Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

Avopuoliso kertoo Kerttu Niskasen isosta valmentajamuutoksesta: ”Tämä on radikaalia"

Kerttu Niskasen avopuoliso Juho Mikkonen taustoittaa molempien yhteistä valmentajan vaihtumista Jussi Piiraisesta Pekka Vähäsöyrinkiin.

hiihto
Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen.Tomi Hänninen

Sunnuntai-iltana hiihtomaailmasta kuultiin yllättävä valmentajauutinen, kun Kerttu Niskanen ja hänen avopuolisonsa Juho Mikkonen kertoivat vaihtavansa valmentajaa. He siirtyvät Jussi Piiraisen alaisuudesta Pekka Vähäsöyringin valmennukseen.

Mikkosen mukaan valmentajan vaihtuminen oli hänen ja Niskasen yhteinen idea.

– Kotona keskustellaan erilaisia vaihtoehtoja. Kumpikin tuli yhteistulokseen, että vaaditaan jotain uutta seuraavalle vuodelle. Tämä olikin suhteellisen iso ja radikaali muutos, Mikkonen kertoo Yle Urheilulle.

Jussi Piirainen ehti tehdä yhteistyötä Mikkosen kanssa kymmenen vuoden ajan. Mikkonen korostaakin, että jatkossa välit pysyvät hyvinä muutoksista huolimatta.

– Nähdään varmasti päivittäin Vuokatissa. Käydään paljon lenkillä ja keskustellaan harjoittelusta Jussin kanssa tulevaisuudessakin, Vuokatissa asuva Mikkonen toteaa.

"Keksitään jotain uutta ja radikaalia"

Mikkonen sanoo lähtevänsä avoimin mielin uuteen kauteen. Hänen mukaansa suunnitelmia ei ole hirveästi ehditty vielä miettiä Vähäsöyringin kanssa. Ensi viikonlopun Kontiolahden SM-kisojen jälkeen aletaan miettiä tarkemmin kalenteria.

– Lähdetään ehdottomasti harjoitteluun uudella konseptilla. Lähdetään keksimään sprinttiharjoitteluun jotain uutta ja radikaalia, että molemmat opittaisiin ja keksittäisiin uutta sprinttiharjoittelusta. Eli miten siihen pitäisi kesäaikana harjoitella, vuonna 2016 vapaalla hiihtotavalla sprintin Suomen mestaruutta juhlinut Mikkonen kertoo.

Hänen mukaansa suorituskykyä pitäisi kehittää erityisesti.

– Pitäisi tulla neljän erän hiihtäjä, että pystyisi hiihtämään kovaa ja ottaman niitä hyviä sijoja, Mikkonen sanoo.

Kaiken kaikkiaan Mikkosesta tuntuu, että Vähäsöyrinki olisi hänelle luonnollinen valmentaja.

– Pekka on ollut innostunut hiihtourastani ja valmennuksestani. Hän on minun silmissäni arvostettu ja kokenut valmentaja, 26-vuotias Mikkonen toteaa.

Vähäsöyrinki on toiminut seitsemän vuoden ajan Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana 1980- ja 1990-luvulla. Hiihtoliiton lajipäällikkönä hän oli 1997-1998.

Vähäsöyrinki ryvettyi pitkään velloneessa dopingkohussa. Hänen todettiin valehdelleen STT:n dopingjutun yhteydessä, ettei suomalaisessa maastohiihdossa ole käytetty kiellettyjä aineita 1990-luvulla. Vähäsöyrinki sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta vuonna 2011.

– Olemme jonkin verran tarinoineet, niin hän on oikein rauhallinen ja mukava mies. On ollut mukava keskustella urheilusta hänen kanssaan. Hänellä on ollut paljon ideoita. Pekka tietää harjoittelusta paljon ylipäätänsä, Mikkonen kuvailee.

Riskejäkin kuitenkin on, kun puhutaan valmentajan vaihtumisesta ennen olympiatalvea.

– Harjoittelussa mennään aina äärirajoille, niin totta kai siinä on riskejäkin. Mutta luotan täysin Pekkaan. Minähän ne harjoitukset toteutan, niin paljon se on minustakin kiinni, miten talvella liikutaan, Mikkonen toteaa.

Kun Jussi Piirainen toimi Mikkosen ja Niskasen valmentajana, Piiraista nähtiin paljon suksilla. Mikkonen uskoo, että Vähäsöyrinkikin nähdään suksilla, mutta hieman eri tavalla.

– Pekka tulee varmasti suksille, mutta ei varmaan meidän vauhtia. Pekka on enemmän niin sanotusti reppumiehenä. Katsotaan sitten, millaiseen vauhtiin Pekka tulee, Mikkonen päättää.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat