HJK palaa mestariksi - lue tästä Veikkausliigan voimasuhteet

IFK Mariehamn juhli viime kaudella yllätysmestaruutta, mutta tällä kaudella Veikkausliigassa palataan normaaliin päiväjärjestykseen. Resursseiltaan ylivoimainen HJK palaa Suomi-futiksen valtaistuimelle kahden vuoden taaperruksen jälkeen. Yle Urheilu arvioi 5.4. alkavan Veikkausliiga-kauden voimasuhteet.

IFK Mariehamn on Veikkausliigan hallitseva mestari.

Klubin miehistö on jälleen mestaruustasoa. Päävalmentaja Mika Lehkosuon asema huojui viime kauden jälkeen, mutta ”perusteellisen vaihtoehdon punnitsemisen” jälkeen joulukuussa ilmoitettiin, että pesti jatkuu myös tällä kaudella. Lehkosuon sopimus päättyy kauteen 2018. Mostagh Yaghoubin kausi tulee olemaan kiinnostavaa seurattavaa.

Viime kauden surkea alku ei toistu Seinäjoella, vaikka päävalmentaja Simo Valakarin yllättävät potkut sekoittavatkin pakkaa. SJK:n pelaajamateriaali on sarjan eliittiä, ja korvaaja Sixten Boström riittävän hyvä valmentaja pitämään seinäjokiset mestaruustaistossa. Ykkössijaan se ei riitä, mutta mitaliputki saa jatkoa. SJK on on kolmen viime vuoden ottanut yhden kutakin väriä, syksyllä palkintokaappiin tulee toinen hopea.

Joukkue siirtyi viime kaudella uuteen aikaan Jarkko Wissin johdolla ja tulos oli loistava viides sija. Talvella tamperelaiset ovat jatkaneet vahvasti, josta palkintona paikka Suomen cupin välierissä. Mikael Soisalon upea kausi toi mukanaan paikan Middlesbroughiin, mutta joukkueeseen tuotiin muun muassa Tuco ja Teemu Penninkangas SJK:sta. Potentiaalia riittää mitalitaisteluun. Tiiviin puolustuksen päälle kelpaa rakentaa.

Kauden 2010 hopean jälkeen alemmassa keskikastissa junnanneet kuopiolaiset pyrkivät nousemaan uudelle tasolle Jani Honkavaaran johdolla. Pelaajisto on muuttunut melkoisesti, materiaalissa on kuitenkin riittävästi laatua ja kokemusta jopa mitalitaisteluun. Honkavaara jarruttelee puheita kärkisijoista, mutta KuPS on väläytellyt potentiaaliaan. Talvikauden tappio Ykkösen Hongalle Suomen cupissa saattoi olla hyvä herätys.

Ahvenanmaalla palataan arkeen yllätysmestaruuden jälkeen. Viime kauden sensaatiojoukkueesta puuttuu kolme elintärkeää palasta. Dever Orgillia ja Diego Assista ei pystytä korvaamaan hyökkäyspäässä ja myös maalivahti Walter Viitala on saarelaisille karvas menetys. Pitävä puolustuslinja ja kova keskikenttä ovat sentään jäljellä. Se riittää samaan kuin mihin Maarianhaminassa totuttiin ennen mestaruusvuotta: IFK jää taas niukasti ulos mitaleilta.

Turkulaisten pelaajamateriaali on erittäin vahva, päävalmentaja Shefki Kuqi puolestaan kysymysmerkki. Kosovon Härän valmentamien joukkueiden ympärillä on pyörinyt viime vuosina melkoinen sirkus, joka on päättynyt Espoossa ja Vantaalla kyyneliin. Tällä kaudella selkänojana on omistaja Stefan Håkansin paksu lompakko, joten Kuqin on kyettävä näyttämään vahvuutensa penkin päässä. Interin peleissä nähdään todennäköisesti paljon maaleja molemmisssa päissä.

Petri Vuorisen pallonhallintapelillä rakenneltiin viime kaudella kuin varkain neljäs sija. Nyt vaasalaisten pelaajamateriaalin kärki on tylsempi ja joukkue kapeampi kuin viime kaudella. Teholaituri Pyry Soirin ja maalivahti Evgeni Kobotsevin poistumiset näkyvät kaikessa: pelinrakentelussa, maalien viimeistelyssä ja päästettyjen maalien määrässä. Oma peli-identiteetti on kuitenkin vahva ja joukkueen runko sama kuin viime kaudella. VPS ei pysty uusimaan europelipaikkaansa, mutta putoamistakaan ei Vaasassa tarvitse pelätä. Loukkaantumiset voivat tosin romahduttaa kapean ringin.

Viime kaudesta jäi pelillisesti valju maku, eikä alkavasta sesongista voi odottaa juuri parempaa. Lähtijöitä on paljon, eikä seuraan tulleissa ole Hendrik Helmken lisäksi todellisia helmiä. Fluminese- ja Zenit-yhteistyöt ovat tuoneet pelaajia viime kausilla, mutta superonnistujat ovat vähissä. Tällä kaudella Lahdessa siipiään kokeilevat muun muassa brassi Stênio ja venäläinen Pavel Nazimov. Toni Korkeakunnas jatkaa penkin päässä, eikä "Token" käyrä ole viime kausilla ollut nousussa.

RoPSin haaveet ylemmästä keskikastista katosivat savuna ilmaan, kun lainsäädäntö kielsi sisällä tupakoinnin myös bingoissa. Seuran bingotalon tuomien tulojen romahdus tarkoittaa isoa lovea myös rovaniemeläisten pelaajabudjettiin. Päävalmentaja Juha Malisen on revittävä nuoresta materiaalistaan paljon irti, jotta putoamispeikko ei uhkaa saman tien.

"Rööda" lähtee ensimmäiseen täyteen kauteen Veikkausliigassa Antti Muurisen johdolla. Mestarivalmentaja saapui pelastamaan punapaidat viime heinäkuussa ja allekirjoitti vuoden mittaisen sopimuksen talvella. Joukkue lähtee tutulla rungolla kolmanteen kauteen liiganousun jälkeen. Mikään ei puhu sen puolesta, että tähtirinnat pystyisivät tällä kaudella merkittävästi edellistä sesonkia parempaan.

Perämeren Leicester taipui virkeän kauden avauksen jälkeen viime kaudella yhdeksännelle sijalle, jota voi pitää huippusuorituksena. Joukkueesta lähti kärkiosaamista ja tilalle on saatu lähinnä metritavaraa. Edessä on kamppailu putoamista vastaan.

Päävalmentaja Juha Pasojan tehtävä ei ole kadehdittava. Jyväskylässä mennään oman kylän pojilla, koska rahaa ei ole. Se on järkevä linjaus konkurssin partaalla käymisen jälkeen, mutta sarjapaikan uusimiseen se ei riitä.