Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät

Björgen: Moni lopettaisi ilman astmalääkitystä

Ruotsin olympiakomitea vaatii tiukempia sääntöjä urheilijoiden astmalääkitykseen. Marit Björgen uskoo, että astmalääkityksen kieltäminen johtaisi usean hiihtäjän uran päättymiseen.

hiihto
Marit Björgen
Marit BjörgenTomi Hänninen

Ruotsin olympiakomitea (SOK) aikoo kutsua (siirryt toiseen palveluun) keväämmällä Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) ja Kansainvälisen olymiakomitean (KOK) edustajat keskustelemaan urheilijoiden eettisestä tulevaisuudesta.

SOK on ollut huolissaan viime aikojen kestopuheenaiheesta eli urheilijoiden astmalääkityksestä, ennen kaikkea siitä, että mahdollisesti myös osa terveistä urheilijoista käyttää lääkitystä. SOK haluaakin tiukempia sääntöjä urheilijoiden astmalääkitykseen.

Norjan hiihtotähti Marit Björgen pelkää, että mahdollisesti tiukkenevat säännöt vaikuttavat myös urheilijoihin, jotka oikeasti tarvitsevat astmalääkitystä.

– Jos me astmasta kärsivät emme voi ottaa astmalääkettä, se aiheuttaa ongelmia keuhkoihimme. Jos astmalääkitykset kielletään, uskon monen lopettavan kilpailemisen, Björgen sanoi norjalaiselle NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Björgenillä on ollut astma jo vuosia, ja aiemmin hän sai käyttää dopingaineeksi luokiteltua astmalääkettä lääkärin poikkeusluvalla. Maailman antidopintoimisto (Wada) poisti tämän lääkkeen kiellettyjen aineiden listalta vuonna 2011.

Björgenin mukaan viimeaikainen kohu norjalaisten astmalääkkeiden käytöstä sekä Therese Johaugin dopingtapaus ovat näkyneet Norjan joukkueen toiminnassa. Urheilijat ovat huomattavasti tarkempia lääkkeiden kanssa. Myös Björgen pitää huolta, että hän noudattaa sääntöjä.

– Olen luottavainen, sillä noudatan sääntöjä astmalääkkeeni kanssa. Otan samanlaisia annoksia niin toukokuussa kuin tammikuussakin, hän vakuutti.

Lähteet: Sveriges radio, SVT, NRK

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat