Suora

  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Urheiluruutu
  • Yleisurheilun GP
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä
  • Stella Hagelstam haluaa olympiaratsastajaksi ja tehdä edesmenneen äitinsä ylpeäksi
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Suomi - Venäjä

Haataiselle kultaa päätöspäivänä - Suomen kokonaissaldo Special Olympicsistä 24 mitalia

Suomi sai Special Olympicsistä 10 kulta, seitsemän hopeaa ja seitsemän pronssia.

vammaisurheilu
Sari Haatainen.
Sari Haatainen.Lauri Jaakkola / VAU

Hiihtäjä Sari Haatainen voitti kultaa ja Suomen salibandyjoukkue hopeaa kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisojen päätöspäivänä Itävallassa. Suomen kokonaissaldoksi kisoista tuli kaikkiaan 24 mitalia: 10 kultaa, seitsemän hopeaa ja seitsemän pronssia.

Suomen ja Tshekin erittäin tasaväkiset salibandyjoukkueet pelasivat Grazissa turnauksen päätösottelussa, joka ei teknisesti ottaen ollut finaali, sillä kolmen parhaan joukkueen järjestys ratkaistiin yksinkertaisessa loppusarjassa. Suomi ja Tshekki olivat molemmat voittaneet Venäjän, mutta Tshekin parempi maaliero ratkaisi sen, että päätösottelun 4–4-tasapeli riitti heille kultaan.

Suomi nousi hienosti 0–2-tappioasemasta 3–2-johtoon Janne Ahokaisen, Jani Borgin ja Lauri Kinnusen maaleilla. Sitten Tšekki onnistui kuitenkin taas kahdesti, eikä Kinnusen 4–4-tasoitus viimeisellä minuutilla riittänyt kultamitaleille saakka.

– Tshekki oli onnekkaampi. Parissa tilanteessa nukuttiin vähän ja Tshekki rankaisi niistä armotta. Tämä on ollut kova turnaus ja olen hiton ylpeä tästä joukkueesta, kapteeni Janne Ahokainen totesi.

Legendan paluu onnistui

Suomen kisojen kymmenennen kultamitalin voitti pieksämäkeläinen Sari Haatainen 2,5 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa Ramsaussa. Haatainen kisasi kolmella matkalla ja voitti yhden kaikkia mitaleita: pronssia 5 kilometrin vapaalta, hopeaa viestistä ja kultaa päätöspäivän koitoksesta.

– Tasatyöntö meni mallikkaasti ja kaikki meni hyvin. Tykkäsin ladusta, sen mutkista ja kiemuroista. Latu oli oikein rautatiekunnossa. Tämän päivän hiihdossa oli paras tatsi päällä mitä voi olla, Haatainen hehkutti.

Pieksämäkeläisellä oli erityissyy tyytyväisyyteen, sillä neljän vuoden takaiset Special Olympics -talvimaailmankisat Etelä-Koreassa menivät plörinäksi sairastelun vuoksi. Kokenut hiihtäjä hehkuttikin jo ennen Itävallan kisoja nyt olevan edessä ”legendan paluu”.

– Kolme mitalia kaulassa on hyvä lähteä kotiin, Haatainen linjasi.

Kiskolainen Jarmo Sarhola sijoittui 2,5 kilometrin kisassa neljänneksi ja oli hyvin tyytyväinen suoritukseensa.

– Pystyin laskemaan mäen oikein täysillä, samoin ne kaksi kurvia. Siellä näkyi, että moni oli lentänyt nurin. Latu oli erittäin hyvässä kunnossa ja suksi toimi hyvin, Sarhola sanoi.

Kangasalalaiselta Veli-Matti Putilalta päivän 2,5 kilometrin kisa jäi väliin edellispäivän tasoluokittelun hylkäyksen vuoksi. Putilalla kuitenkin oli plakkarissa kisoista jo 1 kilometrin kisan kultamitali.

Special Olympics -kisojen onnistumista ei mitata pelkästään mitalien valossa, mutta muillakin mittareilla Suomen joukkueen reissu Itävaltaan oli oikein onnistunut.

– Oli hienoa nähdä, että urheilijat pystyivät täällä isoissa kisoissa omiin parhaimpiin suorituksiinsa. Tärkeää on myös, että urheilijoiden itsenäinen toiminta osana joukkuetta kehittyy kisojen edetessä, ja sitä on ollut myös mahtava seurata, totesi Suomen joukkueenjohtaja Timo Pelkonen.

Lähteet: VAU:n tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat