Kaikki jalkapallon MM-kisoista!
Kaikki FIFAn jalkapallon MM-kisoista!Kisasivuille

Suomalaiselle salibandyvaikuttajalle pesti kansainvälisessä urheilupolitiikassa

Kansainvälisen salibandyliiton pääsihteri John Liljelund on valittu Kansainvälisen olympiakomitean tunnustettujen lajien hallitukseen.

Urheilupolitiikka
yleiskuva
Salibandyliiga / Juhani Järvenpää

Kansainvälisen olympiakomitean tunnustettujen lajien hallitukseen (ARISF) on valittu suomalainen John Liljelund. Kansainvälisen salibandyliiton pääsihteerinä toimiva Liljelund on omien sanojensa mukaan kokonaisvaltaisesti innoissaan uudesta pestistä.

– Tämä on itselleni haaste ja mahdollisuus oppia uusia asioita. Pääsee näkemään ja keskustelemaan sellaisissa paikoissa, missä ei ole aikaisemmin ollut mahdollista, Liljelund kertoo Ylelle.

Tunnustettujen lajien hallituksessa Liljelund kokee pääasialliseksi tehtäväkseen yhteistyön rakentamisen kansainvälisen olympiakomitean, kesä- ja talvilajien sekä tunnustettujen lajien kanssa. Tunnustettujen lajien liitossa on yhteensä 37 eri kansainvälistä lajiliittoa mukana.

Esimerkiksi Liljelund nostaa viiden uuden Tokion olympialaisten uusien lajien järjestöjen tilanteet (kiipeily, karate, lainelautailu, rullalautailu ja softball). Ne ovat tällä hetkellä kesäolympialajijärjestön väliaikaisia jäseniä, mutta jäsenyys lakkaa päivä Tokion olympialaisten jälkeen. Lisäksi tunnustettujen lajien järjestön tarkoituksena on auttaa järjestön lajeja ottamaan olympiastatus vastaan, jos sellainen tilanne tulee eteen.

– Se ei ole kauhean pieni juttu. Kun olen jutellut baseballin, softballin ja kiipeilyn liitojen kanssa, niin baseball ja softball joutuvat palkkaamaan kahdeksan uutta ihmistä, jotta he pystyvät hoitamaan KOK:lta eteen tulevat asiat, Liljelund sanoo.

Liljelund kokee, että salibandylla olisi realistiset mahdollisuudet vuoden 2028 olympialaisiin. Se riippuu kuitenkin lajin kasvusta ja siitä, ketkä isännöivät tulevia olympialaisia. Tällä hetkellä Pariisi ja Los Angeles kisaavat ainoina vuoden 2024 isännyydestä, mutta on pöydällä ollut asia siitä, että 2028 kisat järjestäisi myös jompikumpi 2024 hakijoista. (siirryt toiseen palveluun)

– Jos menee sillä tavalla, että Pariisi ja Los Angeles valitaan isänniksi. Sitten valinta riippuu paljon siitä, miten pärjäämme olympialaisten esiasteeksi tulevissa World Gamesissa ensi kesänä, Liljelund toteaa.

– Ei se kuitenkaan ole helppoa, koska 37 muusta lajista suurin osa haluaa kisoihin.

Liljelund on tehnyt pitkän päivätyön kansainvälisessä salibandyssa ja urheilujärjestömaailmassa.

Voiko tätä uutta pestiä ajatella henkilökohtaiseksi askeleeksi kohti kansainvälisen olympiakomitean jäsenyyttä?

– Tällä hetkellä ei ole vielä yhtään ei-olympialaisten lajien ihmistä KOK:n jäsenenä ja, koska KOK:n jäseneksi pääseminen on suhteellisen vaikeata, niin käydään ensiksi urheilupolitiikkaa tällä puolella, Liljelund vastaa.

– En pidä ollenkaan todennäköisenä, että tätä kautta pääsisi kansainvälisen olympiakomitean jäseneksi. Silloin pitäisi olla tämän ARISF-järjestön puheenjohtaja. Se ei ihan heti tapahdu, koska se on niin sementoitunut.

Suosittelemme

Tuoreimmat