Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

Olli Rauste Johaug-tapauksesta: CAS:ssa ei enää paina urheilijan kuuluisuus

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste näkee, että Therese Johaugin tapauksessa ei paina urheilijan kuuluisuus.

doping
Olli Rauste
Olli RausteYle

Therese Johaugin dopingkäsittelyn loppunäytös kestää vielä pitkään. Prosessin päättää lopulta CAS:n kolme välimiestä, joista puheenjohtaja on CAS:n nimeämä, yksi Therese Johaugin ja yksi Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n. Välimies valitaan CAS:n ns. välimieslistalta. Urheiluoikeuden asiantuntija tähdentää, että päätös on juridinen, jossa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä.

- Siellä ei enää paina urheilijan kuuluisuus tai mistä lajista hän tulee. Siellä katsotaan sääntöjä ja faktoja, siellä päätöksen teko on juridiikkaa ja luotan siihen, että rangaistus on sääntöjen mukainen, napauttaa urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste.

Maailman antidopingtoimisto WADAn sääntöjen mukaan anabolisesta steroidista seuraa 2-4 vuoden kilpailukielto. Olli Rauste painottaa, että FIS ei ole tyytyväinen Norjan urheilun keskusjärjestön NIF:n päätökseen, jossa Therese Johaugille annettiin 13 kuukauden dopingtuomio.

- FIS:n päätös lähteä CAS:iin on kritiikkiä Norjan antidopingtoimintaa kohtaan. Jos 13 kk tuomio jäisi voimaan, niin jokainen urheilija voisi vedota samaan perusteeseen, että jostakin tulisi lääkäri, joka ottaisi syyn niskoilleen ja rangaistus olisi vuosi anabolisten käytöstä, toteaa Rauste Yle Urheilulle.

FIS:llä oli Olli Rausteen mukaan kovat paineet viedä Johaugin tapaus CAS:n käsittelyyn, joka johtuu dopingin vastaisen ilmapiirin tiukentumisesta. Lahden MM-kisojen alla urheilijat keräsivät laajan nimilistan, jossa vaadittiin FIS:ltä tiukempia toimia taistelussa dopingia vastaan.

- CAS:lla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Jos he pitävät Johaugin kertomusta luotettavana, rangaistus on kaksi vuotta kilpailukieltoa tai jos eivät, niin silloin se voi olla jopa neljä vuotta, tähdentää urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat