Suora

  • Tiedotustilaisuus: Uusi omistaja Jokereille
  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ex-valmentaja Kerttu Niskasen yllättävästä päätöksestä: "Voi olla, että aiheuttaa keskustelua"

Kerttu Niskasta viime vuodet valmentanut Jussi Piirainen vahvisti Yle Urheilulle, ettei valmennussuhteen päättymiseen liity dramatiikkaa.

urheilu
Kerttu Niskanen
Kerttu NiskanenAOP

Suomen kärkihiihtäjiin lukeutuva Kerttu Niskanen ilmoitti yllättäen sunnuntai-iltana aloittavansa valmennusyhteistyön Pekka Vähäsöyringin kanssa. Myös Niskasen avopuoliso Juho Mikkonen siirtyy Vähäsöyringin valmennukseen.

Ylen asiantuntijanakin toimineen Jussi Piiraisen mukaan yhteistyö päättyi Niskasen toivomuksesta.

- Kerttu halusi muutosta valmennukseen. Lisäksi hän halusi valmentajan, jolla on enemmän aikaa tehdä asioita hänen kanssaan. Työ- ja perhetilanteeni takia oman ajankäyttöni on rajallista. Maajoukkueurheilijani Kerttu toivoi, että olisin enemmän näkemässä harjoittelua, valotti Piirainen valmennussuhteen päättymisen taustoja.

- Asuminen samalla paikkakunnalla mahdollistaa hyvän ja tiiviin yhteistyön, Kerttu Niskanen kirjoitti kuvapalvelu Instagramiin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän julkaisi yhteiskuvan Vähäsöyringin kanssa.

Vähäsöyringillä on mittava meriittilista hiihtovalmentajana niin hyvässä kuin pahassa.

Vähäsöyrinki on toiminut seitsemän vuoden ajan Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana 1980- ja 1990-luvulla. Hiihtoliiton lajipäällikkönä hän oli 1997-1998.

Vähäsöyrinki ryvettyi pitkään velloneessa dopingkohussa. Hänen todettiin valehdelleen STT:n dopingjutun yhteydessä, ettei suomalaisessa maastohiihdossa ole käytetty kiellettyjä aineita 1990-luvulla. Vähäsöyrinki sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta vuonna 2011.

Piiraisen mukaan Kerttu Niskasen tuore valmentajavärväys aiheuttanee lajipiireissä keskustelua.

- Voihan se olla, että sitä (keskustelua) tulee jonkin verran. Kerttu itsekin totesi, että nämä asiat ovat tapahtuneet silloin, kun hän ei ollut näissä kuvioissa mukana, etteivät ne hänen tekemiseen vaikuta. Ne ovat sen ajan juttuja, kertoo Piirainen.

Piirainen uskoo, että Niskasen harjoittelussa tapahtuu Vähäsöyringin ansiosta tarvittava muutos.

- Toivottavasti nyt harjoitteluun tulee erilaista näkökulmaa. Jokainen ihminen ajattelee asioista hiukan eri tavalla. Uskon, että pieniä vivahteita tulee erilaisia, mutta tuskin suuressa linjassa mitään isoja muutoksia tapahtuu.

- Pekalla on nykyisin aikaa paneutua asiaan ja hän on erittäin kiinnostunut nykypäivän valmennuksesta. Pekka on ihan varmasti hyvä valmentaja. Hän on edelleen innokas ja halukas kehittymään. Lisäksi hänellä on vanhaa kokemusta, jolla valmennettavaa voi kehittää, linjaa Piirainen.

Niskanen saavutti Piiraisen valmennuksessa kaksi olympiahopeaa Sotshin kisoista sekä pronssimitalit viestistä Falunin MM-kisoissa 2015 ja Lahdessa maaliskuun alussa.

Piiraisen mukaan ensimmäiset valmennusvuodet Niskasen kanssa olivat hedelmällisiä, koska Piirainen toimi samaan aikaan myös maajoukkuevalmentajana.

- Silloin pystyi näkemään 250 päivää vuodessa Kertun harjoittelua. Sen jälkeen, kun jäin maajoukkueesta pois, kontakti on ollut vähäisempää ja vaikuttaminen on ollut haastavampaa.

- Onnistuimme Kertun kanssa monessa asiassa. Silloin Kerttu oli useasti palkintokorokkeella maailmancupissa ja arvokisamitaleita tuli myös joukkuekilpailussa. Henkilökohtainen arvokisamitali jäi puuttumaan, vaikka se oli meillä tavoitteena.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat