11-vuotias Noel sai lähtöpassit joukkueesta – valitusratkaisu urheilun oikeusturvalautakunnasta

Urheilun oikeusturvalautakunta antoi joulukuussa päätöksensä 11-vuotiaan salibandypelaajan tapauksesta.

Tarinat ja ilmiöt
Urheilujuttuja: 11-vuotias Noel sai lähtöpassit joukkueesta – valitusratkaisu urheilun oikeusturvalautakunnasta
Urheilujuttuja: 11-vuotias Noel sai lähtöpassit joukkueesta – valitusratkaisu urheilun oikeusturvalautakunnasta

Silanderin perheen 11-vuotias Noel on innokas salibandypelaaja, harrastus on kaikki kaikessa. Pettymys iski viime keväänä, kun Noel sai ilmoituksen seuralta, ettei hänelle enää löydy pelipaikkaa edustamastaan salibandyjoukkueesta. Harrastus päättyi silloin siihen. Vanhemmat olivat ihmeissään, tilanne oli uusi ja tunteet nousivat pintaan.

- Se tilanne tuntui ihmeelliseltä viime keväänä, kun sitä itse ei pystynyt käsittämään ja lapsi vielä vähemmän, niin ajattelimme hakea päätöksen jostain, että onko tämä mahdollista ja sallittua. Se tuntui väärältä, miettii Mika Silander, Noelin isä.

Mika Silander kävi keväällä tiiviisti keskusteluja seuran kanssa puhelimitse ja sähköpostilla, myös tunteet kuohahtivat välillä pintaan. Seura perusteli heille potkuja joukkueesta sillä, että pelaajan kehitys ei ollut toivotunlaista. Vanhempien mukaan heidän poikansa oli puolestaan keväällä pitkään poissa loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi.

- Kun sitä ei voi hyväksyä, niin silloin on pakko hakea apua, että pystyy perustelemaan asiaa itselleen ja lapselle miksi näin kävi. Halusimme lähteä sitten ajamaan asiaa eteenpäin ja teimme valituksen urheilun oikeusturvalautakuntaan, josta lopulta saimme päätöksen, toteaa Mika Silander.

Mika Silander kirjoitti urheilun oikeusturvalautakunnalle valituksen seuran päätöksestä. Heidän poikansa jäsenoikeuksia rajoitettiin yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisesti ja joukkueesta erottaminen oli yhdistyslainvastaista, joten erottamispäätös täytyi kumota.

Seuran perusteluissa valmentaja oli kertonut joukkueen pelaajille jo ennen joukkueen perustamista, että kaikki halukkaat eivät mahtuisi mukaan tulevan kauden joukkueeseen. Seurassa todettiin lisäksi, että Noelia ei missään vaiheessa erotettu yhdistyksen toiminnasta, joten korvausvaatimukset olivat perusteettomia.

Urheilun oikeusturvalautakunta antoi päätöksensä joulukuussa, se hylkäsi Silanderin perheen valituksen. Seura ei rikkonut sääntöjä, sillä kilpatason joukkueessa valmentajalla on laaja harkintavalta joukkuetta valittaessa. Jos kyseessä olisi ollut harrastaja tai haastajatason joukkue, ratkaisu olisi voinut olla päinvastainen.

Urheilun oikeusturvalautakunnassa eletään vilkkaita vuosia, juttumäärät ovat nousseet 10 vuoden aikana moninkertaisiksi, samoin on käynyt lasten ja nuorten riitatapauksien osalta.

- Kyllä meillä on ollut viimeisten kymmenen vuoden aikana reipasta kasvua määrissä. Huippuvuonna oltiin n. 50 ratkaisun määrissä, nyt ollaan siinä 25-30 jutun vuositahdissa, toteaa urheilun oikeusturvalautakunnan puheenjohtaja Timo Ojala.

Usein lasten ja nuorten riitatapauksissa on kiistaa vanhempien ja seurojen välillä toimintamaksuista, peluuttamisesta tai seuran vaihtamisesta. Kun suhteet tulehtuvat, selvitellään erimielisyydet yhä useammin juristien välityksellä sellaisissakin asioissa, joissa selvittäisiin normaalisti puhumalla.

Palataan Noeliin. Hänen pelitarinallaan on onnellinen loppu. Noel on palannut takaisin ensimmäiseen seuraansa ja jatkaa salibandyharrastustaan. Tämä kausi on vierähtänyt harrastesarjassa, mutta ensi kaudella joukkueen pelit saattavat jatkua jo kilpasarjassa.

- Salibandy on tosi kivaa, joukkuekaverit ja valmentajat ovat mukavia. Kaikki on muuten niin vaan hyvin, naurahtaa nuori salibandypelaaja ja säntää kentälle kuuntelemaan valmentajan ohjeita.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat