1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Jylhä hehkuttaa Niskasen kakkossijaa: "Holmenkollenin viisikymppiä on yksi legendaarisimmista kisoista"

Suomalaismenestys Holmenkollenin kuninkuusmatkalla on jäänyt viime vuosina laihaksi. Iivo Niskanen katkaisikin pitkäksi venyneen kuivan kauden, mikä ilahdutti päävalmentaja Reijo Jylhää.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä piti Iivo Niskasen toista sijaa norjalaisyleisön edessä erityisenä. Niskanen kamppaili pitkään voitosta ja taipui lopulta toiseksi 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa Holmenkollenilla.

Jylhä muistutti, että kyseessä ei ole mikä tahansa maailmancupkisa.

– Jos mietitään Holmenkollenin viittäkymppiä, niin onhan se yksi legendaarisimmista kisoista, joita on olemassa. Ei niitä suomalaismenestyksiä ole niin älyttömästi tullut. Siten tämä oli hienoa, ja vielä perinteisellä, joka on perinteinen tapa hiihtää täällä, Jylhä iloitsi.

Edellisen kerran suomalaismies nousi Holmenhollenin kuninkuusmatkalla palkintokorokkeella vuonna 2000, jolloin Harri Kirvesniemi voitti kisan.

Niskanen paljasti kisan jälkeen Yle Urheilun haastattelussa, että hänen rohkeaksikin kutsuttu taktiikkansa olikin vain kommunikaatiokatkoksen seurausta. Niskanen ei vaihtanut suksiaan, koska kuuli väärin.

Jylhän mukaan kisan aikana on niin hetktistä, että väärinkäsityksiä voi tulla. Olennaista on, että urheilija tietää, mitä häneltä tullaan mahdollisesti kysymään.

"Kunnioitusta Sundbylta"

Niskanen veti kilpailussa joukkoa lähes loppuun asti eikä Martin Johnsrud Sundbylla ollut kiire ohittaa suomalaista. Sundby iski vasta vajaat kolme kilometriä ennen maalia ja hiihti noin kymmenen sekunnin erolla maaliin.

– MM-kisojen esitys oli niin vaikuttava Iivolta, että ehkä siinä oli kunnioitusta Sundbylta. Positiivinen asia kaiken kaikkiaan. Viime vuodet maailmancupia hallinnut urheilija kunnioittaa niin paljon, että miettii, mikä on taktisesti paras kuvio. Kyllähän Sundby oli maaliin tullessaan todella kuollut, Jylhä analysoi lopun voittotaistelua.

Niskasen lisäksi ei suomalaisväriä kärkikahinoissa nähty – ei edes kymmenen parhaan joukossa. Kisan seuraavaksi paras suomalaishiihtäjä oli Kusti Kittilä, joka sijoittui 25:nneksi ja jäi kärjestä hieman päälle kuusi minuuttia. Sami Jauhojärvi oli 31:s.

Jylhän mukaan tässä vaiheessa vuotta ei enää tarvitse olla huolissaan.

– Kausi on siinä vaiheessa, että kaikki mitä tulee, niin positiivisena otetaan ne kotiin. Kusti Kittilä hiihti kuitenkin elämänsä parhaimman hiihdon, että tässä kaksi hyvää.

Sunnuntaina vauhtiin pääsevät naishiihtäjät. Jylhällä on heidän suhteensa paljonkin odotuksia.

– Naiset tuntuvat olevan kaikki hyvässä ja tasaisessa kunnossa. Uskon, että on monta hiihtäjää, jotka pystyvät tunkeutumaan kympin joukkoon.