Suora

  • Urheiluruutu

Analyysi: Suomalaisten pikaluistelukaudessa huolestuttavia merkkejä – sama ei saa toistua olympiavuonna

Mika Poutala joutui kantamaan yksin vastuun suomalaisten menestyksestä, kirjoittaa Yle Urheilun Christer Sarlin kauden päätösanalyysissään.

pikaluistelu
Mika Poutala
Suomen menestys oli Mika Poutalan varassa.EPA

Mika Poutala päätti pikaluistelukauden 2016–17 maailmancupin finaalissa 1000 metrillä kuudenteen sijaan ja 500 metrillä kahteen yhdeksänteen sijaan. Maailmancupin kokonaiskilpailussa Poutala oli kahdeksas sekä 1000 että 500 metrillä.

Odotuksista huolimatta Poutala ei vieläkään onnistunut toteuttamaan tavoitettaan voittaa mitali arvokisoissa. Lähellä se taas oli. Tolppalaukauksia tuli useita, mutta kuten tavataan sanoa "lähellä ei lasketa" – vain tehdyt maalit ratkaisevat voittajan.

Poutalalle jäi silti kaudesta paljon asioita plussapuolelle. Helsingin Työväen luistelijoiden kasvatti luisteli ilman ailahteluja läpi pitkän kilpailurupeaman. Suuria notkahduksia tulosluettelossa ei miehen olleessa terveenä tullut. Maailmancupissa hän sijoittui säännöllisesti kymmenen parhaan joukkoon, yksi palkintosijakin irtosi. Sprintterien EM-kisoista tuloksena oli kuudes sija. Sprintin MM-kisoissa Poutala luisteli uuden 500 metrin Suomen ennätyksen 34,23 ja sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi uusilla Suomen ennätyspisteillä 136,635.

Ainoastaan matkakohtaiset MM-kisat tulevassa olympiahallissa Koreassa menivät osin sairastelusta johtuen alakanttiin. Linjassa tuskin tapahtuu suurta muutosta ensi kaudella, joten nappipäivän osuessa kohdalle Poutala on sprinttimatkoilla vahva mitalikandidaatti Etelä-Koreassa. Olympiakaudella Poutala jatkaa yhteistyötään kanadalaisen huippuvalmentaja Kevin Crockettin kanssa ja tulee viettämään entistä enemmän aikaa Kanadassa harjoittelemassa yhdessä kivikovan kansainvälisen sprintteriryhmän kanssa.

Tänä päivänä ei pikaluistelussa kansainvälisillä jäillä pärjää puolivaloilla harjoitellen.

Nuorten olympiavalmentaja Tuomas Nieminen

Pekka Koskela yrittää löytää muutaman vuoden hukassa olleen vauhdinpidon viisasten kiven

Suomen menestynein pikaluistelija 2000-luvulla on hakenut menneiden päivien vauhtiaan jäällä turhaan pari vuotta. Loppukaudesta Pekka Koskelan luistelussa näkyi jo pieniä valon pilkahduksia. Kaksinkertainen MM-mitalisti ja maailmancupissa 500 ja 1000 metrillä yhteensä 28 kertaa palkintokorokkeella seissyt entinen 1000 metrin maailmanennätysmies vaihtoi vanhan merkkiset luistinten terät uusiin ja pariin otteeseen kisoissa alkoi menossa näkyä viitteitä siitä entisestä vauhtimestari Pekka Koskelasta.

Rehellisyyden nimissä Koskelalla on matkaa vielä rutkasti kurottavana maailman tämän hetken terävimmän kärjen vauhtiin. MM-kisoihin Koskela ei paikkaa tänä vuonna onnistunut lunastamaan. Iloisia asioita olivat kahden vuoden tauon jälkeen nousu maailmancupissa 500 metrillä A-divisioonaan sekä Inzellissä kauden lopussa luisteltu 500 metrin aika 34,97. Koskelalle tämä oli liki viiden vuoden tauon jälkeen ensimmäinen 35 sekunnin alitus 500 metrillä Euroopan jäillä ja ylipäätään ensimmäinen tämän haamurajan alitus kahteen vuoteen. Edellisen kerran Koskela luisteli 500m alle 35 sekunnin Calgaryssä marraskuussa 2015. Nämä ovat positiivisia signaaleja sekä suomalaiselle pikaluisteluväelle, mutta varmasti myös Pekka Koskelalle itselleen.

Vieläkö Elina Risku jaksaa yksin puurtaa suomalaisen naispikaluistelun maineen ylläpitäjänä?

Elina Risku haluaa varmasti myös Korean olympiajäälle. Sotshista 2014 hän jäi hieman epäselvien valintakuvioiden vuoksi vaille olympiaedustusta. Riskun äiti Anneli Repola on viimeisin suomalainen naispikaluistelija, joka on viilettänyt olympiajäällä. Repola edusti Suomea 1980 Lake Placidissa 500 ja 1000 metrillä.

Elina Risku kuvassa
Elina RiskuTuula Puputti

Riskulla on mahdollisuus kirjoittaa Koreassa Suomen luisteluhistoriaa, sillä hän olisi ensimmäinen suomalainen toisen polven naispikaluistelija olympialaisissa. Miesten puolella tämä on jo nähty pariinkiin kertaan. Viimeksi Vancouverissa 2010 luisteli toisen polven olympiaedustajana Markus Puolakka, jonka isä Esa oli Suomen olympialuistelija Lake Placidissa 1980.

Riskun tämä kausi oli kansainvälisesti arvioiden vaisu. Ero maailmancupin A-divisioonan luistelijoihin ei kaventunut – päinvastoin. Valmentajavelho Aimo Klemetsö hioo Riskun luistelutyyliä uuteen uskoon ja se ottaa aikansa.

Klemetsö valmensi Pekka Koskelan 1000 metrin maailmanennätysmieheksi, joten eiköhän niillä opeilla Elina Riskustakin olympialuistelija saada rakennettua. Tinkimätöntä työtä se kyllä Riskulta vaatii. Vuodeksi eteenpäin kaikki voimavarat on satsattava pikaluisteluun. Harjoitteluseuraa on haettava ulkomailta. Yksin puurtamalla päämäärään pääsy lienee mahdoton tehtävä.

5,5,8,23,28,33,33,35,36,46,47,52,55 – nämä eivät ole Kenon voittonumeroita

Yllä näkyvä numerosarja kertoo suomalaisluistelijoiden sijoitukset nuorten MM-kisoissa 2017. Viitoset ovat Samuli Suomalaisen sijoitukset 500 metrillä ja massakilpailussa. Samuli Suomalainen on tämän hetken lupaavin nuori suomalainen pikaluistelija. Suomalainen pääsi jo aistimaan tunnelmaa aikuisten EM-kisoissa, joissa sijoitus oli 19. Nyt on Luisteluliiton huolehdittava siitä, ettei Suomalaista kirjata menetettyjen lahjakkuuksien listalle, joka on suomalaisessa pikaluistelussa turhan pitkä.

Menetettyjen lahjakkuuksien lista on suomalaisessa pikaluistelussa pitkä.

Porukka josta pyritään kasvattamaan uusia Poutaloita ja Koskeloita on suppea. Samuli Suomalaisen otteet nuorten MM-kisoissa ja maailmancupissa osoittivat, että pienestäkin harrastajamäärästä pystytään koulimaan kansainvälisen kärjen tuntumaan luistelija. Samulin takana tuleva ryhmä on vielä todella kaukana terävimmästä kärjestä.

- Junioritasolla on jo tehty yhteistyötä muiden pohjoismaiden kanssa. Nyt tätä yhteistyötä on tarkoitus kehittää entistä ammattimaisempaan suuntaan. Pyrkimyksenä on, että pienet luistelumaat tukisivat entistä enemmän toisiaan. Vaikka pikaluistelu on yksilölaji, niin ei tässä kukaan yksin harjoittelemalla pärjää. Samuli Suomalainen on tästä hyvä esimerkki. Hän on saanut harjoitella yhdessä Mika Poutalan kanssa ja oppinut sitä kautta paljon. kertoi Yle Urheilulle Luisteluliiton Nuorten olympiavalmentaja Tuomas Nieminen.

- Tänä päivänä ei pikaluistelussa kansainvälisillä jäillä pärjää puolivaloilla harjoitellen. Olosuhteille emme voi mitään, mutta totuus on se, että jäätä on haettava sieltä missä sitä on, jotta pystytään harjoittelemaan tasaisissa olosuhteissa kovaa ja säännöllisesti. Vain kovan harjoittelun kautta syntyvät hyvä tulokset.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat