Suora

  • Tiedotustilaisuus: Uusi omistaja Jokereille
  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kansainvälinen hiihtoliitto FIS pesee kasvojaan - ja saippuan kanssa

FIS joutui tarkastelemaan toimintaansa dopingtapausten käsittelyssä ja palaamaan lähtöruutuun. Urheilijoiden painostus oli todennäköisin syy toimintatapojen tarkasteluun antidopingtyössä, kirjoittaa Yle Urheilun Pekka Viinikka.

urheilu
Therese Johaug
Therese JohaugAOP

Hiihtourheilun kattojärjestö on päättänyt valittaa Therese Johaugin dopingtuomiosta CAS:iin, urheilun vetoomustuomioistuimeen, vihdoinkin ryhdikäs kasvojenpesu.

Norjan keskusjärjestön NIF:n tuomivaliokunta antoi Therese Johaugille 13 kuukauden kilpailukiellon, kun hänen elimistöstään löytyi anabolista steroidia.

FIS:n päätös oli ainoa oikea, sillä sen uskottavuus oli murenemassa ulkopuolisten silmissä. Kansainvälisessä hiihtoliitossa on voimakas norjalaisedustus, varsinkin sen maastohiihto- ja lääketieteellisessä komiteassa. Hiihtomaissa, ja jopa niiden ulkopuolella ihmeteltiin kansainvälisen liiton saamattomuutta, ensin Martin Johnsrud Sundbyn ja myöhemmin Therese Johaugin tapauksessa.

Sundbyn astmalääkekäryssä odotettiin FIS:n ulostuloa julkisuuteen pitkälle yli vuosi, tapauksen vei lopulta CAS:iin Kansainvälinen antidopingtoimisto WADA, ei FIS. Rangaistus oli kaksi kuukautta, vaikka Sundbyn elimistössä oli kymmenkertainen määrä yli sallitun rajan salbutamol-astmalääkettä.

Norjan urheilun keskusjärjestön tuomiovaliokunta mätkäisi helmikuussa Therese Johaugille 13 kuukauden kilpailukiellon klostebol-nimisestä anabolisesta steroidista. Kiellon pituudessa ei voinut välttyä ajatukselta, että norjalaispäättäjät halusivat varmistaa sopivasti Johaugin pääsyn 2018 olympialaisiin. Normaalisti anabolisesta steroidista dopingrangaistus on 2-4 vuoden kilpailukielto.

FIS:n tärkein voimavara, urheilijat, ryhtyivät ihmettelemään kattojärjestönsä toimintaa. Onko sen toiminta tasapuolista ja uskottavaa. Hiihtäjät keräsivät yli 100 urheilijan listan, jossa vaadittiin FIS:ltä ja KOK:lta järeämpiä toimia puhtaan urheilun puolesta. FIS ei voinut enää katsoa sivusta ja hymistellä, vaan ryhtyi toimiin. Se oli siihen pakotettu.

Prosessi on pitkä. FIS:n täytyy ensin toimittaa valituskirjelmä, jonka jälkeen Therese Johaug antaa vastineensa. CAS:n kolme välimiestä tutustuu aineistoon, sen jälkeen on vielä suullinen kuuleminen ennen päätöksen antamista.

Lopullinen päätös saataneen aikaisintaan loppukesästä tai ennen hiihtokauden alkua. Urheiluoikeuden asiantuntijan sanoin: ”CAS:ssa ei enää paina urheilijan kuuluisuus, urheilulaji tai kotimaa”.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat