Suora

 • Otepää, miehet
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun toinen lasku
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
 • Wengen, miesten pujottelu
 • Zakopane, miesten kilpailu
 • Katowice Minor CS:GO
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, vuosi 2018
 • Urheiluruutu

"Uskotaan, niin paljon, että kattolamppukin uskoo" – Räty tsemppasi hurjassa Kanada-voitossa

Kanadan naisten maajoukkue ei ole aiemmin hävinnyt Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n alaisessa ottelussa muulle maalle kuin Yhdysvalloille. Nyt Suomen naiset pystyivät kuitenkin voittoon.

urheilu
Suomi juhli voittoa

*PLYMOUTH. *Pelaajapolvet ovat ehtineet vaihtua, monia kyyneliä on vuodatettu mutta lopulta oli aika, että Suomen naiset pystyivät kaatamaan MM-tasolla toisen suurista. Kanada kaatui alkulohkon toisessa ottelussa varhain sunnuntaiaamuna 4-3, Suomen voittomaalin teki Ronja Savolainen vajaat kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

- Sain hyvin kiekon rännistä, ajattelin, että vedän vain sinne maalille päin. Hyvä maski oli. Se meni sitten sisään. Olihan siinä hieno tunne kun katsoi vielä kelloa, että ei ole paljoa jäljellä, nyt hoidetaan loppuun, Savolainen iloitsi.

Mutta jännäksi veti loppuun saakka. Puolustaja Jenni Hiirikoskelle tuomittiin huitomisjäähy aivan viimeisellä minuutilla mutta kuten pitkin ottelua, Suomen alivoima kesti Kanadan rynnistyksen.

- Oli se jännittävää mutta minulla oli hyvä luotto näihin likkoihin, on pelattu hyvää alivoimaa, kapteeni Hiirikoski kiitteli loppuhetkienkin joukkuepeliä.

- Ainahan kun kentälle menet, menet voittamaan peliä ja yrittämään parhaasi. Sitten tämmöiset voitot… kyllä minä uskon, että tulen muistamaan tämän pelin paremmin kuin monen muun pelin, mitä olen pelannut, mietiskeli joukkueen kokenein pelaaja, Riikka Välilä.

Jos oli ottelu tärkeä kokeneille maajoukkuenaisille, oli ilta myös nuorten maalintekijöiden näytöstä. Sanni Hakala teki MM-uransa ensimmäisen maalin avauserään, 17-vuotias Petra Nieminen puolestaan riemastutti pientä mutta äänekästä fanijoukkoa toisessa erässä.

Kokeneemmista pelaajista Susanna Tapani onnistui tärkeällä hetkellä toisessa erässä, 3-2-johtomaalin syöttö merkittiin Sara Säkkiselle. Tapanin saldo oli illassa oli 0+3 ja hänet palkittiin ottelun parhaana suomalaisena.

Ilmeisesti suomalaisten pelissä oli jotain poikkeuksellista myös vastustajajoukkueen mielestä, sillä toisessa erässä Genevieve Lacasse vaihdettiin Emerance Maschmeyerin tilalle kanadalaisten maalille. Suomen historiallisessa voitossa tärkeä rooli myös Noora Rädyn esityksellä.

Räty päästi kolme mutta torjui 33 muuta kanadalaisten yritystä. Pelin jälkeen hän sai analysoida hyvän tovin suomalaisten temppua myös kansainväliselle lehdistölle.

- Sanoin tytöille kopissa ennen peliä, että nyt uskotaan meidän voittoon niin paljon, että toi kattolamppukin uskoo siihen. Uskottiin loppuun asti, nyt ei käynyt legendaariset, että Kanada tulee rinnalle ja ohi, Noora Räty kertoi.

- Jos nyt maaleja alkaa kertaamaan, niin kolmonen oli ihan mun lahja niille mutta tänään tehtiin yksi enemmän ja se riitti, Räty summasi.

Sanni Hakala nostettiin vuosi sitten Kamloopsin MM-kisoissa Suomen kokoonpanoon Kanada-ottelussa, silloin debytantti sai olla todistamassa karmaisevaa tappiota. Nyt hetki oli toisella tavalla ikimuistoinen nuorelle hyökkääjälle.

- Oli koko ajan sellainen fiilis, että tästä pelistä tulee loistava ja niin siitä tulikin. Ei varmaan unohdu ikinä. Harvoin pääsee voittamaan Kanadan, Sanni Hakala iloitsi.

Päävalmentaja Pasi Mustonen on pitkin kevättä puhunut suomalaisnaisten henkisestä kasvusta kohdata suuret kiekkomaat ja myös hallita heitä vastaan. Kanada-ottelussa nähtiin elementtejä, joita valmennus on toivonut näkevänsä suomalaisilta. Joukkue on kasvanut turnaus turnaukselta kohti historiallista hetkeä.

- Tämä on ollut prosessi. Kaikki tällaiset tapahtumat ovat äärimmäisen tärkeitä. Tästä ottelusta saadut pisteetkään eivät ole niin tärkeitä kuin se henkinen voima, minkä saa, Mustonen analysoi.

Naisleijonien joukkueella on sunnuntaina välipäivä, eli ihan pienen hetken aikaa porukka pääsi nauttimaan historiallisesta saavutuksesta. Illan viimeisessä haastattelussaan päävalmentaja Mustonen paljasti, miten hän juhlistaa iltapuhdetta:

- Lasillisella punaviiniä.

Suosittelemme

Tuoreimmat