Suora

  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Suomen mäkipomo ei usko kauhuskenaarioon – leikkaukset osuvat nuorten valmentajiin

Mäkihypyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen vakuuttaa, että lajiin kohdistuvat leikkaukset eivät vaaranna maajoukkueen toimintaa.

urheilu
Hännisen kuvaa
Tomi Hänninen

Yle Urheilu uutisoi torstaina, että Suomen hiihtoliiton suunnitelmissa on supistaa mäkihypyn maajoukkuetoiminnan budjettia ensi kaudelle. Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan mäkihypyn budjetti voisi supistua pahimmillaan jopa 30 prosenttia.

Mäkihypyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen toteaa, että kolmanneksen leikkaus kuvaa "kauhuskenaariota".

- Ensi vuoden budjeteista ei ole edes vielä mitään päätöksiä, koska Lahden MM-kisojen tulos ei ole vielä selvinnyt. On selvää, että kun olympialaiset ovat tulossa, niin hiihtoliiton ensimmäinen tavoite on turvata maajoukkueen toiminta ensi kaudellakin, Kettunen kertoo Yle Urheilulle.

Kettunen ei kiistä, etteikö edessä olisi rahallisesti kovemmat ajat. Jos ja kun säästötoimenpiteisiin ryhdytään, eivät leikkaukset kuitenkaan kohdistu suoraan maajoukkuetoimintaan. Kettusen mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että olympiavuonna 2018 yritetään paitsi pysäyttää kotimaisen mäkihypyn syöksykierre myös tähdätä uuteen nousuun.

- Kun on kerran aloitettu kaksivuotinen hanke itävaltalaisen päävalmentajan Andreas Mitterin johdolla, niin totta kai sitä jatketaan eteenpäin. Koko lajin kannalta on keskeisen tärkeää, että me saadaan meidän hyppääjät takaisin kärkisijoille. Maajoukkueen toiminta jatkuu siis samoissa puitteissa suurin piirtein kuin tähänkin saakka. Se on koko ajan ollut keskustelujen henki.

Nuorten valmentajat säästökohteeksi

Kettunen painottaa, että Kulmalan mainitsemista budjettisupistuksista ei ole vielä ehditty puhua mäkihypyn johtoryhmässä. Konkreettisemmat raamit koko tilanne saa toukokuussa, kun Hiihtoliitto tiedottaa Lahden kisojen tuloksesta.

- Maajoukkueen toimintaan ei ole tulossa kolmanneksen pudotusta. Kysymys on enemmän siitä, minkä verran meillä on esimerkiksi resursseja palkata näitä niin sanottuja nuorten olympiavalmennettavien valmentajia. Se on se kohde, joka on ensimmäisenä haasteena, Kettunen selittää.

Nuorten olympiavalmentajat eli NOV-valmentajat toimivat eri paikkakunnilla ja tekevät erityisesti työtä nuorten hyppääjien kanssa. Osa heistä on myös maajoukkuehyppääjien henkilökohtaisia valmentajia.

- Jos niistä joudutaan karsimaan, niin tottahan toki sillä on konkreettisiä käytännön vaikutuksia paikalliselle toiminnalle. Tällöin meidän täytyy katsoa, että pystytäänkö me sitten kompensoimaan muilla keinoin, jotta valmentajat pystyvät jatkamaan työtään.

Suurinta huolta Kettunen kantaakin nuorten lupausten ja huomisen mäkihyppääjien tulevaisuudesta, johon leikkaukset saattavat vaikuttaa.

- Olisi tärkeää, että maajoukkueen uudet kasvot ja nuoret ensikertalaiset pääsisivät olympiavuonna ottamaan tärkeän seuraavan askeleen ilman taloudellisia häiriötekijöitä.

Suosittelemme

Tuoreimmat