Suora

  • Tiedotustilaisuus: Uusi omistaja Jokereille
  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Johaugin olisi pitänyt nähdä dopingvaroitukset: "Valitus on ryhdikäs teko"

Suomalaisen asiantuntijalääkärin Tapio Kallion mukaan FIS:n valitus on oikea teko, sillä Norjan keskusurheilujärjestön päätöksessä oli tilaustyön makua.

hiihtolajit
Therese Johaug
Therese Johaug.AOP

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio pitää kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n päätöstä valittaa Therese Johaugin 13 kilpailukiellosta oikeana. Norjan keskusurheilujärjestön tuomiovaliokunta antoi helmikuussa Johaugille kilpailukiellon, jota Kallio epäili jo silloin.

– Pidän sitä oikeana ja ryhdikkäänä tekona, koska tämä aikaisempi tuomio on mitaltaan omituinen. Ei vastaa aikaisempia tuomioita. Siinä oli epäiltävissä tilaustyön makua, Kallio kommentoi Yle Urheilulle.

Seuraavaksi Johaugin tapausta käsitellään urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CASissa.

– Vieläkään ei ole julkistettu Norjan liiton lieventäviä perusteita. Kun ne tulevat julki, niin voi arvioida, että tulisiko jonkinlainen lyhennetty tuomio kyseeseen. Mutta mikäli merkittäviä lieventäviä perusteita ei ole, niin tuomion pitäisi lähentyä minimissään kahta vuotta.

– 2-4 vuotta on normaali haarukka tällaisille stereoidirikkeille.

FIS:n dopingpaneeli oli katsonut, että Norjan keskusurheilujärjestö antoi liian kevyen rangaistuksen. Liiton tiedotteessa painotettiin valituksen syynä, että 13 kuukauden kilpailukielto ei vastaa Johaugin erhettä olla lukematta kunnolla lääkepaketin varoitustekstiä, varsinkin kun lääke oli entuudestaan tuntematon ja ostettu ulkomailla. Kallio on samoilla linjoilla.

– Jos tuoteselotteessa tai pakkauksessa lukee doping ja on siihen viittavat tunnusmerkit, niin urheilijan olisi pitänyt tämä huomata, Kallio painottaa.

Viime lokakuussa Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäri Fredrik Bendiksen kertoi ottavansa täyden vastuun kärystä ja erosi tehtävästään. Bendiksenin mukaan hän ei ollut tajunnut, että Johaugille ostamansa huulirasva sisältää anabolista steroidia. Huulirasvaa oli ostettu, koska Johaug oli polttanut huulensa auringossa harjoitusleirillä Italiassa.

– Tämä on urhelijan ja taustajoukkojen versio tapahtuneesta. Totuus voi olla toisenlainen. Urheilijalla on selvä vastuu itsellään lääkkeistä. Vastuuta ei voi vyöryttää muille, Kallio päättää.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat