Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks

Kommentti: Kerttu Niskanen otti valtavan riskin ennen olympiakautta

Kerttu Niskasen ja Juho Mikkosen päätös vaihtaa valmentajaa olympiakauden alla on ratkaisu, joka voi tuoda jättipotin tai pettymyksen, kirjoittaa Yle Urheilun Laura Arffman.

hiihtolajit
Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen pettyi tasoonsa, jolla hän Lahden MM-kotikisakauden aikana hiihtiTomi Hänninen.

Valmentajanvaihdos Jussi Piiraisesta Pekka Vähäsöyrinkiin saa ensi alkuun aikaan hämmästyksen. Miksi vaihtaa tiiviisti viime vuodet nykyvalmennuksessa mukana ollut Piirainen Vähäsöyrinkiin, joka on viimeksi valmentanut Suomen maajoukkueessa vuosina 1992-1995?

Piirainen on ladulla viihtyvä hiihtokone, joka jaksaa painaa valmennettaviensa kanssa tarvittavat kilometrit ja myllyttää suksia myös testimielessä niin leireillä kuin kisa-aamuina. Vähäsöyrinki kertoo puolestaan viihtyvänsä metsässä. Hän katsoo tapahtumia sieltä.

Intohimo - se varmasti yhdistää molempia valmentajia.

Kerttu Niskanen halusi valmentajan, jolla on enemmän aikaa tehdä asioita hänen kanssaan. Vähäsöyrinki ei omien sanojensa mukaan leireille ole lähdössä, valmennus tapahtuu Vuokatissa. Piirainen puolestaan on kertonut, että maajoukkuevalmennuksessa hän pystyi näkemään Kertun harjoittelua 250 päivää vuodessa. Maajoukkuevalmentajan tittelistä luopumisen jälkeen läsnäoloa on viime vuosina ollut huomattavasti vähemmän. Vähäsöyringin tapaan valmennus tapahtui Vuokatissa sekä kotimaan kisoissa ja arvokisamatkoilla. Loppujen lopuksi: mikä siis muuttuu valmentajan läsnäolon suhteen?

Varmasti hiihdon seuraajia myös mietityttää, onko Vähäsöyrinki sisällä nykyhiihdon vaatimuksissa, tasatyönnön vallankumouksessa, irtiottokyvyn kehityksessä sekä nousutekniikoissa? Tähän voi vastata vain sen, että ainakin Vähäsöyringillä on ollut viime vuosina aikaa miettiä ja tutkia maastohiihdon kehitystä sekä lajin nykyvaatimuksia.

Tälle kaudelle Vähäsöyrinki aloitti yhteistyön Ari Luusuan kanssa. Kauden alku Rukan maailmancupissa olikin sensaatiomainen. Sen lisäksi, että Luusua oli vireessä kotimaan kisoissa myös normaalimatkoilla, Rukan perinteisen sprintissä tuli maailmancupissa ainoana suomalaismiehenä välieräpaikka. Sen jälkeen Luusuan kunto romahti ja mies myönsi vuodenvaihteen jälkeen, että kauden pilasi valmennuksellinen virhe. Hetkelliseen lentoon Vähäsöyrinki Luusuan kuitenkin sai. Luusua kertookin Vähäsöyringin vahvuuksista seuraavaa:

- Vaikka Pekka oli pitkään pois ennen kuin aloitimme valmennussuhteen, yllätti paljonkin, kuinka kova taktinen silmä hänellä on. Pekka ei tee asioita tunteella, vaan käyttää aikaa johtopäätösten tekemiseen. Jos hän ei tiedä, hän ottaa selvää ja miettii asian puhki. Ei arvaile turhaan. Analyysit perustuvat vain faktoihin.

Kerttu Niskanen pettyi tasoonsa, jolla hän Lahden MM-kotikisakauden aikana hiihti. Ehkäpä Lahdesta muodostuikin Niskaselle yhden aikakauden päätepiste. Jossain kohtaa urheilija haluaa muutoksia, ja yksi tapa saada tuoretta näkökulmaa tekemiseen on vaihtaa valmentajaa.

Ensi kaudella edessä ovat olympialaiset, ja juuri siksi panos-tuotos-suhde riskeineen on valmentajanvaihdoksen kohdalla valtava - olipa kyseessä kuka valmentaja hyvänsä. Paljon on Niskanen-Mikkonen-pariskunnalla pelissä - toki kertoimetkin ovat sen verran suuret, että tuloksena voi olla jättipotti.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat