Menestyshaaveet savuna ilmaan - Rovaniemellä kasvatetaan tulevaisuuden tähtiä

RoPS tempaisi vielä juuri ennen sarjan alkua melkoisen ässän hihastaan hankkimalla Ivan Tatomirovicin. Juha Malinen lähtee kauteen nuoren joukkueen kanssa.

Saku Ylätupa kuuluu poikamaajoukkueiden kärkipelaajiin. Kuva: AOP

Rovaniemellä kirotaan päivää, jolloin sisätiloissa tupakointi kiellettiin myös bingoissa. Seuratalouden kannalta tuottoisasti pyörinyt RoPSin bingo nimittäin on menettänyt asiakkaansa ja tämä näkyy suoraan pelaajabudjetissa, joka kaventui yli 100 000 eurolla. Rahanpuute heijastuu materiaaliin.

Kun kauden alle vielä julkistettiin lähes 350 000 euron tappiot viime kaudelta, on Rovaniemen ylpeys ahtaassa paikassa. Juha Malisella on ollut Rovaniemen-vuosiensa aikana käytössään sellaisia timantteja, kuten Faith Friday Obilor, Mostagh Yaghoubi ja Aleksandr Kokko.

Viime kauden avauksesta ovat Lordin aukion pölyt karistaneet jaloistaan muiden muassa Juha Pirinen, Janne Saksela, Ville Saxman, Mika Mäkitalo, Jarkko Lähdenmäki ja maalivahti Ricardo. Puolentoista vuoden takaisesta hopeajoukkueesta jäljellä on enää kapteeni Antti Okkonen. Vaihtuvuus on ollut valtaisaa ja talvikaudella miehistöstä suorastaan pulaa.

Paikkaajat ovat pääosin lupaavia nuoria, joiden tasoa Veikkausliigassa ei olla kunnolla mitattu. HJK:n organisaatiosta on tuotu napapiirille jopa viisi pelaajaa, kuten poikamaajoukkueiden Timo Stavitski ja Saku Ylätupa. Lupaava toppari Leo Väisänen sairastui talvella pahasti ja joutui sairaalahoitoon, mutta on toipumassa pelikuntoon.

Hyökkäyspäähän hankittiin aikanaan Kakkosen maaliennätyksen tykitellyt Sakari Tukiainen, joka palaa Suomeen pelattuaan pari kautta Viron pääsarjassa.

Viikolla saatiin kuitenkin todellinen uutispommi, kun RoPS vahvisti puolustustaan yhdellä viime kauden eliittitoppareista, serbialaisella Ivan Tatomirovicilla. HJK:n takalinjoilla päivystänyt konkari tuo varmuutta ja kaivattua laajuutta peräpäähän. Seurajohdon mukaan hankinta tehtiin suunnitellun budjetin puitteissa.

Toki rosterista löytyy muitakin kovia tekijöitä. Kapteeni Antti Okkonen on jatkuvasti kentällä oikeassa paikassa ja johtaa joukkuetta kokemuksensa kautta. Umpisuolileikkauksen läpikäyneen Robert Taylorin tykityksistä päästään nauttimaan Keskuskentällä myös tällä kaudella. Hyökkäyksessä paljon lepää Simo Roihan ja Tukiaisen harteilla.

Yle Urheilun arvio: Päävalmentajan mukaan kyse on tietoisesta nuorennusleikkauksesta, mutta rahatilanne on tehnyt joukkueen kokoamisesta vaikeaa. Tatomirovicin sopimus viikkoa ennen liigan alkamista oli kuitenkin melkoinen veto. Liikaa pelaajia, joiden taso on testaamatta pääsarjassa. Joutuu varsinkin liigan alussa kovaan mankeliin. Selviää kuitenkin kaudesta kuivin jaloin.

Tärkeimmät siirrot

Tulijat

Sani Kaita, JS Hercules
Lassi Järvenpää, HJK
Timo Stavitski, Klubi 04
Sakari Tukiainen, FC Flora (Viro)
Leo Väisänen, HJK
Anselmi Nurmela, AC Oulu
Saku Ylätupa, HJK (laina)
Ivan Tatomirović, HJK

Lähtijät

Janne Saksela, Sparta Rotterdam (Hollanti)
Ville Saxman, KuPS
Juha Pirinen, HJK
Mika Mäkitalo, FC Inter
Abdou Jammeh, Al-Shamal SC (Qatar)
Jarkko Lahdenmäki, Fredrikstad FK (Norja)
Ricardo, FK Bodø/Glimt (Norja)

Ratkaisupelaajat: Antti Okkonen, Robert Taylor, Ivan Tatomirovic

Joukkue

Maalivahdit

25 Antonio Reguero
12 Juhani Kangas

Puolustajat

5 Ivan Tatomirovic
13 Lassi Järvenpää
15 Leo Väisänen
18 Juho Hyvärinen
47 Juuso Hämäläinen

Keskikenttäpelaajat

2 Sani Kaita
4 Antti Okkonen
7 Pyry Hannola
8 Robert Taylor
14 Eetu Muinonen
17 Anselmi Nurmela
21 Aapo Heikkilä
52 Cem Felek
77 Timo Stavitski

Hyökkääjät

16 Jarkko Luiro
20 Simo Roiha
22 Sakari Tukiainen
23 Saku Ylätupa