1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Niskasen rohkean taktiikan yllättävä selitys: "Kuulin väärin"

Iivo Niskasen mukaan Martin Johnsrud Sundby ”näytteli kuollutta ja keräsi voimia” Holmenkollenin 50 kilometrin viimeisellä kolmanneksella.

Iivo Niskanen Kuva: Tomi Hänninen

Iivo Niskanen taisteli lauantaina legendaarisen Holmenkollenin 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailun voitosta. Lahden MM-kisojen suomalaissankari teki ensimmäisellä kolmanneksella rohkean taktisen vedon, sillä hän ei vaihtanut muiden kärkihiihtäjien tavoin suksia. Rohkea taktiikka tosin paljastui myöhemmin kommunikaatiokatkokseksi.

– Kuulin vähän väärin, Niskanen naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

– Join juottopaikalla enkä ollut ihan varma, että oliko niitä suksia vai ei vaihtopaikalla. Kuulin vain lopuksi, että voit vetää vielä yhden tällä parilla. Ajattelin, että mennään sitten tällä.

"Voitelu toimi loistavasti"

Niskanen ajatteli, etteivät muut kärkihiihtäjät päästä häntä karkuun, mutta norjalaishiihtäjillä oli oma taktiikkansa ja kaikki kurvasivat suksien vaihtoon.

Suomen huolto oli onnistunut mainiosti Niskasen suksien kanssa, sillä niiden luisto ei heikentynyt ainakaan merkittävästi. Toisaalta myös keli oli Niskasen puolella, sillä vesikelissä tilanne olisi saattanut olla toinen. Nyt radalla oli kuivaa lunta.

– Kovavauhtisimmassa laskussa huomasin, että on väsynyt suksi, mutta se oli ainoa kohta. Pito oli ainoa, mitä pelkäsin. Että kestääkö se neljä kierrosta, mutta huoltoryhmä oli tehnyt todella ottavan pidon. Oli ilo hiihtää Holmenkollenin nousussa. Voitelu toimi loistavasti, Niskanen kehui.

Krampit päälimmäisenä mielessä

Maailmancupin voiton varmistanut Norjan Martin Johnsrud Sundby sai Niskasen kiinni juuri ennen kisan puoliväliä ja iski, kun matkaa oli jäljellä kolmisen kilometriä. Kaksikko oli taivaltanut sulassa sovussa parisenkymmentä kilometriä, mutta loppuvaiheessa Niskanen oli vetäjän paikalla, sillä Sundby ei suostunut menemään kärkeen.

– Hän varmaan näytteli kuollutta ja keräsi voimia ja iski sitten sellaiseen kohtaan, kun minulla oli vaikeaa. Mutta se meni niin kuin meni. Minulla oli kramppeja ja keskityin siihen, että pystyin hallitsemaan omaa hiihtoani. Olin luottavainen, että jos selviän loppusuoralle, niin pystyn siinä voittamaan. Tällä kertaa se isku oli niin kova, että en odottanut sellaista. Se oli älyttömän kova repäisy.

Vaikka Niskanen ei saanut haluamaansa voittoa, ei hän silti ollut pettynyt. Suomalaiset mieshiihtäjät eivät yleensä ole Holmenkollenin kuninkuusmatkalla juhlineet, ja Niskasen mielestä kilpailu on maailmancup-kalenterin hienoin kisa.

– Tällä hetkellä päälimmäiset tunnelmani ovat krampit. Jouduin tekemään yllättävän paljon yksinään töitä ja hiihtämään tosissaan. Se kysyi voimia, hän myönsi.

Pienistä asioista kiinni

50 kilometriä etenkin perinteisellä hiihtotavalla on Niskasen suosikkimatkoja, ja hän on ilmoittanut sen olevan yksi päämatkoista ensi talven Pyeongchangin olympiakisoissa. Holmenkollenin kisasta ei vielä ensi vuoteen pysty suoria johtopäätöksiä tekemään, mutta jotain tietoa siitäkin saatiin.

– Ei auta kuin treenata kovaa ja kovempaa. Toivottavasti kroppa kestää. Oli ilo huomata, että vauhti mitä pystyin muille tarjoamaan, oli muillekin kovaa. Se on pienistä asioista kiinni, miten kisa kääntyy, Niskanen pohti.

– Olemme nyt voittaneet Sundbyn kanssa kisoja vuorotellen. Nyt on vain keskityttävä yhteislähtökisan vaatimiin loppuratkaisuihin, sillä sinne pitää vielä saada kehitystä.