Koe uusi yle.fi

Suora

  • Sportmagasinet
  • Oi maamme!: Muistatko?

Miksi Heleniuksesta ja Chisorasta kohutaan? - katso video vuoden 2011 kuumista tunnelmista!

Robert Heleniuksen voitto Dereck Chisorasta vuonna 2011 aiheutti parranpärinää monestakin syystä. Katso kuvaa klikkaamalla video kuusi vuotta sitten isketyn ottelun kuumista tunnelmista.

nyrkkeily
Dereck Chisora ja Robert Helenius ottelivat vuonna 2011.

Robert Heleniuksen ja Dereck Chisoran kuuden vuoden takainen ammattilaisnyrkkeilyn EM-titteliottelu ei hevillä unohdu. Tunnelmat olivat kuumat jo ennen ottelua niin tiedotus- kuin punnitustilaisuudessa, joissa Dereck Chisora järjesti puheillaan ja käytöksellään melkoisen näytelmän. Eikä itse ottelukaan jälkimaininkeineen jättänyt ketään kylmäksi.

Robert Helenius voitti Dereck Chisoran raskaan sarjan Euroopan mestaruusottelussa joulukuussa 2011. Arvostelutuomarit nostivat Heleniuksen voittajaksi hajaäänituomiolla. Kaksi arvostelutuomaria antoi pisteet 115-113 Heleniukselle ja yksi Chisoralle 115-113.

Tuomio herätti rajua "parranpärinää" sekä Suomessa että maailman nyrkkeilypiireissä. Valtaosa asiantuntijoista oli sitä mieltä, että Chisora oli kehässä kaksikosta etevämpi. Muun muassa viidesti vuoden nyrkkeilyvalmentajaksi valittu legendaarinen Freddie Roach, jonka valmennuksessa Manny Pacquiao voitti maailmanmestaruuden kahdeksassa eri painoluokassa, piti tuomiota täysin käsittämättömänä. Roach arvioi, että Helenius voitti kaksi ja Chisora kymmenen erää.

Samaa mieltä oli entinen raskaan sarjan maailmanmestari Vitali Klitshko. Brittilehdistö kirjoitti ottelusta puolestaan otsikolla "Vuoden ryöstö". Tulos ei kohusta eikä vastalauseista huolimatta muuttunut ja Helenius sai Euroopan mestarin vyön lanteilleen. Ottelun jälkeen Helenius kertoi kätensä murtuneen iskun voimasta kamppailun alussa ja haitanneen ottelemista.

Uusintaottelua on odotettu hartaasti

Joulukuusta 2011 lähtien on vesi kielellä odotettu Heleniuksen ja Chisoran uusintaottelua. Kerran se oli jo lähellä, mutta nyt kohtaamisesta päästiin monen mutkan jälkeen sopimukseen.

Odottajien usko on ollut koetuksella. Erityisesti sen jälkeen, kun Chisora siirtyi Frank Warrenin alaisuudesta saksalaiseen Sauerland-talliin, jonka välit Heleniuksen kanssa olivat pahasti tulehtuneet vuosia kestäneiden sopimusriitojen vuoksi. Heleniuksen voitettua Euroopan mestaruuden vuonna 2015 Chisora oli Heleniuksen haastaja, mutta Helenius vältti todennäköisesti tarkoituksella kaksikon kohtaamisen luopumalla EM-vyöstä ja lähtemällä tavoittelemaan MM-titteliä. Kun kiistat Sauerlandin kanssa vihdoin saatiin sovittua, aukesivat portit myös toiveuusinnan mahdollisuudelle.

Sauerland-tallin toimitusjohtaja Chris Meyer oli vielä tammikuussa ottelun suhteen epäileväinen, kun Yle Urheilu tapasi hänet Berliinissä.

- Robertin ja Dereckin uusintaottelu on toki teoriassa mahdollinen, mutta käytännössä ei tällä hetkellä ajankohtainen.

Ammattinyrkkeilyssä asiat saattavat kuitenkin edetä yllättävän nopeasti, kun eri palaset loksahtavat kohdalleen. Joulukuussa Sauerlandin tallissa nykyisin otteleva Dereck Chisora hävisi hyvätasoisen iskujen vaihdon maanmiehelleen Dillian Whytelle niukasti pistein. Chisora olisi halunnut uusintaottelun kevääksi Whyten kanssa, mutta tämä ei täkyyn tarttunut ja katseet kääntyivät Heleniuksen suuntaan. Neuvottelut molempien nyrkkeilijöiden taustaryhmien kesken tuottivat tulosta, joten vuoden 2011 kohuottelun uusinta toteutuu toukokuun 27. päivä Helsingissä.

Mitä on tapahtunut vuoden 2011 kohtaamisen jälkeen?

Herrat Helenius ja Chisora ovat vuoden 2011 kohuottelun jälkeen kulkeneet varsin erilaisia polkuja.

Helenius on kuuden vuoden aikana otellut vain kahdeksan ottelua. Vuosina 2012 ja 2013 Helenius otteli vain kahdesti, minkä jälkeen hän oli kaksi vuotta poissa kehästä käsivammojen takia.

Kahden heppoisen vastustajan voittamisen jälkeen Helenius iski toistamiseen itsensä Euroopan mestariksi, mutta koki heti seuraavassa ottelussa uransa mykistävimmän tappion, kun Johann Duhaupas tyrmäsi Heleniuksen ottelussa, jonka panoksena oli WBC-liiton Silver-vyö. Tappion jälkeen Helenius on otellut kaksi ottelua, jotka molemmat ovat päättyneen tyrmäysvoittoon ensimmäisessä erässä. Vastustajat ovat olleet kyllä luvalla sanoen todella heppoisia.

Chisora on ollut ahkerasti nuoratussa neliössä. Britille on kertynyt Heleniuksen kohtaamisen jälkeen 16 ottelua. Vastustajat ovat olleet aivan eri kastia kuin Heleniuksella. Chisora on otellut sekä Euroopan että maailmanmestarin vyöstä ja myös voittanut EM-tittelin.

Tappioitakin on tullut, mutta ne ovat tulleet todella koville nyrkkeilijöille kuten Vitali Klitshko, David Haye, Tyson Fury, Kubrat Pulev ja joulukuussa kansainvälisestikin huippuotteluksi kehutun tasaisen iskujen vaihdon jälkeen Dillian Whytelle. Ainoa, joka näistä nimimiehistä pystyi Chisoran tyrmäämään, oli David Haye. Chisoran kova ottelulista kertoo, että Heleniukselle ei ole luvassa helppo iltapuhde toukokuussa.

Suosittelemme

Tuoreimmat