Koe uusi yle.fi

Suora

 • Köysikiipeilyn SM ja PM, karsinnat
 • Urheilua Yle Puheessa: Hiihtolajien MC: Hiihto N 10 km (v) ja M 15 km (v)
 • Hiihtolajien MC: Hiihto M 15 km (p)
 • Urheilua Yle Puheessa: Hiihtolajien MC: Yhdistetyn 10 km
 • Hiihtolajien MC: Yhdistetyn 10 km
 • He pelaavat rahasta
 • Välierä: Pauli Nevala - keihäänheittäjä
 • MotorSport
 • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros ja Hiihtolajien MC: Joukkuemäki
 • Elävä arkisto: Pesäpallo - Suomen kansallispeli
 • Hiihtolajien MC: Joukkuemäki
 • Lentopallon Mestaruusliiga: LP Vampula - LiigaPloki
 • Oi maamme!: InstaQueens
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Jalkaansa kuntouttava Sandra Eriksson Yle Sportenille: Välivuosi on mahdollinen

Sandra Eriksson ei anna enää vastoinkäymisten murtaa häntä. Hän on opetellut löytämään vaikeistakin asioista positiivisia puolia. Jalkaansa kuntouttavalta Erikssonilta tarvitaankin tänä kesänä paljon malttia.

yleisurheilu
Sandra Eriksson
Sandra ErikssonAOP

Sandra Eriksson oli odottanut elokuun 13. päivää neljän vuoden ajan. Rion olympiakisojen 3 000 metrin estejuoksun alkuerät, hänen uransa toiset olympiakisat. Lontoossa hän oli halunnut rikkoa tuolloisen Suomen ennätyksen 9.40,28, mutta askel alkoi painaa jo ensimmäisen kilometrin jälkeen. Tuloksena oli alkuerän kahdeksas sija ajalla 9.50,71. Finaaliin olisi tarvittu parikymmentä sekuntia parempi aika.

Nyt Eriksson oli juossut kesäkuussa Tukholmassa matkan aikaan 9.31,88, joka oli hänen kaikkien aikojen toiseksi paras tuloksensa. Suomen ennätysajastaan Eriksson jäi vielä seitsemän sekunnin päähän, mutta jos hän pystyisi juoksemaan Riossa hieman Tukholman aikaa paremmin, hänellä pitäisi olla mahdollisuuksia jatkopaikkaan.

Eriksson otti ensimmäisellä kierroksella paikkansa ryhmän puolivälistä, mutta kun kärki kiristi tahtiaan, ei hän pystynyt vastaamaan vauhtiin lainkaan. Nainen toisensa jälkeen paineli Erikssonin ohi ja IK Falkenin juoksija ylitti maaliviivan vasta 15:ntenä. Aika painui kauaksi hänen tavoiteajastaan – 9.56,77.

Viimeisen finaalipaikan vei samassa erässä juossut Sveitsin Fabienne Schlumpf maansa uudella ennätysajalla 9.30,54. Sveitsiläinen jäi myöhemmin finaalin viimeiseksi liki puoli minuuttia heikommalla ajallaan.

– En tiedä yhtään, mitä tapahtui. Minulla ei ollut lainkaan voimia. En tiedä, mistä se johtui, pettynyt Eriksson kertoi kisan jälkeen.

Sandra Eriksson Rion olympiakisojen alkuerässä.
AOP

Eriksson jätti Rion olympilaisten kisakylän taakseen hämmentyneenä. Siihen päättyi neljän vuoden uurastus, mutta samalla uusi olympiadi alkoi.

– Tänään jätän kisakylä ja minulla on niin paljon tunteita, että tuskin tiedän, miten käsittelen niitä. Viime viikot ovat olleet haasteellisimpia, mitä olen koskaan kokenut ja pettymys viikonlopun kisasta on yhä liian suuri, että jaksaisin kirjoittaa siitä. Tulevaisuus tuntuu juuri nyt pelottavalta, Eriksson kirjoitti tuolloin Instagram-tililleen. (siirryt toiseen palveluun)

– On pelottavaa lentää yksin 15 tuntia. On pelottavaa tulla kotiin ja laskeutua arkeen, joka tulee aina shokkina kisareissujen jälkeen. Melkein yhtä pelottavaa on pukea päälle vaatteet, jotka eivät ole sinistä ja valkoista. Kuinka niin edes tehdään?

Eriksson oli jo asettanut itselleen uuden tavoitteen: hänen täytyi saada kroppansa kuntoon niin, että hän pystyisi jälleen antamaan kisoissa kaikkensa. Yksi askel tähän oli kantapääleikkaus, joka hänelle tehtiin 21. syyskuuta. (siirryt toiseen palveluun)

Leikkauksen jälkeen kaikki näytti sujuvan hyvin ja Eriksson pystyi juoksemaan jo helmikuun puolivälissä täyttä vauhtia. Tilanne muuttui kuitenkin nopeasti, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että pahimmillaan elokuiset Lontoon MM-kisat voivat jäädä häneltä väliin. Vaihtoehtona on jopa se, että tästä tulee Erikssonille välivuosi.

– Olen oikeastaan vasta viime päivinä alkanut tottua ajatukseen. Kun mietin aikaa taaksepäin, niin olen kilpaillut joka kausi vuodesta 1997 lähtien, joten en oikeastaan edes tiedä, mitä kesäisin tehdään, ellei olla yleisurheiluradalla, 27-vuotias Eriksson kertoi Yle Sportenin haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Sandra Eriksson
Tomi Hänninen

Erikssonin pitäisi itse asiassa olla tällä hetkellä leirillä Yhdysvalloissa. Hän uskoi pääsevänsä juoksukuntoon ajoissa, mutta ärtynyt akillesjänne vaikeuttaa tällä hetkellä hänen harjoitteluaan ja hänen on pitänyt turvautua juoksemisen sijaan vaihtoehtoisiin harjoituksiin.

Erikssonin mukaan vamma on saanut hänet vaihtamaan näkökulmaa urheilijan arkipäivään. Ennen kaikkea hän yrittää nyt ottaa rauhallisesti ja antaa itselleen aikaa.

– En ole edes yrittänyt juosta, joten minulla ei ole pienintäkään hajua, mitä pystyn tekemään. Minun on nyt viisainta ottaa rauhassa. Ulkona alkaa olla kevät ja jos annan itseni harjoitella liian paljon, menen helposti rajan yli. Etenen nyt enemmän tai vähemmän päivä kerrallaan ja toivon, että pystyn juoksemaan kesällä.

Eriksson on valmistautunut siihen, ettei hän pysty juoksemaan tänä kesänä radalla ollenkaan. Myös Lontoon MM-kilpailut saattavat jäädä häneltä väliin. Hän haluaa kuitenkin pystyä juoksemaan täydellä teholla, ennen kuin asettaa itselleen selkeää tavoitetta tai suunnittelee asioita liikaa eteenpäin.

Tapahtui mitä tahansa, Eriksson tietää, että kaudesta tulee erittäin työläs. Samalla hän tietää myös, ettei tämä kausi ole hänelle se tärkein kausi.

– Vaikka kaikki menisi täydellisesti Lontoota ajatellen, en pystyisi kuitenkaan tekemään niin hyvää suoritusta kuin haluaisin. En pystyisi tekemään sellaisia superaikoja, joista haaveilen. On olemassa myös riski, että innostun liikaa ja loukkaan itseni taas. Minun pitää nyt keskittyä siihen, että tulen ehjäksi. Minulla voi olla vielä kymmenen kautta jäljellä uraani, hän muistutti.

Erikssonin mielestä joskus täytyykin olla vain viisas ja tehdä oikeita päätöksiä – ei vain niitä asioita, jotka ovat hauskoja.

Sandra Eriksson
Tomi Hänninen

Loukkaantumiset eivät ole Erikssonille mitään uusia asioita, mutta aikaisempina kesinä hän on aina pystynyt kilpailemaan, vaikka vammoja olisikin ollut. Se, mikä häntä eniten surettaa tämänhetkisessä tilanteessa, on se, ettei hän pääse nyt osallistumaan juhannuksena Vaasassa järjestettäviin EM-joukkuemestaruuskilpailuihin.

Vaasan Kaarlenkentällä on Erikssonille suurta tunnearvoa, sillä tuolla kentällä hän edusti Suomea ensimmäistä kertaa aikuisten sarjassa. Hän sijoittui tuolloin Eurooppa cupin ykkösdivisioonan 3 000 metrin esteissä kuudenneksi.

Eriksson ei anna vastoinkäymisten kuitenkaan murtaa itseään. Hän toteaa muuttuneensa paljon parin viimeisen vuoden aikana.

– Minusta tuntuu, että minusta on tullut rennompi ja tasapainoisempi ihminen. Osaan tehdä järkeviä päätöksiä, joita ei aina ole niin mukava tehdä. Osaan paremmin edetä päivä kerrallaan enkä suunnittele liikaa.

Hän on keskittynyt viime aikoina löytämään vaikeistakin asioista positiivisia puolia. Tässä hän on omasta mielestään kehittynyt.

– Olen täysin varma, että pystyn käsittelemään tilanteeni paremmin kuin olisin pystynyt viisi vuotta sitten, Eriksson vakuutti Yle Sportenin haastattelussa.

Lue Yle Sportenin alkuperäinen juttu Sandra Erikssonista (ruotsiksi) (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme

Tuoreimmat