Suora

 • Alppihiihdon MC: Kronplatz, naisten suurpujottelun 2. lasku
 • Kronplatz, naisten suurpujottelun 2. lasku400
 • Äidin ja mummin teränjäljissä - Emmi Peltonen on taitoluistelija kolmannessa sukupolvessa
 • Alppihiihdon MC: Schaldming, miesten pujottelun 1. lasku
 • Schladming, miesten pujottelu, 1. lasku
 • Urheiluruutu
 • Alppihiihdon MC: Schaldming, miesten pujottelun 2. lasku
 • Jalkapallon Italian cup, Inter - AC Milan
 • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - AC Milan
 • Urheiluruutu
 • Schladming, miesten pujottelu, 2. lasku
 • Jalkapallon Italian cup, Inter - AC Milan

Tuhannen ja yhden liigaottelun mies – Marko Kauppisen huikea ura päättyy unelmaan ilman mestaruutta

Jokereita, Tapparaa, TPS:aa, KalPaa, Jypiä ja kolmea ruotsalaista liigaseuraa edustanut tyylikäs puolustaja päättää uransa kotikaupungissaan, jonka korttelikiekosta ura aikoinaan alkoi.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Jukurien Miika Roine ja Marko Kauppinen (vas.)
Jukurien Miika Roine ja Marko Kauppinen (vas.)Tomi Hänninen

Marko Kauppinen kuuluu ikäpolveen, joka raivasi tiensi pieneltä paikkakunnalta kiekkoilun täysammattilaiseksi kovan työn ja uurastuksen kautta. Kauppinen lähti jo yläasteikäisenä Jyväskylään. Nuorten MM-kullan kautta liigaura urkeni ja vei miestä seurasta toiseen.

Kaksi vuotta sitten Kauppinen kohahdutti palaamalla Mestistä tahkoavaan kasvattajaseuraansa. Liigassa Kauppinen oli saavuttanut lähes kaiken, vain liigamestaruuden puuttuminen jäi kaivelemaan mieltä.

Jukureiden kapteeni Marko Kauppinen ja puheenjohtaja Jukka Toivakka.
Jukureiden kapteeni Marko Kauppinen ja puheenjohtaja Jukka Toivakka.Petri Vironen / Yle

Kauppinen on näytellyt keskeistä roolia tapahtumasarjassa, joka on kuljettanut Mikkelin Jukurit Mestiksen mestaruudesta liiganousuun ja mainioon avauskauteen liigassa.

– Päivääkään en ole katunut. Ensimmäisellä kaudella meillä oli huikea joukkue, jolla voitettiin mestaruus.

Jukurit lauloi suohon kaikki ennakkoarviot. Heittopussiksi arveltu tulokas on kamppaillut pudotuspelien kynnykselle loppuun saakka.

– Se, mitä on saavutettu tällä kaudella on kokemus, mitä ei olisi missään muualla voinut saada. Se mihin meidät tuomittiin kauden alla, ollaan lyöty monelle luu kurkkuun. Meidän kultamitali eli playoff-paikka oli tosi lähellä, Kauppinen tuumii.

Nimetön ja pienellä rahalla koottu Jukurit on pörrännyt läpi raskaan kauden suostumatta altavastaajaksi kolme, neljä kertaa suurempia liigajättiläisiä vastaan. Kokenut kapteeni on ollut ihmeissään.

– En ole missään pelannut näin hyvin yhteen hitsautuneessa joukkueessa. Risto on koonnut joukkueen, joka ajattelee samalla tavalla, kaikilla on vähän samanlainen historia, kaikki haluavat mennä eteenpäin ja nuoret ovat ottaneet meidät vanhemmat samaan moodiin, Kauppinen sanoo ääni värähtäen.

Pelitapa on ollut selkeä ja helppo pelata. Siihen on meidän kaikkien ollut helppo sitoutua.

Marko Kauppinen

Sarjanousijasta odotettiin kyyristelevää, puolustuspeliin keskittyvää rivimiesten armeijaa. Jukureiden leima avauskaudella on ollut aktiivinen pelitapa, jolla se on painanut pelin sinnikkäästi nimekkäämpien vastustajien päätyyn.

–Pelitapa on ollut selkeä ja helppo pelata. Siihen on meidän kaikkien ollut helppo sitoutua, Kauppinen kuvailee.

Kiekollisena puolustajana uransa luonut Kauppinen on paukutellut tehoja nuoruusvuosien tahtiin.

– Hyvä, jos olen päässyt huijaamaan ja on näyttänyt siltä, että ei olisi kiire. En ole koskaan mikään raketti ollut, mutta pelisilmällä olen yrittänyt korvata sitä. Niin paljon olen liigaa pelannut, että aika monta vastustajaa tunnen ja osaan hieman varautua, Kauppinen tuumii.

Marko Kauppisella on takanaan 822 liigaottelua.
Juho Liukkonen / Yle

Kahvaamiskielto muutti peliä

Jääkiekko on muuttunut Kauppisen uran aikana huimasti. Pelaajat ovat isompia, nopeampia ja taitavampia, aikaa kaukalossa ratkaisujen tekemiseen on entistä vähemmän.

– Suurin muutos oli se, kun kahvaaminen loppui sääntömuutoksen myötä. Onhan tämä eri peli, kun katsoo 1990-luvun loppupuolen otteluita videolta.

Kauppinen siirtyy suoraan A-junioreiden päävalmentajaksi. Mies aikoo seurata erityisen tarkasti Risto Dufvan toimintaa liigajoukkueen peräsimessä.

– Juniori-Jukureiden monivuotinen työ alkaa tuottaa hedelmää, mutta vuodessa tai kahdessa se ei ehkä vielä näy liigassa. On tärkeää, että nuorilla on nyt paikka, mihin tähdätä, oman kaupungin liigajoukkue.

Pitkästä urastaan Kauppinen on kiitollinen, mutta yksi tekemättä jäänyt asia on edessä.

– Yhtään syys-, hiihtoloma- tai joululomareissua en ole lasten kanssa voinut tehdä.

"Merkittävä suomalainen palloilu-ura"

Jukureiden valmentajan Risto Dufvan ja Marko Kauppisen yhteinen taival alkoi aikoinaan alle 18-vuotiaden maajoukkueesta. Dufva muistaa kapteeniaan lämmöllä

– Kyseessä on merkittävä suomalainen palloilu-ura. Hän on nähnyt monta suomalaista huippujoukkuetta joukkueen sisältä. Harmi, että Suomen mestaruus jäi puuttumaan.

Kauppisen rooli liiganousijan miehistössä on ollut iso. Seuran ainoa oma kasvatti on antanut kasvonsa tuoreelle liigajoukkueelle, pelannut isoja minuutteja ja tuonut rauhallisuutta kovan paineen alla huiskavalle nuorisokatraalle.

– Mailit jättävät jälkensä. Marko ei ole ihan vähästä säikähtänyt. Hän oli meille tällä kaudella arvokas pelaaja, sillä meillä ei näitä tahkon kiertäjiä hirveästi ollut, Dufva tuumii.

– Olin valmentajana silloin, kun Mako astui ensimmäisen kerran parrasvaloihin. Nyt saan olla mukana, kun merkittävä ura loppuu, Dufva tunnelmoi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat