Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin

Suomen suurin futislupaus ei piittaa paineista: "Haluan olla huippupelaaja"

Vuonna 2001 syntynyt Anssi Suhonen on ollut jo tovin suomifutisseuraajien erityistarkkailun alla. Helmikuussa hän siirtyi Saksan bundesliigaseuraan.

jalkapallo
Anssi Suhonen poseeraa kentän laidalla.
Anssi Suhonen.Palloliitto

Anssi Suhonen on taitava ja ennakkoluuloton keskikenttäpelaaja, jonka otteita viheriöillä on ilo seurata. Hän tekee juonikkaita ratkaisuja, riistää palloja tehokkaasti ja laukoo paikan tullen terävästi.

Hän debytoi Suomen poikamaajoukkueissa jo vuonna 2015 ja on sen koommin kuulunut maamme suurimpiin lahjakkuuksiin. Suhonen täytti tammikuussa 16 vuotta ja teki samantien pitkän sopimuksen Hamburger SV:n kanssa. Hänen kasvattajaseurojaan ovat järvenpääläinen JäPS ja helsinkiläinen KäPa.

Suhonen aloitti taipaleensa Saksassa HSV:n U17-joukkueessa, jossa pelaa myös puoli vuotta aiemmin seuran riveihin Karjaalta siirtynyt Tobias Fagerström.

- Alussa ei mennyt hirveän hyvin, mutta nyt on alkanut sujua paremmin. Olen Tobiaksen kanssa paljon ja olen saanut muutenkin ystäviä. Meitä asuu asuntolassa 16 pelaajaa ja Tobiaksen huone on ihan minun vieressäni. Käyn myös Saksan tunneilla ja viikonloppuisin on pelit. Aika menee nopeasti ja viihdyn hyvin, Suhonen kertoo.

- Tempo treeneissä on kovempi kuin Suomessa. Ne ovat kovia poikia pelaamaan jalkapalloa, hän naurahtaa.

- Kävin aiemmin testillä Kölnissä, mutta tuntui kuin he olisivat miettineet mitä oikein teen siellä. HSV:ssä minut otettiin heti hyvin mukaan. Oli siis helppo päättää, että haluan mennä juuri sinne.

Suhonen ehti muun muassa Iltalehden mukaan herättää kiinnostusta saksalaisseurojen lisäksi Englannissa. Käpylän Pallo järjesti helmikuussa lehdistölle tiedotustilaisuuden tähtipelaajansa siirrosta. B-juniori-ikäisen nuoren kohdalla vastaavaa ei ole Suomessa ennen nähty.

Tuovatko yleisön odotukset yhdeksäsluokkalaiselle paineita?

- Minun pitää näyttää joka pelissä, että olen hyvä. En mieti hirveästi mitä muut ajattelevat, pelaan vain omaa peliäni. En oikein osaa vastata muuta, hän kommentoi.

- Haluan, että minusta tulee huippupelaaja. Bundesliiga on tavoitteeni ja sitten joskus joku suurempi seura. Sinne on kuitenkin vielä pitkä matka, menen nyt päivä kerrallaan. Olen aina halunnut, että minusta tulee huippupelaaja, mutta en osannut ajatella, että pääsisin ulkomaille näin pian.

Suomi isännöi kesällä 2018 alle 19-vuotiaiden EM-kisoja Vaasassa ja Seinäjoella. Suhosen odotetaan nousevan joukkueeseen, vaikka hän on kaksi vuotta alaikäinen.

Kovaa kyytiä EM-jatkokarsinnoissa

Suhonen edustaa parhaillaan alle 17-vuotiaiden maajoukkuetta Turkissa pelattavassa EM-jatkokarsintaturnauksessa. Suomi hävisi ensimmäisen pelin Turkille 1-4 ja toisen Saksalle 2-6. Urakka päättyy tiistaina Armeniaa vastaan.

Suhonen urakoi Turkkia vastaan täydet minuutit, mutta oli pelikiellossa Saksaa vastaan. Hän sai varoituksen syksyn alkukarsinnoissa ja toisen Turkki-pelissä.

- Ei se Turkki-peli mennyt meiltä hirveän hyvin, mutta olivathan he hyviä pelaajia. He olivat joukkueena parempia. Meiltä toisaalta puuttuu useita avauksen pelaajia.

- Ihmettelin kun jouduin pelikieltoon! En yhtään muistanut, että minulla oli kortti alla alkukarsinnoista. Harmitti todella paljon, että jouduin jättämään juuri Saksa-pelin väliin, pelaaja sadattelee.

Suomen maalit on tehnyt FC Hongan kanssa Ykkösen kauteen valmistautuva Maximo Tolonen, joka on Suhosen tavoin vasta 16-vuotias. Suomi on joutunut kovassa seurassa taipumaan isoihin tappioihin. Suhonen on kuitenkin oikeassa muistuttaessaan, että joukkueelta puuttuu tärkeitä lenkkejä.

Syksyn alkukarsintojen avauskokoonpanosta sivussa ovat nyt loukkaantumisten vuoksi Fagerström (HSV), Niklas Jokelainen (FC Stoke), Tuure Mäntynen (FC Kaiserslautern) ja kapteeni Jaakko Oksanen (HJK). Saksa-pelistä puuttui Suhosen lisäksi Johannes Kytilä (KuPS).

Ronaldinhoa ja Lionel Messiä fanittava Suhonen haluaa päättää EM-karsinnat tyylillä, vaikka kisalippu onkin jo karannut. Armenia on hävinnyt Saksalle 1-10 ja Turkille 0-6.

- Siitä tulee varmasti erilainen peli kuin kahdesta ensimmäisestä, Armenia ei ole yhtä kova joukkue. Kyllä he varmasti haluavat pisteitä, mutta me otamme siitä voiton, Suhonen ilmoittaa.

Maarit Korhonen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat