Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Rajuja leikkauksia Suomen mäkihyppyyn – myös hiihtotähdet joutuvat tinkimään huollosta olympiakaudella

Hiihtoliitto joutuu tinkimään maajoukkuetoiminnastaan hienosti sujuneiden Lahden MM-kisojen jälkeen.

hiihtolajit
Janne Ahonen kuvassa
Tomi Hänninen

Mäkihypylle on koittamassa ankeat ajat, kun Suomen Hiihtoliitossa rakennetaan lajiryhmille ensi kauden budjettia. Mäkihypyn tämän kauden maajoukkuetoiminnan budjetti oli n. 650 000 euroa, mutta ensi kaudella se voi kutistua pahimmillaan 30 prosenttia. Se tekisi lajiryhmän menoihin satojen tuhansien loven.

- Mäkihypyn osalta joudumme radikaalimpiinkin toimenpiteisiin, koska laji ei ole pystynyt sellaisiin tuloksiin, joita olemme odottaneet. En lähde tarkentamaan lukuja, mutta varmasti mäkihyppyyn kohdistuu suurimmat paineet tällä hetkellä, toteaa Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Menestyslaji maastohiihto joutunee jonkin verran tinkimään budjetistaan verrattuna tälle kaudelle. Koko maajoukkuetoiminnan kokonaisbudjetti oli tälle kaudelle 1,8 miljoonaa euroa. Summaan kuuluu myös n. 500 000 euron huollon kustannukset, niistä pyritään karsimaan mahdollisesti n. 10 prosenttia.

- En lähde tarkentamaan lukuja, mutta noin 10 prosentin luokkaa se voi olla tuosta summasta. Jos kovia paineita tulee, niin pystymme säästämään muustakin. Huolto on kyllä tärkeä osa ja olemme siinä onnistuneet kilpailukykyisesti viime aikoina.

Yhteistyökumppanit kattavat ison siivun lajiryhmien menoista. Lahden MM-kisat olivat Suomelle urheilullinen menestys ja kilpailutapahtumat saivat kiitosta myös kansainvälisesti. Sponsorien kiinnostus maastohiihtoa ja yhdistettyä kohtaan kasvoi kauden aikana.

- Sponsoreiden kiinnostus on maastohiihdon osalla nyt erinomainen, yhdistetyn osalta mukava ja mäkihypyn puolella haasteellinen. Valitettavasti se ei vedä kuten aikoinaan, mutta lajien eteen tehdään töitä ja niiden rahoitusosuuksia pyritään lisäämään.

Hiihtoliitossa joudutaan rakentamaan ensi kauden lajibudjetteja hankalaan aikaan, sillä kauden päättyessä menoja on ollut runsaasti ja ns. ”varmaa rahaa” ei ole. Hiihtoliitossa halutaan pelata varman päälle ja jakaa niukkuutta riskien sijaan.

- Kysymys on siitä, kuinka isolla riskillä uskallamme lähteä tulevaan kauteen. Maastohiihdon ja yhdistetyn osalta riskit ovat pienempiä kuin mäkihypyn. Kysymys on riskianalyysistä ja sen pohjalta toimimisesta.

Lahden MM-kisojen talousluvut ovat vielä arvoitus. Taloudellisen vastuun kantaa Hiihtoliitto, jossa toivotaan plussan puolella kääntyvää tulosta, mutta varautuen miinusmerkkiseen loppusaldoon. Yhtälöä ei helpota yhtään se, että huhtikuun loppuun mennessä lajiryhmillä pitäisi olla tieto ensi kauden budjeteista. Lahden MM-kisojen talouslukuja odotetaan toukokuun alkupuolella.

Suosittelemme

Tuoreimmat