväsalmen mukaan päätökseen valittaa Therese Johaugin rangaistuksesta vaikutti Martin Johnsrud Sundbyn tapaus.

doping
Harri Syväsalmi.
Yle

Suomen urheilun eettisen komitean pääsihteeri Harri Syväsalmi näkee, ettei FIS :llä ollut muuta vaihtoehtoa kuin viedä Therese Johaugin dopingrangaistus Kansainväliseen urheilun vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

- Siitä olisi WADA tietysti voinut valittaa, mutta se olisi jättänyt FIS:stä ikävän varjon. Jos tämä olisi jätetty norjalaisten päätökseen, niin olisi alkanut spekulointi heidän erityisasemastaan, miettii SUEK:n pääsihteeri Harri Syväsalmi.

Norjalaisilla on vahva asema FIS:ssä ja sen eri komiteoissa sekä WADA:ssa.

Päätös viedä Therese Johaugin tapaus CAS:iin oli Kansainväliselle lajiliitolle FIS:lle myös uskottavuus kysymys, se pimitti muun muassa Martin Johnsrud Sundbyn astmalääkekäryä pitkään julkisuudelta. Sundbyn tapauksen vei CAS:iin lopulta Maailman andopingtoimisto WADA, ei FIS.

- Tietysti tähän vaikutti sekin, että FIS ei valittanut Sundbyn tapauksesta, vaan piti sitä puolitoista vuotta ikään kuin käsittelyssä. Ehkä he ovat oppineet, että kun asia päätetään itsenäisessä elimessä, sanoo pääsihteeri Syväsalmi Yle Urheilulle.

FIS kertoi päätöksensä viedä Johaugin dopingkäry CAS:iin omilla nettisuillaan, mutta liitosta ei kommentoida muuten asiaa ulospäin. SUEK:n pääsihteeri ei ihmettele FIS:n vetäytymistä asiassa.

- Minusta päätös on selkeä. He jättävät sen CAS:n päätettäväksi, siinä on ”statementtiä” tarpeeksi, toteaa Harri Syväsalmi.

Syväsalmi uskoo, että päätös saadaan CAS:sta nopeasti. Päästöstä hän ei uskalla arvailla.

- Alun perin ajatuksissani oli, että rangaistus olisi ollut Norjan ADT:n antamaa 13 kk pitempi. Tuskin se ainakaan CAS:ssa ainakaan lyhenee, toteaa Syväsalmi Yle Urheilulle.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat