Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Janne Ahonen mäkihypyn leikkauksista olympiakautena: "Ei voida nousta oikeastaan mitenkään"

Hiihtoliiton leikkaukset mäkihypyn ensi kauden budjettiin eivät tulleet konkarihyppääjä Janne Ahoselle yllätyksenä.

urheilu
Janne Ahonen
Janne Ahonen Lahden MM-kisoissa.Tomi Hänninen

Yle Urheilu uutisoi torstaina, että Hiihtoliitto joutuu tinkimään maajoukkuetoiminnastaan ensi kaudeksi. Budjetista joudutaan tinkimään jokaisen lajiryhmän kohdalla, mutta eniten kärsii mäkihyppy, jonka tämän kauden 650 000 euron budjetti voi kutistua ensi kaudeksi jopa 30 prosentilla.

Suomen kaikkien aikojen mäkikotkalle Janne Ahoselle leikkaukset eivät tulleet yllätyksenä. Hän kuuli leikkauksista ensimmäiseksi Yle Urheilulta.

- Eihän tuo yllätyksenä tullut, että näin tulee tapahtumaan, Ahonen sanoi.

- Se mikä on harmin paikka on se, että on olympiavuosi tulossa. Jos on muutenkin ollut vähän vaikeaa meillä suomalaisessa mäkihypyssä, niin ei tuo tule olympialaisiin tilannetta helpottamaan, mutta koitetaan jotenkin luikerrella.

Kansainvälistä kokemusta tarvitaan

Hiihtoliiton toiminnanohtaja Mika Kulmala perusteli leikkaamispäätöstä sillä, että "laji ei ole pystynyt sellaisiin tuloksiin, joita olemme odottaneet". Miten sellaiselle tasolle voidaan näiden päätöstän jälkeen vielä nousta?

- Ei oikeastaan mitenkään, Ahonen sanoi.

Ahonen sanoo, ettei leikkauspäätös estä hyppääjiä harjoittelemasta omalla tahollaan, mutta korostaa sitä, että budjetista leikkaamalla nuorille hyppääjille ei tarjoudu mahdollisuuksia hakea oppia kovista kansainvälisitä kisoista, kuten FIS Cupista tai Continental Cupista.

- Se ei johda mihinkään, että jonain päivänä valitaan joukkueeseen maailmancupiin, ja ei ole minkäänlaista kokemusta kansainvälisistä kisoista edes pienemmällä tasolla. Kyllähän sen tietää, miten siinä sitten käy, Ahonen totesi.

Ahonen muistuttaa, että tätä on nähty aiemminkin.

- Niin monta nuorta urheilijaa lähtenyt ja on povattu, että tulee kovaa tulosta. Mutta ei se vaan tule, jos ei ole opeteltu ensin.

"Omilla menin sen, minkä menin"

Ahonen sanoo, etteivät leikkaukset tule juuri näkymään hänen omassa valmistautumisessa olympialaisiin. Hän harjoitteli jo tämän kauden omilla varoillaan.

- En ollut tälläkään kaudella millään leirityksillä varoja syömässä ja kuluttamassa. Omilla menin sen, minkä menin. Olen jo vanha mies. Minun pitää tehdä töitä elantoni eteen. En voi enää roikkua pienten tukimarkkojen varassa, Ahonen sanoi.

Ahonen kuitenkin korostaa sitä, että hänen elämäntilanteensa on erilainen kuin nuorilla hyppääjillä, joihin budjettileikkaukset tulevat iskemään.

- Joukkueena toki tulee vaikuttamaan, ja kaiken kaikkiaan suomalaiseen mäkihyppyyn.

Suosittelemme

Tuoreimmat