Suora

  • Soldier Hollow, sekaviesti

Tulevat kuntapäättäjät paljon vartijoina – kuntalaisia pitäisi liikuttaa enemmän

Sunnuntaina kuntavaaleissa valittavat valtuutetut ovat isossa roolissa myös liikunnan edistämisessä.

Urheilupolitiikka
Urheilujuttuja: Tulevat kuntapäättäjät paljon vartijoina - kuntalaisia pitäisi liikuttaa enemmän
Urheilujuttuja: Tulevat kuntapäättäjät paljon vartijoina - kuntalaisia pitäisi liikuttaa enemmän

Lasten koulupäivä on päättynyt Vantaan Leppäkorven koululla ja oppilaat ovat rientäneet suoraan pulpetin äärestä liikuntakerhoon. Hälinä liikuntasalissa on kova, energiaa on paljon koulupäivän jälkeen.

Liikunnanohjaaja Minna-Mari Eklund puhaltaa pilliinsä ja lapset juoksevat hänen rinkiin ympärilleen ja kuuntelevat rauhallisina ohjaajan ohjeita. ”Mitä tänään tehdään?”-kysymykset lentävät lasten suusta. Leppäkorven koulun liikuntakerho on yksi kymmenistä Vantaan kaupungissa.

- Lapset ja nuoret käyvät täällä maksutta. He pääsevät tänne suoraan koulupäivän jälkeen, ja olemme pyrkineet tekemään kynnyksen osallistua mahdollisimman matalaksi harrastaa jotain kivaa koulupäivän päätteeksi, kertoo Wau-yhdistyksen liikunnanohjaaja Minna-Mari Eklund.

Suomalaiset liikkuvat kaikissa ikäluokissa liian vähän. Liikkumattomuuden suorat ja välilliset terveydenhuollon kustannukset ovat yhteiskunnalle vuosittain jopa 2-4 miljardia euroa.

Vantaan kaupungin liikkuva koulu ja sporttia kaikille toiminnassa pyritään liikuttamaan kuntalaisia lapsesta ikäihmisiin.

- Semmoinen varovainen arvio on, että meillä on noin 200 tuntia maksutonta liikuntatoimintaa lapsille ja nuorille Vantaalla. Tieto käyttäjille siitä, että mitä ja missä tapahtuu, on haasteellista. Nyt pyritään löytämään keinot siihen, jotta tieto harrastusmahdollisuuksista olisi mahdollisimman helposti saatavilla, kertoo Leena Rusanen Vantaan kaupungin liikuntapäällikkö.

Liikunnallisen toiminnan järjestävät kunnissa pääasiassa seurat tai liikuntayhdistykset. Kunnat tarjoavat liikuntapaikat.

- Sporttia kaikille on nimensä mukaisesti avoin kaikille, haluamme mahdollistaa liikunnan kaikille tällaisen matalankynnyksen kautta, toteaa liikuntapäällikkö Leena Rusanen.

Rusasen mukaan seuratkin haluavat tällä hetkellä pitää toiminnassaan sellaiset jäsenet, jotka eivät välttämättä halua kilpailutoimintaa, vaan osallistua vapaasti ja harrastaa. Useat eri yhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea satoja liikuntakerhoja.

- Yhteistyö Vantaan kaupungin kannalta on toiminut meidän kannalta erinomaisesti. Saamme rahallista tukea, koululta tilat ja välineet käyttöön, iloitsee Wau ry:n liikunnanohjaaja Minna-Mari Eklund.

Terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy mahdollisessa sote-uudistuksessa maakunnille. Se avaa olympiakomitean mukaan kunnille parempia mahdollisuuksia keskittyä liikuntapalveluihin.

- Kunnille jää todella tärkeitä asioita, kuten liikunnan edistäminen. Nyt on tärkeää, että sunnuntaina valitut valtuutetut ja tulevat kunnanhallitukset panostavat ennalta ehkäisevään työhön. Liikunnan taloudellinen merkitys näkyy vuosien päästä, mutta on erittäin kannattava investointi, valistaa olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson tulevia kuntapäättäjiä.

Koululaisten liikuntakerho on päättymässä ja päivän seuraavat harrastukset odottavat. Nuoret kokoontuvat kerhotunnin päätteeksi Minna-Mari Eklundin ympärille. Ujostelun jälkeen lapset kertovat mitä heidän päiväänsä kuuluu seuraavaksi.

- Minä lähden liikunnan jälkeen toiseen liikuntaan, suunnittelee Vicky.

- Minä ehkä menen heti kotona pelaamaan kännykällä, naurahtaa Lauri ja säntää pukemaan ulkovaatteita pukuhuoneeseen.

Suosittelemme

Tuoreimmat