Suora

  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Tässä viisi syytä miksi Henri Kontinen on maailman paras

Henri Kontisella on monia ominaisuuksia, jotka tekevät hänestä maailman parhaan nelinpelaajan. Yle Urheilun Sakari Lund listaa niistä viisi.

urheilu
Henri Kontinen.
Henri Kontinen.AOP

1. Syöttö

Kontisen syöttö on aivan huippuluokkaa, kaksinpelaajatkin mukaanlukien. Se on aina todella hyvä ja parhaimmillaan täysin vastustamaton. Usein nähdään syöttövuoroja, joissa Kontinen käy syöttämässä neljä kertaa ja yhtään palloa ei tule takaisin. Lontoossa viime kauden päätösturnauksessa Kontisen syöttötyöskentely oli parhaimmillaan. Yhdessä ottelussa Kontinen/Peers ei hävinnyt yhtä ainoaa palloa suomalaisen syöttövuoroilla. Lontoossa mukana olleiden kaksinpelissäkin hyvinä syöttäjinä tunnettujen Feliciano Lopezin ja Nicolas Mahut'n syötöt kalpenivat pahasti Kontisen rinnalla.

- Yksinkertaisesti ykkönen ja kakkonen ovat riittävän kovia ja tarkkoja. Hän pystyy vaihtelemaan syöttöä ja syöttämään kaikkiin kulmiin ja vaihtelemaan kierteitä. Hän pystyy ottamaan kakkossyötälläkin riskejä. Monipuolinen syöttö, Jarkko Nieminen analysoi Kontisen syöttöä Lontoon jälkeen.

2. Palautus

Nelinpelissä syöttö ja syötönpalautus ovat äärimmäisen tärkeitä lyöntejä. Syöttö on Kontiselle luontainen vahvuus, mutta palautuspeli on parantunut paljon. Kontinen ja Peers palauttavat paljon aggressiivisemmin kuin useimmat muut nelinpeliparit. Monet pyrkivät vain saamaan syötön palautettua takaisin, jolloin se usein päätyy jo verkkomiehelle helpoksi palloksi. Jos Kontinen pääsee palautuksessa hyvin palloon, hän lähtee usein hakemaan suoraa läpilyöntiä tai ainakin lyöntiä, joka antaa parille hyvän aseman. Varsinkin Kontisen rystypuolen palautukset ovat välillä todella näyttäviä.

- Hän on ennenkin pystynyt palauttamaan hyvin, mutta tämän vuoden aikana palautuksiin on tullut lisää tasaisuutta, Nieminen totesi viime kauden lopulla.

3. Verkkopeli

Nelinpelissä tärkeää on luonnollisesti myös verkkopeli. Se on jo nuoresta pitäen ollut yksi Kontisen selkeistä vahvuuksista. Hän on taitava verkolla ja hänellä on nopeat kädet. Siitä saatiin loistava esimerkki Australian avointen finaalissa, jossa Kontinen hoiti muutaman huipputärkeän pisteen kotiin nopeilla reaktioilla verkolla. Myös peruslyönnit ovat kunnossa, joten pelillisiä heikkouksia ei juurikaan ole.

4. Henkinen vahvuus

Huippupelaajan merkki on se, että peli kulkee vielä tavallistakin paremmin tiukoissa tilanteissa. Kontiseen tämä määritelmä sopii hyvin. Hänet hyvin tuntevat Jarkko Nieminen ja Harri Heliövaara ovat molemmat korostaneet sitä, että Kontinen nauttii tiukoista tilanteista. Tästä kertoo muun muassa ATP-finaalien tilasto: 14 voittoa ja vain 4 tappiota. Vuoden 2016 alusta lähtien tilasto on 8-1. Nelinpelin ATP-turnauksissa käytettävä pistelaskujärjestelmä (no-ad scoring ja super-tiebreak) aiheuttaa paljon tiukkoja tilanteita, joissa on tärkeätä olla terävänä.

5. Hyvä pari

Kontinen on osoittanut, että hän pystyy hyviin suorituksiin erilaisten pelaajien kanssa ja sopeutuu nopeasti uusiin pareihin. Hän on voittanut useammankin pelaajan kanssa parin ensimmäisen yhteisen turnauksen. Silti pitkän päälle on tärkeää, että oma pari on hyvä ja yhteistyö toimii saumattomasti. Sellainen pari on ollut alun pienen hakemisen jälkeen australialainen John Peers. Kontinen ja Peers ovat ihmisinä erilaisia. Peers on vakavampi, Kontisella on usein kentälläkin hymy huulilla. Pelaajina he ovat samantyyppisiä, molemmat syöttävät hyvin ja palauttavat hyvin. Viime kauden lopulta lähtien yhteistyö on toiminut erinomaisesti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat