Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu

Pikkuleijonien päävalmentaja on mies, joka pitää huolen omistaan – kolmen vuoden projekti huipentuu MM-jahtiin

Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue aloittaa maailmanmestaruuden puolustamisen torstaina. Pikkuleijonien päävalmentaja on Juuso Nieminen, jonka kolmen vuoden taival 1999-ikäluokan kanssa päättyy MM-kullan puolustamiseen.

urheilu
Juuso Nieminen
Katso video klikkaamalla kuvaa! (Kuvaus Rolf von Hedenberg, editointi Markku Pulkkinen)

Jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisat Ylen kanavilla 13.-23. huhtikuuta. Avausottelu Slovakia - Suomi 13.4. TV2:ssa kello 21.25 ja Areenassa kello 20.25.

Aamulenkki on takana ja smoothie lähes juotu. Verryttelyasu on jo päällä ja luistimet jalassa. Takin rinnassa komeilee Leijona-tunnus. Juuso Nieminen ottaa mailan käteensä ja kävelee tuttua käytävää pitkin kohti jäätä. Ulkopuolisen silmin Nieminen voisi olla kävelemässä harjoittelemaan, mutta hän vetää harjoitukset itse.

Nieminen, 35, on Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja ja käynnissä on MM-leirityksen ensimmäinen viikko.

Avausviikko piti alun perin järjestää Lohjalla Kisakalliossa. Suunnitelmat muuttuivat, kun käytössä olikin vain kaksi pelaajaa, Lincoln Starsin Eero Teräväinen ja Helsingin IFK:n Teemu Engberg.

Nieminen päätti kutsua kaksikon Turkuun. Hän järjesti Suomen jääkiekkoliiton kanssa jäätä ja majoituksen. Nieminen on halunnut olla alusta lähtien mahdollisimman lähellä maajoukkueensa pelaajia.

- Tavoitteena on pelata ja toimia mahdollisimman hyvin joukkueena. Olemme ennen turnausta olleet pitkään erillään, joten yhteen täytyy hitsautua. Johtoryhmän ja pelaajien täytyy tehdä yhdessä. Kenelläkään ei voi olla tarvetta nousta muiden yläpuolelle, Nieminen sanoo.

Intohimoinen kehittyjä

Turussa TPS:n ja Kiekko-67:n junioreissa aikuiseksi saakka pelannut Nieminen sai kipinän valmentamiseen 18-vuotiaana. Ensimmäinen valmennuspesti oli vuosituhannen taitteessa Turussa kesän kiekkoleirillä. Varsinainen urapolku alkoi hahmottua TPS:n C-junioreista pari vuotta myöhemmin.

- Aloin silloin ymmärtää, kuinka paljon pelaajauran tekeminen vaatisi. Totesin silloin, ettei minun luonteellani siihen ollut mahdollisuuksia. Jääkiekko oli jo silloin iso intohimoni ja mietin, miten voisin sitä jatkaa, Nieminen kertoo Turku-hallin käytävällä.

Eero Teräväinen
Eero Teräväinen saapui MM-leirille USHL-seura Lincoln Starsista.Yle

Niemisen valmennusfilosofia perustuu mahdollisimman hyvän ilmapiirin luomiseen. Yhtenä esikuvanaan hän mainitsee Alpo Suhosen. Kaiken avaimena on vahva valmentajuus ja intohimo kehittyä.

Intohimo näkyy myös ulospäin: kun Nieminen puhuu jääkiekosta ja valmentamisesta, hän hymyilee, hänen kätensä käyvät ja silmänsä loistavat.

- Olen miettinyt asiaa ja tullut omalla kohdallani siihen tulokseen, ettei itse jääkiekko ole intohimoni, vaan enemmän väline. Jääkiekon kautta voin tavoitella asioita ja kehittyä. Haluan, etten ole 10-20 vuodenkaan päästä jämähtänyt paikoilleni, Nieminen kertoo.

- Tässä työssä saan olla sosiaalinen ja tehdä ryhmässä töitä. Samalla saan kilpailla koko ajan, mikä vie tunteita ylös ja alas. En osaisi luopua siitä.

Hyvän ja sitoutuneen ilmapiirin kautta Nieminen uskoo saavansa joukkueestaan irti myös sellaista, jota ei välttämättä osaa edes itse odottaa.

- Pelaajat uskaltavat tehdä jopa sellaisia asioita, joissa eivät ole hyviä, mutta auttavat sitä kautta joukkuetta. Meidän täytyy myös olla mahdollisimman avoimia.

- Annamme pelaajille rakentavaa palautetta, mutta haluamme myös, että pelaajat puhuvat avoimesti kokemuksistaan ja tuntemuksistaan. Sitä kautta pystymme iskemään oikeisiin paikkoihin.

Kolmen vuoden projekti huipentumassa

Nieminen aloitti nykyisen työnsä jääkiekkoliitossa kaudella 2014-15. Vuotta aiemmin hän oli seurannut läheltä 1999-ikäluokan Pohjola-leiriä. Tuolloin alkoi 16-vuotiaiden maajoukkueen rakentaminen ja "ysiysien" kehittäminen kohti maailman kärkeä.

Matkan varrella valmennuksessa on ollut kymmenittäin pelaajia.

- On ollut hienoa nähdä jätkien kasvavan näiden kolmen vuoden aikana. Pojat olivat aika pieniä Pohjola-leirillä. Nyt he ovat kasvaneet ihmisinä ja pelaajina. Yhdessä olemme kokeneet sekä voitot että tappiot. Hienoja juttuja.

Maajoukkueen rakentaminen torstaina alkavaan MM-turnaukseen ei ole ollut helppo homma. Sekä aikuisten liigoissa että Amerikan juniorisarjoissa taistellaan pudotuspeleissä, joten kaikki nuorukaiset eivät ole käytettävissä.

Miro Heiskanen, HIFK
HIFK:n Miro Heiskanen on yksi pelaaja, joka voi vielä vahvistaa Pikkuleijonia MM-jäillä.AOP

Pikkuleijonien potentiaalisista MM-pelaajista mestaruuksista taistelevat muiden muassa HIFK:n Miro Heiskanen, JYPin Urho Vaakanainen sekä Pohjois-Amerikassa Eeli Tolvanen, Henri Jokiharju ja Sami Moilanen.

Jokainen edellä mainituista oli mukana voittamassa MM-kultaa viime keväänä Grand Forksissa.

- Aamuisin katsellaan netistä, miten pojat ovat Amerikassa pelanneet. Se on raskasta. Tiedän kuitenkin sen, että saamme joka tapauksessa kilpailukykyisen joukkueen. Odottamisesta pitäisi pystyä nauttimaan, Nieminen sanoo.

"Kaikki samanarvoisia"

Vaikka osa 1999-ikäluokan suurlupauksista ei matkaa Slovakiaan, ovat MM-kisat silti kauden päätapahtuma. Paikan päälle Popradiin ja Spisska Nova Vesiin saapuu yli 200 kykyjenetsijää ja lähes kaikkien NHL-seurojen general managerit.

- MM-kisat ovat ensimmäinen virallinen arvoturnaus. Ivan Hlinkan turnaukseen maat saavat parhaat pelaajat käyttöönsä, mutta nyt pelissä on ensimmäistä kertaa panosta, Nieminen kertoo.

Suomi jäi viime elokuussa Tshekin Breclavissa ja Slovakian Bratislavassa pelatussa Ivan Hlinka -muistoturnauksessa kuudenneksi. Pikkuleijonat taisteli Yhdysvaltoja, Tshekkiä ja Kanadaa vastaan hyvin, mutta voitti turnauksessa vain Sveitsin.

MM-kisojen alla Suomi taipui harjoitusotteluissa sekä Tshekille että Yhdysvalloille. Pelit tarjosivat Niemiselle ja joukkueelle arvokasta oppia siitä, mitä torstaista lähtien on Slovakiassa luvassa.

- Kliseisesti voisi totta kai sanoa, että haluaisin meidän pelaavan aktiivista peliä, olemme järkeviä kiekollisesti ja puolustamme tiukasti omaa maaliamme, Nieminen kertoo.

- Ennen kaikkea kuitenkin haluan, että teemme yhdessä ja että kaikki pelaajat ovat samanarvoisia. Kaikki jutut kuuluvat kaikille. Kukaan ei saa eristäytyä. Kaikkien pitää blokata, karvata, ajaa maalille ja laukoa. Yhdessä tehdään.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat