Suora

  • Sim racing: Kaikkien Aikojen Rallicross-sarja, 1. osakilpailu
  • Urheiluruutu

Superpäivä Holmenkollenilla: Pärmäkoski toinen, Niskanen kolmas!

Marit Björgen hiihti ylivoimaiseen voittoon Holmenkollenin 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Suomalaisnaisten panos päivän kisassa oli loistava.

urheilu
Krista Pärmäkoski, Marit Björgen ja Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski, Marit Björgen ja Kerttu NiskanenAFP / Lehtikuva

Holmenkollenin 30 kilometrin kilpailu oli Marit Björgenin näytöstä, mutta suomalaisnaiset osoittivat olevansa yhä loistokunnossa. Kymmenen parhaan joukossa oli peräti neljä suomalaishiihtäjää.

Björgen malttoi hiihtää muiden mukana kaksi ensimmäistä kilometriä, mutta lisäsi sen jälkeen vauhtiaan ja meni omia menojaan. Björgen sai hiihtää kuudenteen Holmenkollenin voittoon ylhäisessä yksinäisyydessään.

Björgenin perässä sen sijaan käytiin tiukka taisto kakkossijasta ja tässä seitsemän naisen ryhmässä olivat hyvissä asetelmissa niin Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen kuin Krista Pärmäkoskikin.

Suomalaiset vaihtoivat suksia 13,3 kilometrin kohdalla, kun taas kärkiryhmässä hiihtäneet Ruotsin Charlotte Kalla ja Puolan Justyna Kowalczyk päättivät jatkaa samoilla suksilla. Tämä riskinotto ei kannattanut, sillä suomalaisten johtama takaa-ajojoukko sai kaksikon kiinni noin 21 kilometrin matkan jälkeen.

Kalla ja Kowalczyk eivät uskaltaneet käydä vaihtamassa suksiaan enää myöhäisemmässä vaiheessa, mutta kummankin sukset kestivät loppuun asti. Saarinen yritti omaa ratkaisuaan pari kilometriä ennen maalia, mutta ei saanut vauhdinlisäyksellä muita putoamaan kannoiltaan, sen sijaan hän putosi itse kärkitaistosta.

Suomalaisnaisten sukset olivat loistavassa kunnossa vielä viimeisellä kilometrilläkin, sillä sekä Niskanen että Pärmäkoski laskivat stadionilla kevyesti Kallan ohi. Pärmäkoski tykitti itsensä kakkoseksi ja Niskanen täydensi suomalaispäivää kolmossijalla. Edellisen kerran Suomella on ollut kaksi naista Holmenkollenin palkintopallilla vuonna 2007. Tuolloin Saarinen voitti ja Virpi Kuitunen (nykyään Sarasvuo) oli toinen.

Saarisen loppusijoitus oli seitsemäs ja Laura Mononen nappasi vielä kymmenennen sijan. Myös Johanna Matintalo onnistui mainiosti päivän kilpailussa, sillä hän oli lopputuloksissa 18:s. Anne Kyllönen keskeytti.

30 km (p), yhteislähtö

1. Marit Björgen NOR 1.22.59,2

2. Krista Pärmäkoski FIN + 2.05,8

3. Kerttu Niskanen FIN + 2.07,0

4. Heidi Weng NOR + 2.08,6

5. Charlotte Kalla NOR + 2.11,7

6. Justyna Kowalczyk POL + 2.12,9

7. Aino-Kaisa Saarinen FIN + 2.19,6

8. Ingvild F. Östberg NOR

9. Anna Haag SWE

10. Laura Mononen FIN

18. Johanna Matintalo FIN

Anna Kyllönen keskeytti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat