Koe uusi yle.fi

Suora

  • Korean olympialaiset: Testilähetys
  • Lentopallon Challenge Cup: OrPo - TJ Ostrava
  • Sportmagasinet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Räty kantaa torjuntavastuun Naisleijonissa – "Paras mahdollinen joukkue"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kokoontuu tiistaina alkavaan MM-leiritykseen kuin hyvän kauden huipennukseen. MM-kisat pelataan tänä keväänä Yhdysvalloissa Detroitin lähistöllä sijaitsevassa Plymouthissa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Michelle Karvinen Maria Sorokinan vartioimalla maalilla.
Michelle Karvinen Maria Sorokinan vartioimalla maalilla.EPA

Turnauksen lähestyessä ilmassa on vielä kysymysmerkkejä, miten käy esimerkiksi isäntämaan oman joukkueen boikottiuhan kanssa. Yhdysvaltain naisten joukkueen runkopelaajat ovat ilmoittaneet, että he eivät suostu pelaamaan MM-kisoissa nykykorvauksilla.

Jos Yhdysvaltain kokeneet naiset päättävät jättää MM-kisat väliin palkkiokiistan takia, tähtilipun alla voi yllättäen luistella nuorten pelaajien nippu. Kiistaa ratkotaan lakimiesten välityksellä, mutta pohjoisamerikkalaiset joukkueet, Yhdysvallat ja Kanada ovat MM-jäiden suuret ennakkosuosikit, kävipä boikottiuhalle kuinka tahansa.

Asetelmaa Pohjois-Amerikan manner vastaan muu maailma tai Eurooppa on turha sievistellä, mutta sen voi kääntää mahdollisuudeksi. Siksi Naisleijonat puhuvat avoimesti isojen voittojen haaveesta.

Naisleijonilla on allaan ehjä ottelukausi, päävalmentaja Pasi Mustonen kiittelee.

– Meillä on 16 voittoa 19:stä maaottelusta, meillä on 13 ottelun voittoputki, emmekä ole hävinneet kertaakaan eurooppalaisille joukkueille. Tiedämme, että pystymme pelaamaan hyvää kiekkoa.

Naisleijonat juhlii maalia.
EPA

Naisleijonien MM-toiveita kasvattaa se, että Suomi onnistui tammikuussa Saksassa harvinaisessa tempussa, kun Kanada kaatui maalein 1-0 Nations cupin finaalissa. Yksittäisten isojen voittojen tai tasaisella työllä tulleiden voittoputkien merkitys on suuri.

– Ne ovat pitkällä historiajanalla erittäin tärkeitä tälle joukkueelle ja myös Suomen naiskiekolle, että pystymme kaatamaan Kanadan, ja se on nyt ensimmäisen kerran tehty. Olimme jo äärimmäisen lähellä arvokisoissa jo viime vuonna.

– Meillä on yhä enemmän pelaajia, jotka uskovat, että kun kiekko putoaa jäähän, me pystymme voittamaan nuo. Emmehän me voita kymmenestä pelistä viittä, mutta meille riittää se yksi, kaksi oikealla hetkellä tänä vuonna. Ja jonain päivänä se unelma toteutuu myös arvokisoissa, Pasi Mustonen kuvaa Suomen suurinta haastetta, pohjoisamerikkalaisia joukkueita.

Jos on itseluottamukseen aihetta, on valmennustiimillä luottoa myös kokoonpanoon. Mustonen on tyytyväinen naisten valintoihin. Nyt kaikki pelaajat, joita valmennustiimi on haikaillut kisoihin, ovat käytettävissä.

– Paras mahdollinen joukkue, paras joukkue minun päävalmentajakaudellani, kolmen vuoden aikana, Mustonen hehkuttaa.

– Nyt ovat kaikki parhaat pelaajat käytössä, he eivät ole olleet edellisinä vuosina.

Päävalmentaja Pasi Mustonen tuulettaa Suomen MM-pronssia vuonna 2015.
Päävalmentaja Pasi Mustonen tuulettaa Suomen MM-pronssia vuonna 2015.EPA

Kuten tammikuinen Kanada-vääntö tai viime kevään MM-ottelut osoittivat, maalipaikat on käytettävä, silloin kun tilaisuus koittaa. Turnausonnistuminen vaatii rohkeita ratkaisuja, mutta myös kärsivällisyyttä.

– Tietenkin tulee maalin pelejä, mutta se reikä pitää saada. Viime vuonna Kanadan MM-kisoissa olimme pudotuspelivaiheessa, pronssipelissä eurooppalaisia vastaan. He tekivät yhden maalin varsinaisella peliajalla meitä vastaan, emmekä tulleet pronssien kanssa kotiin, Mustonen muistelee.

Suomi aloittaa MM-kisat Venäjää vastaan maaliskuun viimeisenä päivänä. Ottelukaavio tuntuu päävalmentajasta toisinnolta, naapurin kanssa on oltu vastakkain aiempinakin vuosina, kun Mustonen on valmentanut Naisleijonia.

– Sehän on tuttua kamaa, tunnustellaan toisiamme ja katsotaan taas, ovatko he sitten matkan varrella siellä pronssipelissä vai eivätkö ole.

– Toivon, että he eivät ole, että emme olisi siinä pronssipelissä. Että olisimme voittaneet jo alkusarjassa jommankumman suurista. Silloin olisi eri tavalla mahdollisuus ladata semifinaaleihin ja säästää joukkuetta, Mustonen pohtii.

Pienet viilaukset rosterissa

Mustosen MM-joukkueessa on viime kauteen verrattuna vain muutamia muutoksia. Maalivahdeista Noora Räty on esiintynyt vakuuttavasti kauden aikana, hänen paikkansa ykkösveskarina on ansaittu.

– Noora on selkeä ykkönen, se on kaikille maalivahdeille tiedotettu, Noora edellä mennään.

– Eveliina Suonpää on tehnyt come backin. Hän oli kaksi vuotta sitten Malmön pronssijoukkueessa ja on pelannut erinomaisen kauden Lukossa, ja Anni Keisala on parantanut peliään koko ajan. Meillä on hyvä maalivahtikolmikko, Mustonen listaa.

Noora Räty
Noora RätyLehtikuva

Suomen joukkueen pitää onnistua tasaisesti, jotta mitalihaaveet elävät. Ja kun haaveissa on iso kala, voitto pohjoisamerikkalaisista joukkueista, maalivainun pitää olla herkkänä.

– Eihän niitä maalintekijöitä hirveän montaa ole. Meillä on (Jenni) Hiirikosken pommi viivassa, sitten meillä pitää olla hyvät tukitoimet. Maskit, reboundit, kakkos-, kolmos-, ja neloskiekot. Ennen kaikkea pitää muistaa ylivoimapeli, jossa ne maalit pitää tehdä.

– Luulen, että ne meidän tukitoimemme ovat paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin, päävalmentaja vertaa.

Puolustaja Jenni Hiirikoski on kuulunut maajoukkuerunkoon jo vuosikausia. Mutta löytyy ratkaisijoita puolustajista muutenkin, Mira Jalosuon kypärätemppu SM-finaalissa on varmasti päävalmentajan mieleen.

– Kyllähän Jepa varmaan liideri on, mutta tarvitsemme kaikkia seitsemää. Meillä on ollut vakaa permanentti. Isa Rahunen on raivannut paikan loistavan kauden jälkeen. Kuusi on samaa viime vuodelta, Mustonen kuvaa MM-joukkueen puolustajia.

Jenni Hiirikoski
Jenni HiirikoskiLehtikuva

Hyökkääjiä peluutetaan ainakin alkuun tutulla sapluunalla, ja varmaa on, että yhdellä ketjulla ei menestytä MM-kisoissa. Hyökkääjien työnjako on kerrottu MM-kisoihin valituille pelaajille. MM-kisoihin lähtee mukaan myös Susanna Tapani, joka vuosi sitten ennen Kanadan kisoja puntaroi ringeten ja jääkiekon välillä. Nyt myös Tapani on maajoukkueen käytettävissä.

– Kaikki pelaajat tietävät, millä ketjuilla lähdetään leiritykseen. Se on informoitu myös heille, Mustonen kertoo.

– Meillä on nyt poikkeuksellisesti myös kolmos- ja nelosketjussa pelaajia, joiden pitäisi pystyä tekemään tulosta myös eurooppalaisia vastaan. Sillä tavalla tämä on herkullinen tilanne, Mustonen jatkaa.

Naisten MM-kisojen alustavat lähetysajat

31.3. klo 23.00 Suomi-Venäjä TV2 & Areena

2.4. klo 2.30 Kanada-Suomi Areena

2.4. klo 10.00 Kanada-Suomi kooste TV2

4.4. klo 2.30 USA-Suomi Areena

4.4. klo 18.00 USA-Suomi kooste TV2

4.-5.4. Suomen mahdollinen puolivälierä Areena

5.4. klo 10.00 Kooste puolivälierästä (jos Suomi pelaa) TV2

6.-7.4. Suomen mahdollinen välierä Areena

7.4. klo 10.00 Kooste välierästä (jos Suomi pelaa) TV2

7.4. klo 22.30 Pronssiottelu (jos Suomi pelaa) TV2 & Areena

8.4. klo 2.30 Loppuottelu TV2 & Areena

8.4. klo 10.00 Kooste mitalipeleistä (pronssiottelu mukana vain jos Suomi pelaa) TV2

Suosittelemme

Tuoreimmat