1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Saksan "suomalaisjoukkue" aloittaa taistelun noususta Bundesliigaan

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama sekä Tuukka Kotin edustama Crailsheim Merlins aloittaa Saksan ProA-liigan pudotuspelit perjantaina.

Tuomas Iisalo on valmentanut Crailsheim Merlinsia reilun vuoden ajan. Kuva: AOP

Crailsheim Merlins pelasi hienon runkosarjan sijoittuen koripallon Saksan ProA-liigassa toiseksi saldonaan 25 voittoa ja viisi tappiota. Etenkin kauden loppupuoliskolla suomalaisten Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama ja maajoukkuemies Tuukka Kotin edustama joukkue oli pysäyttämätön: se voitti 17:stä viimeisestä ottelustaan 16 ja päätti runkosarjan peräti yhdeksään peräkkäiseen voittoon.

Tuleva pudotuspelivastustaja Oettinger Rockets Gothan on parina edelliskautena kuulunut ProA:n kärkijoukkueisiin ja odotukset olivat korkealla myös tätä kautta silmällä pitäen. Joukkueen peli ei kuitenkaan lähtenyt rullaamaan odotetusti ja vuodesta 2013 joukkuetta valmentanut Chris Ensminger sai lähteä ja hänen tilalleen tuli Ivan Pavic.

Merlins voitti molemmat runkosarjan kohtaamiset, mutta tietyllä tavalla Iisalo ja Vertio joutuvat valmistautumaan otteluun puhtaalta pöydältä, sillä uuden valmentajan alaisuudessa Rockets on myös uudenlainen joukkue.

- Meidän täytyy valmistautua huolellisesti, sillä tilanne vastustajassa on hyvin erilainen kuin aikaisemmissa kohtaamisissamme. Siellä on vaihtunut valmentaja ja samalla tuli uusi pelikirja sekä uusi amerikkalaispelaaja, joka on avainroolissa. Ensimmäisen pelin jälkeen sitten katsotaan mitkä asiat ovat toimineet ja mitä pitää terävöittää. Meidän pitää pystyä säilyttämään tasomme ja identiteettimme, Iisalo pohti Koripalloliiton tiedotteessa.

- Valmentajanvaihdon jälkeen joukkueen [Rockets] puolustaminen muuttui paljon aggressiivisemmaksi ja se on siinä sääntöjen rajoissa. Heidän joukkuepelinsä ei ole klikannut oikein missään vaiheessa ja juuri, kun se oli mielestäni klikkaamassa, niin he vaihtoivat valmentajaa.

Crailsheimilla aseet valmiina

Merlinsin valmennuskaksikko kertoo löytäneensä vastustajan pelistä heikkoudet mihin iskeä. Merlinsin tekeminen on ollut niin vahvaa runkosarjan lopun ajan, ettei suuriin muutoksiin ole omassa pelissä tarvetta.

- Meillä on hyvät aseet heitä vastaan, mutta meidän on pystyttävä kontrolloimaan ottelua. Olemme paras siirtymäjoukkue nopeisiin hyökkäyksiin ja myös erinomainen puolustusjoukkue vastustajan nopeita vastaan. Meidän pitää parantaa levypallopelaamista ja saada stoppeja sekä haastettua heidän heittojaan, jotta saamme levypalloja ja pääsemme juoksemaan kenttää. He haluavat pelata rauhallisemmin ja meidän on pystyttävä kontrolloimaan peliä vauhdilla, Iisalo luetteli voiton avaimia.

Saksan ProA:sta kaksi parasta joukkuetta nousee Bundesliigaan. Pudotuspelien ensimmäinen ja toinen kierros pelataan paras viidestä –järjestelmällä, jonka jälkeen finaaliin selvinneet voittajat nousevat ensi kaudeksi Bundesliigaan. Sarjan voittaja ratkaistaan kahden ottelun yhteistuloksella.