Suora

  • StarCraft 2: talviturnaus
  • Urheilustudio 29.11.
  • Neliottelu
  • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
  • Urheiluruutu

Toulouse kunnioitti jalkapallolegenda Aulis Rytköstä: äänestettiin kaikkien aikojen tähdistöjoukkueeseen

Suomalaisen jalkapallon ikoneihin lukeutuva Aulis Rytkönen (1929-2014) sai hienon kunnianosoituksen Ranskassa.

jalkapallo
Brasilialainen jalkapallon pelaaja Pele Suomessa 21. syyskuuta 1986. Kuvassa Pelen seurassa suomalainen pelaaja Aulis Rytkönen stadionilla.
Aulis Rytkönen kuvattuna Helsingissä syyskuussa 1986, seurassaan brasilialaislegenda Pele.Lehtikuva

*TOULOUSE. *Suomalaisen jalkapallon grand-old-man Aulis Rytkönen (1929-2014) on valittu Ranskan Ligue1:ssä pelaavan FC Toulousen 80-vuotisjuhlakevään yhteydessä seuran historian tähtijoukkueeseen. Seuran nyky-kannattajat äänestivät joukkueeseen kaikkiaan 17 pelaajaa.

Rytkönen ei aivan mahtunut ‘avauskokoonpanoon’, mutta vaihtopenkiltä hänen rinnaltaan löytyy maailman- ja Euroopan mestari Fabien Barthez, joten nyt autuaammilla viheriöillä jalkapalloa pelaavan suomalaisen ei tarvitse harmitella.

Aulis Rytkönen pelasi Toulousessa vuosina 1952-60 ja heti ensimmäisenä kautenaan han oli nostamassa TFC :tä Ranskan pääsarjaan. Ikimuistoiseksi muodostui kevät Aulis Rytköselle tasan 60 vuotta sitten, jolloin tuolloin punavalkoisissa pelannut Toulouse voitti Ranskan cupin ja sen jälkeen raivokkaassa oman aikansa huippuottelussa, Messu -cupissa, Englannin cupin voittaneen Tottenhamin Pariisissa.

Toulousessa on korostetu Aulis Rytkösen olleen Ranskan pääsarjan hyökääjien aatelia. Hänen pallonkäsittelyään, josta on olemassa hyvin vähän filmimateriaalia, kuvasivat hänen joukkuetoverinsa vielä 2000-luvulla sensaatiomaiseksi.

- Jari Litmanen on erinomainen, mutta Aulis Rytkönen oli kesyttänyt pallon, kertoi kuopiolaisen seuratoveri ja maaotteluita Ranskan paidassakin pelannut puolustaja Richard Boucher.

Monsieur Magic

Rytkösen lempinimenä oli ‘L’Artiste’ sekä ‘Monsieur Magic’. Suomen parhaaksi jalkapalloilijaksi Rytkönen valittiin kolmasti; 1949, 1950 ja 1952.

Rytkönen kertoi aikanaan päätöksestään lähteä ulkomaille minulle yhden haastattelun yhteydessä. Häntä hieman suivaannutti, kun huomasi ruotsalaisten maajoukkuemiesten tehneen sopimuksia Euroopassa – hän kun piti itseään ainakin yhtä hyvänä.

Koeleiri ja -ottelut johtivat suoraan sopimukseen TFC :n kanssa, ja kun Rytkönen palasi Kuopioonennen kauden alkua, odotti häntä yllätys: myös Real Madrid olisi halunnut taitavan pelimiehen.

1950-luvulla ei vielä ollut nykyajan pelaajamarkkinoita ja sopimukset tehtiin yleensä lojaalisesti yhden seuran kanssa. Näin ollen pelikaveriksi ei koskaan tullut Di Stefano. Vuoden 1970 Gala-otteluun 50-luvun Toulouse-sankari kutsuttiin pelaamaan juuri Real Madridia vastaan.

Aulis Rytkösen pelikaverit Toulouse FC :n tähdistössä: Christophe Revault, Alberto Tarantini, Ayamen Abdennour, Dominique Arribagé, Moussa Sissoko, Pascal Despeyroux, Beto Mareico, Achille Emana, André-Pierre Gignac, Wissem Ben Yedder, Johan Elmander, Fabien Barthez, William Prunier, Etienne Capoue, Gerald Passi, Yannick Stopyra ja Robert Pintenat.

Ismo Nykänen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat