1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestis

SaPKo haastoi Ilveksen karsinnoissa keväällä 1995 – "Kyllähän se pokeria vaati vastata, että nousuun ollaan valmiina"

Mestiksen finaaleihin ensimmäistä kertaa seurahistoriassa tiensä raivannut SaPKo Savonlinnasta karsi liigapaikasta keväällä 1995 Ilvestä vastaan.

Nykyinen päävalmentaja Pasi Räsänen hyökkäsi SaPKon riveissä llvestä vastaan keväällä 1995. Kuva: Timo Ikonen / Yle

1960-70 lukujen taitteessa Savonlinnan Pallokerho pelasi kolmen kauden ajan silloisessa SM-sarjassa. Sen jälkeen Savonlinnassa on pelattu joko toiseksi tai kolmenneksi korkeimmalla sarjatasolla. Keväällä 1995 SaPKo pelasi paikasta SM-liigaan.

Karsintojen ensimmäiseltä kierrokselta SaPKo eteni jatkoo pudottamalla KooKoon ja toisella kierroksella vastaan luisteli, SM-liigan runkosarjassa viimeiseksi jäänyt, nimivahva Ilves. Ilveksen riveissä pelasivat muun muassa Jukka Tammi, Reijo Mikkolainen, Pasi Huura, Pasi Määttänen ja Martti Järventie.

– Se oli henkilökohtaisella tasolla aika jännä paikka, koska oli silloin ensimmäistä kautta päävalmentajan postilla. Se oli kuitenkin urheilullisesti hyvä suoritus, niin kyllä siitä jäi mukavat muistot, muistelee silloin SaPKon päävalmentajan toiminut Risto Dufva Ilveksen 3-1 voittoon päättynyttä ottelusarjaa.

– Muistan kun mentiin ensimmäiseen peliin legendaariseen Hakametsään, niin oli siinä monelle pojalle ihmettelemistä. Ei meille veikkauksissa paljoa mahdollisuuksia annettu, mutta pelattiin hyvät pelit, ja kerran voitettiin Tampereella.

Muistan kun mentiin ensimmäiseen peliin legendaariseen Hakametsään, niin oli siinä monelle pojalle ihmettelemistä

Risto Dufva

Keväällä -95 SaPKon riveissä kiekkoilivat muun muassa sittemmin komeat urat pelanneet nuorukaiset Jukka Laamanen, Marko Leinonen ja Tommi Turunen. Karsintapelit vetivät Talvisalon hallin täyteen ja paikasta liigaan pelattiin tosissaan, mutta vaakakupissa realiteetit löivät vasten kasvoja.

– Ei se nousu kyllä ihan realismia ollut. Talouden ohuus oli taustalla ja muistan olleeni silloin Urheiluruudun haastattelussa, missä kysyttiin, että jos nousu tulee niin onko siihen Savonlinnassa resursseja. Edellisenä päivänä ei saatu mailoja Matkahuollosta, kun ei ollut rahaa lunastaa niitä. Kyllähän se pokeria vaati siinä vastata, että nousuun ollaan valmiina, naurahtaa Dufva.

Edellisenä päivänä ei saatu mailoja Matkahuollosta, kun ei ollut rahaa lunastaa niitä. Kyllähän se pokeria vaati siinä vastata, että nousuun ollaan valmiina

Risto Dufva

Ilves voitti tuossa kyseisessä ottelusarjassa kaksi ensimmäistä ottelua ja pääsi katkaisemaan sarjaa kotikentälleen Hakametsään. Dufva muistelee, että joutui vielä kaivamaan kaniinia hatusta Hakametsän käytävillä.

– Eräs vanha tuttu tuli siellä vastaan ja totesi, ettei teillä ole tässä enää mitään mahdollisuuksia. Teillähän miehet odottavat jo kotimatkaa ja saunailtaa. Ajattelin, että niinhän se taitaa olla, ja pohdin, että miten tässä saadaan vielä joukkue syttymään.

– Yritin sitten soittaa seuran jo edesmenneelle puheenjohtajalla Ake Rinkiselle, että jos tänään voitetaan, niin voidaanko luvata jokaiselle pelaajalle tuhat markkaa. Se oli silloin iso raha, kun ei meillä juuri pelaajapalkkioita makseltu. En saanut Akea kiinni, mutta seuran toinen vahva mies Kajannon Jorma pelimiehenä sen lupasi. Niinhän sitten Aksilan Seppo oli maalilla kuin mustekala, Jukka Laamanen yllätti jatkoajalla Jukka Tammen lämärillä puolesta kentästä ja venytettiin sarja vielä neljänteen peliin. Puheenjohtaja soitti ja onnitteli pelin jälkeen, mutta siitä se into hiipui kun ilmoitin, että huomiseksi pitää kaivaa 25 tuhatta rahaa, muistelee Dufva.

Siellä oli paljon pitkään pelanneita savonlinnalaispelaajia, joilla oli sellainen sydän vereslihalla tehtävä tehtävä työ siinä taustalla

Risto Dufva

Ilves säilytti lopulta paikkansa SM-liigassa voittamalla karsintojen viimeisessä vaiheessa kaatamalla SaiPan otteluvoitoin 3-0.

Tuolla nousukarsintoihin päättyneellä kaudella SaPKo oli vielä joulutauolla sarjassa toisena, mutta valahti runkosarjassa lopulta viidenneksi. Joukkue joutui rahan puutteen vuoksi myymään ykkössentterinsä Toni Koivusen Rauman Lukkoon, mikä vaikutti joukkueen loppukauteen.

– Sen jälkeen kun "Bobi" pakkasi laukkunsa ja muutti länsirannikolle, niin pelattiin 11 ottelua ilman voittoa. Siinä tuli sellainen notkahdus, mutta kun se paketti oli kunnossa ja annettiin hetki aikaa, niin muu joukkue löysi taas tasonsa, kertaa Dufva.

– SaPKo oli silloin noussut muutama vuosi aikaisemmin ja innostus oli valtava. Siellä oli paljon pitkään pelanneita savonlinnalaispelaajia, joilla oli sellainen sydän vereslihalla tehtävä työ siinä taustalla. Moni on jäänyt jäänyt vaikuttamaan tälläkin hetkellä.

Nousua SaPKon riveissä oli tavoittelemassa myös nykyinen päävalmentaja Pasi Räsänen, toimitusjohtaja Petri Karppanen sekä valmennuspäällikkö Jori Kokkonen. Tänä keväänä SaPKo pelaa ensimmäistä kertaa seurahistoriassa Mestiksen mestaruudesta.