Suora

  • Tiedotustilaisuus: Uusi omistaja Jokereille
  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Krista Pärmäkosken valmentaja palasi töihin poliisiasemalle – "Valmentajan apurahalla ei pitkälle pötki"

14 vuotta Krista Pärmäkoskea luotsannut Matti Haavisto on tehnyt suuria valintoja työurallaan valmentaakseen ikaalilaisen maailman huipulle.

hiihto
Krista Pärmäkoski ja Matti Haavisto lenkillä
Lehtikuva

Arki on koittanut Lahden MM-kisojen jälkeen. Krista Pärmäkoski hiihtää Norjassa maastohiihdon maailmancupia ja valmentaja Matti Haavisto on palannut töihin Sisä-Suomen poliisilaitokselle. Tällä kertaa vain muutamaksi päiväksi.

– Palasin MM-kisojen jälkeen töihin ja olen nyt ollut töissä tämän viikon. Viikonlopuksi menen Holmenkollenille ja ensi viikolla olen Kanadassa. Minulla on vanhoja vuosilomia käyttämättä, kertoo ylikomisario Matti Haavisto.

Haavistolla on ylikomisarion viran lisäksi kaksi muutakin työtä; hän on työskennellyt vuodesta 2014 maastohiihdon huoltopäällikkönä ja valmentanut Krista Pärmäkoskea vuodesta 2003 saakka. Pärmäkoski oli jo nuorena äärimmäisen lahjakas hiihtäjä ja edusti Suomea ensimmäisen kerran aikuisten arvokisoissa Liberecin MM-kilpailuissa vuonna 2009.

Samoissa kisoissa alkoi myös Haaviston monivuotinen työ yhdistetyn huoltojoukoissa.

– Yksi syy oli, että pystyin olemaan lähempänä omaa urheilijaa ja oli helpompi olla harjoituksissa ja arvokisoissa mukana. Yhdistetyn maajoukkueen silloinen huoltopäällikkö kysyi minua mukaan huoltomieheksi. Neljä vuotta Sotshiin asti olin yhdistetyn mukana. Krista kävi omalla kustannuksellaan leireillä mukana, Haavisto jatkaa.

Nykyisessä tehtävässään maastohiihdon huoltopäällikönä Haavisto on entistä lähempänä Pärmäkoskea. Hän pystyy auttamaan Pärmäkoskea useammin leireillä, harjoituksissa ja kisoissa.

– Tietysti kun kokemusta ja ikää tulee niin merkitys pienenee. Pystyn arvioimaan taustalla urheilijan tilaa ja kuormitusta. Urheilija tietää, että tuki on lähellä. Kisatilanteessa Krista voi tulla kysymään apua, jos hän sitä tarvitsee.

Työnantajan ymmärrys saa kiitosta

Kuten monen muunkin huippu-urheilijan valmentajan, tulee myös Haaviston toimeentulo monesta lähteestä. Hän on ottanut vuodesta 2011 saakka talvisin virkavapaata poliisin työstään. Lokakuusta maaliskuun loppuun palkan maksaa Hiihtoliitto, kesällä Haavisto työskentelee poliisilaitoksella.

– Työnantajalle pitää antaa isot kiitokset joustavuudesta. Olen pystynyt olemaan tarvittaessa pois. Se ei rajoitu vain talvikauteen, vaan kesälläkin on pitkiä leirejä. Harjoituskaudella on jopa tärkeämpää olla määrätyillä leireillä mukana.

Olympiakomitean valmentaja-apuraha on vuodessa 2 500 euroa, joka menee käytännössä yhteen leiriin. Pärmäkoski osallistuu valmentajan kustannuksiin.

– Jos urheilija haluaa valmentajan mukaan omille leireille, niin hänen pitää osallistua kustannuksiin. Ikävä kyllä Olympiakomitealta tulevalla valmentaja-apurahalla ei pitkälle pötki, vaikka se onkin hyvä lisä. Krista osallistuu minun matka- ja leirikustannuksiini kesäkaudella, kun en saa Hiihtoliitolta palkkaa. Kesällä teen huoltopäällikön tehtäviä päiväkorvauksella vapaa-ajalla ja lomilla.

Haavisto on pyrkinyt tekemään töiden yhdistelmästä toimivan siten, että hän on opettanut Pärmäkoskea kuuntelemaan itseään. Harjoitusohjelmaa tehdään jopa päivittäin urheilijan tuntemuksien mukaan. Valmentaja pyysi myös aikoinaan Pärmäkosken puolisoa, Tommi Pärmäkoskea, ottamaan vastuun hiihtäjän voimaharjoittelusta.

Taloudellisia menetyksiä ei voi miettiä

Suomessa vain harva yksilölajin huippu-urheilijan valmentaja saa palkkaa valmentamisesta. Päätoimisesti valmentavia on vähän, eikä henkilökohtaisena valmentaja toimiminen ole useinkaan taloudellisesti kannattavaa.

Haavisto ei halua miettiä tekemiään taloudellisia uhrauksia, vaikka virkavapaista tulee ansionmenetyksiä. Tärkeintä on luotsata Pärmäkoski huipputuloksiin.

– Taloudellisessa mielessä henkilökohtaisena valmentaja toimiminen ei missään tapauksessa ole kannattavaa. Mutta jos mitataan kokemuksessa,sitoutumisessa, lajirakkaudessa ja siinä, kun saa auttaa toista, niin tämä on kannattavaa. Valmentaminen vaatii täysipäiväistä omistautumista. Mielestäni olen pystynyt tyydyttävästi tai hyvin järjestelemään ja yhdistämään nämä työt ja valmentamisen.

Nykyjärjestely toimii kaksikon tilanteessa, ja tämä kausi on ollut Pärmäkoskelle uran paras.

– Nyt pitää panostaa täysillä. Jos Kristan kohdalla hukattaisiin nyt kaksi kolme vuotta, niin silloin juna on mennyt. Jos on sitoutunut tehtävään, niin silloin valmentajana tehdään kaikki, että urheilijan on mahdollista saada aikaan parasta tulosta. Ei voi sanoa, että ei minulla ole nyt rahaa lähteä leirille.

Haaviston pesti huoltopäällikkönä jatkuu ensi vuoden talviolympialaisiin saakka.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat