1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Oulun Kärpät (Jääkiekon Miesten Liiga)

Juha Junno jättää Kärpät: "Millään rahalla ei voi ostaa niitä tunteita"

Kärpät ei ole ollut Juha Junnolle näiden vuosikymmenten saatossa mikään tavallinen työpaikka vaan jotakin suurempaa: aitoa, syvää tunnesidettä Kärppä-yhteisöön.

Juha Junno. Kuva: Lehtikuva

OULU. Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiistai-iltapäivänä Oulun lentoa odottava Kärppien lähes legendaariseksi kohonnut toimitusjohtaja Juha Junno bongataan nopeasti. Junnon kontaktiverkosto kun on tunnetusti todella laaja. Oululaisen firman edustaja tarttuu ennen lennon alkua tilaisuuteen ja saapuu helposti lähestyttävän Junnon pakeille. Toimitusjohtaja Junno pääsee hetkessä tutulle ydinosaamisalueelleen, Kärppien myymiseen ja asiakassuhteen hoitoon.

- Hei kuule, meillä olisi vielä tilaa alakerran klubille huomiseen IFK-otteluun. Laitetaanko teille paikat ja tarjoilut samantien, Junno tivaa innokkaasti.

Kaupat syntyy hetkessä ja samalla Kärppien tilille kilahtaa jälleen sopiva summa riihikuivaa. Ja asiakas lienee kiekkoillan päätteeksi erittäin tyytyväinen.

Kaikki päättyy kuitenkin aikanaan. Tämän kauden jälkeen Junno ei myy enää Kärppiä Suomen turuilla ja toreilla vaan 21 vuotta kestänyt menestyksekäs elämäntyö, Oulun Kärpät jää Junnon elämässä vääjäämättä taakse. On irrottautumisen aika.

- Ihmiselämässä kaikella on aikansa. En ole ehtinyt väsyä tähän työhön henkisesti vuosien saatossa vaan joka päivä on ollut mukavaa mennä töihin. Minun aikani kuitenkin päättyy täällä tämän kauden jälkeen, Junno toteaa Yle Urheilulle Oulun Kärppien toimistossa.

Kärpät ei ole ollut Junnolle näiden vuosikymmenten saatossa mikään tavallinen työpaikka vaan jotakin suurempaa: aitoa, syvää tunnesidettä Kärppä-yhteisöön.

- Olen ollut etuoikeutettu saadessani työskennellä seurassa, jota rakastan. Kärpistä on tullut minulle kuin oma lapsi. Olen siitä onnellisessa tilanteessa, että saan jättää "lapsen" hyviin käsiin, väistyvä toimitusjohtaja sanoo.

Junnon "lapsi" jää huippuiskuun väistyvän toimitusjohtajan jäljiltä, taloudellisesti ainakin. Esimerkiksi viimeisin tilikausi näytti huikeaa 900 000 euron voittoa. Kun otetaan vielä huomioon, että Kärpät on jakanut osinkoja omistajilleen 1,7 miljoonaa euroa kuluneiden 15 vuoden aikana, on Junno ollut luomassa pohjoiseen todellista huippuyritystä.

Juha Junno jättää Ouluun kiistattoman perinnön, huippubrändin.

Julkinen työ vaatii uhrauksia

Juha Junno on saanut kokea Kärpissä raa'an urheilubisneksen koko skaalan: makeita voittoja, kirveleviä tappioita, loistavia pelaajahankintoja, epäonnistuneita pelaajahankintoja. Paljon onnistumisia ja tappioitakin.

Kuva: Tomi Hänninen

- Tämä työ antanut minulle valtavasti. Millään rahalla ei voi ostaa niitä tunteita, mitä tämä työ on minulle antanut, Junno painottaa.

Itsensä likoon laittaneen Junnon elämässä Kärppien toimitusjohtajuus on vaatinut myös henkilökohtaisia uhrauksia, varsinkin elämässä jäähallien ja kiekkobisneksen ulkopuolella.

- Olen todella kiitollinen perheelleni ja erityisesti vaimolleni, joka on pitänyt kotia pystyssä. Kun tätä työtä tekee kovala intohimolla niin tämä on kova ammatti, hän toteaa liikutuksen sävy kasvoillaan.

Kärppien kaltaisen menestyneen seuran julkinen keulahahmo on saanut silloin tällöin maistaa myös julkisuuden kovaa puolta: iskuja on sadellut mediassa Junnon suuntaan niin vasemmalta kuin oikealtakin.

- Julkisuus on kohdellut minua pääsääntöisesti hyvin. Olen pyrkinyt olemaan julkisuudessa oma itseni ihan joka suuntaan. Vuosien saatossa olen saanut aina hyvän vastaanoton vastustajajoukkueen kannattajilta ja myös medialtakin.

Eikä Junno ole pystynyt välttymään kateudeltakaan.

- Kateuskin pitää ansaita ja se pitää kestää. Kateus ei saa kuitenkaan muuttaa ihmistä tai tätä seuraa. Olemme aina lähteneet itse siitä, että kunnioitamme kanssatoimijoitamme.

Junnon seuraava siirto?

Juha Junnon tulevia työtehtäviä on ehditty spekuloida jo tiuhaan. Lienee selvää, ettei vasta 59-vuotias Junno ole sanonut suomalaisessa urheilubisneksessä vielä viimeistä sanaansa. Junnolle on ehtinyt jo sadella "useita työtarjouksia". Mies itse pitää suun täysin supussa. Kommenttia tulevasta ei heru.

- Koskaan ei pidä sanoa millekään ei. Tällä hetkellä ajatukseni ovat vain tässä kaudessa ja sen läpiviemisessä mahdollisimman pitkään. Samalla autan tulevaa toimitusjohtajaa tulevissa tehtävissä. Tämä on ainut asia mitä tällä hetkellä mietin, Junno sanoo.

Junno paljastaa, että Kärpistä lähtöön 21 vuoden jälkeen liittyy vääjäämättä haikeutta, luopumisen vaikeutta ja kaipuuta.

- Jääkiekkopelin fiilinkiä jään varmasti kaipaamaan. Tässä bisneksessähän on upeinta, kun saa voittajan ja myös häviäjän viittaa niskaansa ja ne urheilun tuomat tunteet vaihtelevat laidasta laitaan, Junno hekumoi.

- Kuten sanoin, näitä elämyksiä ei muussa ammatissa saa edes rahalla hankittua mitä minä olen saanut omassa ammatissani kokea.

Mies voi lähteä Kärpistä, mutta voiko Kärpät irrottautua miehestä?

- Ei voi. Kärpät on omassa sydämessäni isossa lokerossa, Juha Junno vakuuttaaYle Urheilulle.