Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten urheilun erimielisyydet ratkotaan yhä useammin juristien välityksellä – kiistaa maksuista ja peluuttamisesta

Lasten ja nuorten urheiluun liittyviä erimielisyyksiä ratkotaan aikaisempaa useammin juristien voimin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lasten ja nuorten urheiluun liittyvät käsittelyt ovat moninkertaistuneet urheilun oikeusturvalautakunnassa, väärinkäsitysten ja erilaisten sääntötulkintojen seurauksena oikeutta haetaan ammatti-ihmisten välityksellä. Vanhemmat turvautuvat riitatilanteissa juristien apuun, kun joukkueen tai seuran säännöt eivät ole selkeitä tai niihin ei ole perehdytty molemmin puolin riittävästi.

- Urheiluseurojen olisi suositeltavaa laatia ”tilausvahvistus”, kun nuori tai lapsi ilmoittautuu seuraan tai joukkueeseen. Tässä kirjallisessa vahvistuksessa on hyvä olla selkeät säännöt, joita noudatetaan molemmin puolin, tähdentää urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste.

Olli Rauste innostui lasten ja nuorten oikeussäännöistä omien lastensa ja juristitaustansa kautta. Hän löysi useita tapauksia lähivuosilta, joissa oikeusturvalautakunta on tehnyt päätöksiä ja kirjoitti aiheesta kirjan.

Useimmiten oikeusturvalautakunnassa käsiteltävät nuorten ja lasten urheiluun liittyvät tapaukset liittyvät seuramaksuihin, peluuttamiseen joukkueessa tai seuran vaihtamiseen.

Salibandyseuran pelaajavalinnoista nousi kiista

Seuraavassa ote Urheilun oikeusturvalautakunnan käsittelemästä tapauksesta: ”Salibandyseura oli jättänyt 11-vuotiaan pojan valitsematta kilpatason joukkueeseensa, minkä vuoksi poika oli joutunut lopettamaan salibandyharrastuksensa kyseisessä seurassa. Päätöksen peruste oli, että joukkueen valmentaja ei pitänyt pojan taitoja riittävinä kilpatason joukkueeseen pääsemiseksi. Tässä tapauksessa oikeusturvalautakunta katsoi, ettei seura rikkonut sääntöjään ja nuori voitiin jättää valitsematta tiettyyn joukkueeseen loukkaamatta hänen oikeuksiaan, sillä valmentajalla on laaja harkintavalta valitessaan pelaajia.”

Olli Rauste haluaa eritellä lasten ja nuorten urheilussa kilpatason joukkueen erilleen muusta harrastustoiminnasta.

- Yhdistyslain periaatteen mukaan kaikki jäsenet ovat yhdenvertaisia toimintaan osallistumisessa. Mielestäni harrastaja- tai haasteryhmän joukkueessa kaikille lapsille ja nuorille täytyy antaa tasapuolisesti peliaikaa otteluissa, mutta kilpatason joukkueessa valmentaja voisi peluuttaa enemmän ns. parhaita pelaajia, laskee Olli Rauste.

Nuorten harrastusmaksuista isoja kustannuksia

Nuorten harrastusmaksut saattavat nousta korkeiksi ja tavallisten perheiden menoihin kustannukset viiltävät vuositasolla ison loven. Asia riitautetaan usein silloin, kun oma lapsi haluaa vaihtaa seuraa. Seura puolestaan ilmoittaa, ettei siirto onnistukaan.

Toisessa käsitellyssä tapauksessa 14-vuotias poika oli harjoitusten alkamisen jälkeen, mutta ennen pelikautta ilmoittanut haluavansa luopua jääkiekkojoukkueen jäsenyydestä siirtyäkseen toiseen seuraan. Seuran hyväksymien seurasiirtoja koskevien sääntöjen mukaan pelaajan lopettaessa tai siirtyessä kesken kauden toiseen seuraan, hän on velvollinen maksamaan joukkueelle kuluvan kuukauden ja seuraavien kolmen kuukauden toimintamaksut joukkueen talouden turvaamiseksi.

Oikeusturvalautakunta katsoi, että vaikka kysymys oli alaikäisestä pelaajasta, seuran vaatimaa määrää ei voitu pitää kohtuuttomana.

Kyseisessä tapauksessa perhe joutui pulittamaan seuralle 1 400 euroa, jotta seuran vaihto onnistui. Tämän lisäksi hävinnyt osapuoli voi joutua vielä asianajokulujen maksumieheksi, jolloin kulut voivat nousta moninkertaisiksi. Olli Rauste kehottaakin seuroja tiedottamaan säännöistä hyvissä ajoin, vanhempien pitäisi puolestaan perehtyä tarkasti sääntöihin.

- Ikävä kyllä, se tietämys vaihtelee vanhempien keskuudessa tällä hetkellä suuresti. Jotkut voivat olla hyvinkin tarkkaan tietoisia, mutta kentän reunalla on aika paljon sellaisia vanhempia, jotka eivät ole niin perillä säännöistä, joita toimintaan liittyy, päättää Olli Rauste.

Vanhemmat ovat nykyisin aiempaa tietoisempia vaikutusmahdollisuuksistaan, joten lasten ja nuorten tapausten käsittelyt eivät ole ainakaan laantumassa urheilun oikeusturvalautakunnassa. Suomessa on lähes 15 000 urheiluseuraa, joissa liikkuu satojatuhansia lapsia ja nuoria.