Suora

  • Tiedotustilaisuus: Uusi omistaja Jokereille
  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Asiantuntija ennakoi Johaug-tapaukselle päätöstä vasta syksyllä – puolustaa FIS:n mykkäkoulua

Urheiluoikeiden asiantuntijan Olli Rausteen mukaan FIS tekee oikein, kun se ei käy keskustelua Therese Johaugin dopingpannasta mediassa.

urheilu
Varatuomari Olli Rauste.
Varatuomari Olli RausteYle

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) tiistainen päätös viedä norjalaishiihtäjä Therese Johaugin kolmentoista kuukauden dopingkielto urheilun välitystuomioistuimeen CASin käsiteltäväksi oli monella tapaa odotettu uutinen. Myös urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste ounasteli tapauksen saavan jatkoa.

- Kun näin, että tapaus menee FIS:n paneelin käsittelyyn, olin hirveän tyytyväinen. Asia oli hallituksessa järjestetty fiksusti niin, että dopingasioita käsittelee oma elin, Rauste selitti Yle Urheilulle.

- Näin päätöksenteosta ei tullut poliittista peliä. Kyse on kuitenkin juridisista asioista.

FIS kirjoitti tiedotteessaan, että se kokee Johaugin Norjan keskusurheilujärjestöltä saaman pannan olevan liian lyhyt. Johaug kärysi viime vuoden puolella anabolisista steroideista, ja vastaavista tapauksista on yleensä määrätty kaksi vuotta kilpailukieltoa.

FIS:n hallituksen jäsen Martti Uusitalo ja pääsihteeri Sarah Lewis eivät tiistaina suostuneet kommentoimaan tapausta tiedotetta enempää. Rauste ymmärtää syyn.

- Jos jokin juttu on tuomistuimessa – tässä tapauksessa CASissa – käsittelyssä, ei ole hyvän tavan mukaista käydä päätöksentekoa ja puhua tuomioista mediassa, Rauste täsmensi.

CASin päätös syksyllä

CAS tullee Rausteen mukaan käsittelemään Johaugin tapausta omien sääntöjensä mukaisesti pitkän kaavan kautta. FIS:n jättämän valituksen käsittelyyn menee kymmenen päivää, jonka jälkeen Johaugin leirillä on 20 päivää aikaa jättää vastine.

Kaikkine käsittelypäivineen pelkästään eri osapuolten valitusten vastaanotossa kestää yli kuukauden päivät. Myös Maailman Antidopingtoimisto Wada voi vielä sekoittaa pakkaa: se voi joko jättää oman valituksensa Johaugin tuomiosta, tai osallistua kommentoivana tahona FIS:n esityksen käsittelyyn.

- Huhtikuun puolella aineistot menevät joka tapauksessa sitten välimiesten käsiteltäväksi. Ja kun kesälomakuukaudet ottaa huomioon, ihmettelisin jos kuulemiset ehdittäisiin pitää ennen elokuuta, Rauste selitti CASin toimintaprosessia.

Rauste itse uskoo Johaugin tuomion kovenevan CASin käsittelyssä. Tuomion valmistelu kestää kuitenkin kuulemisten jälkeenkin kuukauden. Johaugin kohtalosta kuullaan näillä näkymin siis vasta hiihtokauden kynnyksellä syys-lokakuussa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat