Jari Litmanen arvioi nuorten maajoukkueen esityksen Hollannin EM-karsinnassa – nosti esiin "suurimman ongelman"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen arvioi Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen pelisuorituksen Hollannin EM-jatkokarsintaturnauksessa.

jalkapallo
HJK:n Lassi Lappalainen.
HJK:n Lassi Lappalainen oli maajoukkuepaidassa vireessä.AOP

HARKEMA. Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen urakka EM-jatkokarsintaturnauksessa Hollannissa päättyi tiistai-iltana. Suomen nuoret jalkapallolupaukset nostivat leuan ylös rinnasta kahden tappion jälkeen ja ottivat päätöspelissään miehekkään 2–1-voiton Ukrainasta HJK:ta seurajoukkuetasolla edustavan Lassi Lappalaisen kahdella maalilla.

Aiemmat pelit Suomi oli hävinnyt ensin Hollannille 0–1 ja Kreikalle 1–4. Turnauksen isäntämaa Hollanti varmisti tiistaina pääsynsä kesällä Georgiassa pelattavaan EM-lopputurnaukseen nyhjäämällä päätöspelissään Kreikan kanssa maalittoman tasapelin. Hollanti keräsi turnauksesta seitsemän pistettä ja paineli kisoihin selkeällä erolla. Vain turnauksen voittaja pääsi lopputurnaukseen.

Suomen kaikki kolme peliä paikan päällä Hollannissa katsellut Jari Litmanen summasi U19-joukkueen esitykset.

- Kuusi puoliaikaa ja yksi niistä oli heikko, toinen puoliaika Kreikkaa vastaan. Silloin tosiaan katosi aika paljon sitä tekemistä, mitä meiltä halutaan. Muuten kokonaisuutena viisi ihan hyvää puoliaikaa joukkueena tekemisessä, Palloliiton teknisenä neuvojana työskentelevä Litmanen kertoi.

Suomi oli lähellä hyvää tulosta Hollantia vastaan. Oranssipaitainen kotijoukkue teki voittomaalin vasta 88. minuutilla, kun pallo meni keskityksen jälkeen toppari Juhani Pikkaraisen jalan kautta maaliin.

Yksi ratkaiseva ongelma

Hollanti oli EM-jatkoturnauksen selkeä ennakkosuosikki. Silti Suomi sai aiheutettua Hollannin pääsarjajoukkueen pelaajista koostuneelle ryhmälle vaikeuksia. Lappalainen laukoi kahdesti ylärimaan ja myös 17-vuotiaalla Saku Ylätuvalla oli omat paikkansa onnistua.

- Monet hollantilaiset sanoivat Hollanti-pelin jälkeen minulle, että Hollannilla oli paljon vaikeuksia Suomea vastaan sekä onnea - ja Suomella epäonnea. Mutta se epäonni ja onni tulee hyvän tekemisen kautta. Se on vain muistutus siitä, että kun kaikki menee nappiin, pystytään ottamaan ihan hyviä tuloksia ja hyviä pelejä, mutta se ero on edelleen siellä. Sen eteen pitää vain tehdä yksilötasolla töitä, koska kyllä se on se suurin ongelma meillä edelleen, Litmanen arvioi.

- Joukkueena pystytään tekemään ihan hyviä juttuja, mutta se, että joka osa-alueella ja joka pelialueella jokaisen pitää pystyä kehittämään sitä yksilötekemistä.

46 vuotta helmikuussa täyttäneen Litmasen mielestä tiistain päätöspeli Ukrainaa vastaan oli Suomelta hyvä ottelu.

- Hollanti-peli oli ihan kohtuullisen hyvä. Siinä oli omia paikkoja, kaksi ylärimaa. Kreikkaa vastaan Lassilla oli sauma laittaa 2–1:een. Vastahyökkäys ja peli 2–1, tulee heti 3–1-maali ja matsi oli ohi. Tämä Ukraina-peli oli varmaan kokonaisuutena paras peli.

Turnauksen avauskierroksella viime torstaina Litmanen ajoi suoraan Assenissa pelatusta Hollanti-Suomi-pelistä Harkemaan Kreikan ja Ukrainan väliseen otteluun. Ukraina voitti helleenit vahvan peliesityksen jälkeen 2–0. Tiistaina keltapaidat eivät kyenneet yhtä hyvään suoritukseen.

- Nyt Ukraina ei ollut sillä tasolla kun Kreikkaa vastaan, mutta laittaisin sen meidän poikien hyvyyden piikkiin, Litmanen kehui.

"Paljon plussaa"

U19-maajoukkueen runko muuttuu jatkossa jo pelkän iän takia, kun vuonna 1998 syntyneet siirtyvät sivuun. Vaasassa ja Seinäjoella syksyllä pelattavaan EM-esiturnaukseen saavat osallistua 1.1.1999 ja sen jälkeen syntyneet pelaajat.

Muutama vuonna 1999 syntynyt pelasi jo Hollannissakin U19-maajoukkueen paidassa. Ylätupa (RoPS, laina HJK:sta), Sergei Eremenko (Basel), Serge Atakayi (Rangers), Abukar Mohamed (Lazio) ja Paavo Voutilainen (FC Lahti) saavat pelata Suomen paidassa ensi vuoden kesän EM-kotikisoissa.

- Tästä siirtyy varmasti viisi tai kuusi kaveria hyvinkin nopeasti kaksykkösiin (U21) ja siellä pelit tietysti kovenevat. Tämä on ollut hyvä katsaus, missä mennään. Jollain on ollut enemmän onnistumisia ja jollain on ollut vähän vaikeampaa, mutta kokonaisuutena ihan hyvää, Litmanen sanoi.

- Paljon plussaa, ehdottomasti, mutta työtä vaan vaatii. Tämä on vain yksi välietappi ja pojat ovat nähneet missä mennään. Varsinkin ysiyseille, näille viidelle pojalle, tämä on hyvä paikka nähdä. Nyt tulee ysiysien kanssa EM-esiturnaus syksyllä. Siellä tulee olemaan erittäin kova taso: Belgia, Hollanti, Portugali, Litmanen luetteli.

Suomi pääsee isäntämaana automaattisesti kahdeksan maan U19-EM-kisoihin ensi vuoden kesällä. Ottelut pelataan syksyn EM-esiturnauksen tavoin Seinäjoella ja Vaasassa. Molemmissa kaupungeissa on viime vuonna valmistuneet tekonurmialustaiset modernit stadionit.

Christos Zavros

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat