Suora

  • Korisliiga, naisten 4. loppuottelu Catz - PeKa
  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • One more year Riikka Sallinen? Lopettamisen sietämätön vaikeus
  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu
  • Teemu Pukki: laiskottelijasta kanarialinnuksi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Räkämaalit ja räväkät rintsikat – Naisleijonille MM-pronssia!

Suomen naiset pudottivat Saksan kyydistään jo pronssiottelun avauserässä.

urheilu
Naisleijonat juhlivat kuvassa
Lehtikuva

PLYMOUTH. Taitoluistelussa jaetaan tyylipisteitä, jääkiekossa vain voittopisteitä ja perjantaina naisten MM-kisoissa myös mitaleita. Suomi runnoi pronssipelin avauserässä kolme räkämaalia ohi Saksan maalivahti Jennifer Harssin. Avausminuutilla maalinedustilanteen seurasi loppuun Petra Nieminen, Ronja Savolaisen maali hyväksyttiin tarkistuksen jälkeen ja alivoimalla, jo ratkaisevan oloisesti 3-0, viimeisteli Venla Hovi.

Vaikka Saksa vaihtoi maalivahtiakin, toisessa erässä meno vain kiihtyi. Kakkoserän jälkeen Venla Hovi totesi jo pudonneensa kärryiltä, mikä on tilanne valotaululla. Suomen MM-pronssi varmistui lukemin 8-0, sillä kolmannessa erässä pelattiin vain loppu peliaika pois. Suomen parhaana pelaajan palkittiin Venla Hovi ja maalivahti Noora Rädyn paluu mitaleille kruunattiin nollapelillä.

Mitalien jaon jälkeen iloinen ja huojentunut naispoppoo kerääntyi joukkueenjohdon kanssa kentälle, ja muuvit pronssiringissä olivat mitä komeimmat. Pronssiringissä jorasivat myös MM-kisojen ensikertalainen Isa Rahunen ja pienen kunnian Rahusen kasvatustyöstä ottanut MM-kisojen konkari, Riikka Välilä.

- Olen aloittanut tämän Isan opetuksen jo hyvinkin kauan aikaa sitten, olen pelannut Isan äidin kanssa samassa joukkueessa. Hyvä tyttö tuli, nauroi Välilä.

- Ei tätä ehkä vielä ymmärräkään, onhan tämä ihan sanoinkuvaamatonta, ihan mahtavaa, Isa Rahunen riemuitsi konkarin kainalossa.

Välilä saa ottaa kunnian monen muunkin pelaajan kasvatustyöstä kuin vain Rahusen. Välilän kausi huipentui uran kuudenteen MM-pronssiin, eikä homma jää kesken. Välilän ura jatkuu olympiavuoteen.

- Ei näitä koskaan liikaa ole, aina se yhtä hyvälle tuntuu voittaa, Välilä riemuitsi.

Pieni pila piristää bileitä

Räväkän pinkit rintaliivit roikkuivat päävalmentaja Pasi Mustosen silmien edessä pukukopin tangolla mutta koutsi on ihan pihalla naisten pilasta. Pinkit rintsikat ovat erinomainen vertauskuva naisleijonien porukkahengestä.

Päävalmentaja pitää pronssipuhetta tohkeissaan mutta joukkueesta ei kukaan enää pysty pidättämään nauruaan, puhe kaikuu kuuroille korville. Valmentajalla kestää hyvä tovi, ennen kuin hän oivaltaa, mille joukkue nauraa räkättää.

- Olen sen verran sekaisin nyt, Mustonen myöntää, pila osui ja upposi.

Valmennustiimissä tunteet kuohuivat, myös Mustosen tiimin kauden työ sai pronssisen palkinnon. Ja mikä tärkeintä, juhlallisuuksissa käytöstavat osuivat täydellisen kohdilleen.

- Rouva muistutti, että jos Maamme-laulu tulee, silloin ei syödä purukumia. Sen muistin ottaa pois suusta. On se niin hieno nainen, kerrankin muistin, Mustonen lähetti terveisiä naisista rakkaimmalle.

Sisältöä valmentajan päätöspuheessa olisi muuten ollut. Mustonen kertasi kiitollisena ja ylpeänä päättyvää maajoukkuekautta. Kauden aikana vedettiin erinomainen voittoputki, MM-kisoista kammettiin historiallinen Kanada-voitto, joukkue todella kasvoi kauden aikana.

- Tämä on ollut viime päivät, melkein koko turnauksen ajan, itseään soittava piano. Ei olla paljon koskettimiin koskettu, ei olla ylivalmennettu. Nämä naiset ovat tämän todella ansainneet. Meillä on ollut helppoa valmennuksella tämä loppusuora, päävalmentaja kertoil

- Tiedettiin, että Saksan tyttö ei tästä hengissä selviä. Heillähän loppui bensa, urheilullisuus loppui kesken tähän viimeiseen peliin, Mustonen kertasi pronssipelin ratkaisuja.

Mutta ne pinkit liivit. Linda Välimäki tunnustautui käytännön pilan pääarkkitehdiksi.

Oliko ne sun liivit?

- Oli ne, Välimäki nauraa – liivit uhkaavasti pään päällä roikkuen - joku muukin joukkueesta hallitsee pilailun!

- Mitalia tultiin hakemaan, se saatiin. Tosi hyvä turnaus, voitettiin Kanada ekaa kertaa kisoissa. Mutta ei sitä muistaisi, jos ei tätä peliä olisi voitettu, Välimäki kertasi naurunpurskahdusten kera.

Miesten maajoukkueen tanssi alasuojat päässä jäi historiaan keväällä 1995. Naisleijonat ovat kevät keväältä lähempänä isoa yllätystä. Ehkä pinkit liivit on paras pitää mukana tästä eteenpäin?

- Kyllä, Välimäki lupaa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat