Suora

  • Tiedotustilaisuus: Uusi omistaja Jokereille
  • Elävä arkisto esittää
  • Korisliiga, miesten 4. loppuottelu Kouvot - Kauhajoki
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Vähäsöyrinki yllättyi innostumisestaan – valmennuskuvio Kerttu Niskasen kanssa on edennyt nopeasti

Pekka Vähäsöyringillä oli jo Kerttu Niskasen harjoituspäiväkirja auki. Valmennuskuvio on edennyt nopeasti Kanadan maailmanncupin kisojen jälkeen.

hiihto
Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen.Tomi Hänninen

Kerttu Niskasen uusi valmentaja Pekka Vähäsöyrinki kertoo, että Niskanen otti yhteyttä Vähäsöyrinkiin valmennusmielessä Kanadan maailmancupin jälkeen kaksi viikkoa sitten.

– Silloin istuttiin alas ja mietittiin asiaa, Vähäsöyrinki kertoo.

Valmennuspesti julkaistiin sitten eilen sunnuntaina. Vähäsöyrinki päätti ottaa valmennettavikseen Niskasen ja hänen avopuolisonsa Juho Mikkosen.

– Olen todella innoissani, Vähäsöyrinki kertoo.

Hän kertoo, että Niskanen on tuttu, sillä he molemmat asuvat Vuokatissa.

– Ei ole kovin pitkä matka, vähän toista kilometriä varmaan. Kerttu ja Juho ovat rullasuksilla silloin tällöin pysähtyneetkin. Olemme sitten jutelleet, Vähäsöyrinki avaa.

60-vuotias Vähäsöyrinki palasi täksi kaudeksi valmentajaksi. Hän on luotsannut tällä kaudella erinomaisesti hiihtänyttä Ari Luusuaa. Vähäsöyrinki toimi Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 1985-1989 ja 1992-1995. Lajipäällikön tehtävissä Vähäsöyrinki oli vuosina 1997-98. Vuonna 2011 hän sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä petoksesta. Hänen todettiin valehdelleen STT:n dopingjutussa 1990-luvulla, ettei suomalaisessa maastohiihdossa käytetty kiellettyjä aineita 90-luvulla.

Vähäsöyrinki kertoo paluunsa jälkeen yllättyneensä, kuinka innoissaan hän on valmentamisesta.

– Huomasin, että tämä on todellakin mukavaa. Innostuneisuus on yllättävää, vaikka vanha mies olenkin, Vähäsöyrinki sanoo.

Valmentajan unelma on Vähäsöyringille selkeä.

– Valmentamisessa on hienointa unelma täydellisestä hiihtämisestä. Kun seisoo raskaimman mäen puolivälissä tai hieman sen yläpuolella ja huomaa, että urheilija jaksaa mennä sen ja jaksaa mennä mäkipisteen ainakin 19,5:n arvoisesti, Vähäsöyrinki kuvailee.

Tavoitteita ja odotuksia hän ei kuitenkaan lähde laittamaan valmennettavilleen.

– Niitä on joskus liiankin kanssa tullut esitettyä. Aion nyt nauttia valmentamisesta, Vähäsöyrinki kertoo.

– Urheilija asettakoon itse sen konkreettisen tavoitteen eli esimerkiksi mitalin. Mutta, jos vauhti ei parane, niin sormella ei osoiteta urheilijaa, vaan valmentajaa.

Vähäsöyringillä on mielessään heti asia, mitä Kerttu Niskasen pitää parantaa.

– Kädet täyttyy saada paremmaksi eli tasatyöntöön pitää saada enemmän vauhtia. Kertun perinteisen hiihto, nimenomaan vuorohiihto, kuitenkin jo hivelee täydellisyyttä teknisesti. Kertun pitää vaan saada kovempi kunto, Vähäsöyrinki sanoo.

Kerttu Niskanen lähti tämän kevään MM-Lahteen yhtenä Suomen suurimmista mitalisuosikeista, mutta lopulta tilille tuli vain viestipronssi. Vähäsöyrinki on lähtenyt nopeasti tutustumaan Niskasen harjoitteluun tällä kaudella. Eilen saatu harjoituspäiväkirja oli haastatteluhetkellä auki.

– Katson nyt, missä se virhe on ollut viime kesänä, syksyllä ja alkutalvesta. Kyllähän Kertun kapasiteetti on kovempi, mitä Lahti näytti, Vähäsöyrinki sanoo.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat