Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Huoliteltu puhe
  • Ysäriä ja rillausta

Laukkasen menestys vähentää Mäkäräisen paineita

Yle Urheilun ampumahiihdon asiantuntija Sanna-Leena Perunka näkee, että molemmat menestyvät suomalaiset, Kaisa Mäkäräinen ja Mari Laukkanen, saavat tukea toisistaan olympiakauteen lähdettäessä.

ampumahiihto
Mari Laukkanen
Mari Laukkanen onnistui upeasti ampumahiihdon maailmancup-kauden päätösviikonloppuna.AOP/Andrei Anosov

Kaisa Mäkäräinen on menestynyt jo usean vuoden ajan, mutta ollut yksinäinen tähti Suomen ampumahiihtojoukkueessa. Mari Laukkanen nousi lajin terävimpään kärkeen viikonloppuna Oslossa, kun hän voitti kaksi kilpailua ja sijoittui kolmannessakin kuudenneksi.

Suomella on nyt kaksi voittoihin pystyvää urheilijaa joukkueessa. Hyödyt näkyvät jo harjoituskaudella.

- Mari antaa ensinnäkin kovaa harjoitusvastusta Mäkäräiselle. Se helpottaa molempien työtä. He ovat hiihtäneet tällä kaudella aika tasatahtiin. Mari on ollut hieman takamatkalla. Sunnuntaina viimeisessä kisassa Mari oli tosin hiukan parempi. He pystyvät sparraamaan toisiaan ja paineet jakautuvat, mikä on molemmille naisille hyvä, Yle Urheilun asiantuntija Sanna-Leena Perunka arvioi.

”Tämä oli rakentamisen kausi”

Mäkäräinen oli sunnuntaina päättyneellä kaudella yhdeksän kertaa palkintokorokkeella ja yksi niistä oli yhteislähdön MM-pronssi. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui kolmanneksi. Laukkanen täydensi suomalaismenestystä MM-kisojen normaalimatkan neljännellä sijalla sekä Holmenkollenin kisojen kahdella voitolla.

Muut suomalaiset ovat edelleen kaukana kärkikaksikon takana, mutta laiva on kuitenkin hieman kääntynyt. Esimerkiksi viime kaudella suomalaismiehet eivät napanneet yhtään maailmancupin pistettä, sunnuntaina päättyneellä kaudella Olli Hiidensalo oli neljä kertaa ja Tuomas Grönman kaksi kertaa cup-pisteillä.

- Sanoisin, että Suomen tilanne on hyvä. Antti Leppävuoren tulo viime keväänä päävalmentajaksi on varmasti rauhoittanut tilannetta. Meillä on nyt varmasti asiamies, joka osaa nämä hommat hoitaa.

- Sanotaanko, että miesten kohdalla ehkä mentiin pikkaisen harjoituskauden loppuvaiheessa ylirasitustilaan. Ei saatu sellaista tulosta aikaan, miltä syksyllä näytti. Kuten Leppävuori sanoi, tämä vuosi oli rakentamisen kausi. Uskon oikeasti, että myös miesten puolella tehdään ensi vuonna parempaa tulosta, Perunka sanoi.

Ampumavalmentaja vaihtuu, tarttuuko Kotikumpu täkyyn?

Suomen ampumahiihtomaajoukkue on kauden päättyessä uudessa tilanteessa, kun ampumavalmentaja Asko Nuutinen menehtyi kauden päätösviikonlopun aikana. Edessä on siis väistämättä valmennusryhmän muutos.

Nuutisen tausta oli rata-ammuntapuolelta. Vuodesta 2002 lähtien hän kehitti ampumahiihtotaitojaan ja Nuutinen opasti myös Mäkäräistä sekä Laukkasta.

- Nyt on pakko vaan katsoa niitä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Ville Kotikumpu oli tänä viikonloppuna Oslossa putken takana. Hän on erittäin hyvä, pidetty mies. Hän pystyy antamaan erilaisen panoksen, ampumahiihtovalmentajan panoksen. Katsotaan, että onko Villellä mahdollista lähteä tähän pestiin, mutta sitä toivon, Perunka sanoi.

Muutenkin liiton käytävillä ja neuvottelutuokioissa alkaa kuhina. Edessä on tärkeä olympiavuosi ja taustalla viimeisten kisojen hyvä menestys. Perunka toivoo, että resursseja olisi laittaa lisää valmennukseen ja valmentautumiseen.

- Aina ennen olympiavuotta kaikki maat jopa tuplaavat resurssit. Siinä mielessä nyt on erittäin kriittinen aika. Tästä eteenpäin liiton henkilöt saavat tehdä kovasti töitä, jotta saadaan paljon tukieuroja taakse. Sitä kautta saadaan mahdollisimman hyvä harjoituskausi kohti olympiakisoja.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat